Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:30 | mars 24, 2010

Prutt-mamma

God morgon min vän. Idag är jag världens sämsta mamma, en riktig prutt. I alla fall enligt William 🙂 När jag skulle köra till skolan imorse var det minusgrader. Vi har fortfarande mängder med snö och senast i förrgår snöade det rejält. Ändå så vill William ha gympaskor/Converse, ingen mössa (frisyren blir förstörd) och inte täckbyxor heller för den delen. Jag sa att så länge det är snö och kallt så har du mössa och fodrade skor som tål väta. Tydligen hade inga andra barn på sig det och han lekte inte längre i snön för det var barnsligt. Då gick jag i taket. Barnsligt?! Du ska vara barnslig för du är ett barn!

Vi satt i bilen utanför skolan och tittade på barnen som kom och alla hade ordentliga kläder på sig. Han berättade dock att på rasten går de coola killarna ut utan jacka och Converse på fötterna. Väldigt Ocoolt, kontrade jag med. Hur coolt är det med dyngblöta fötter, snorig näsa och slemhosta? Visst, det blir säkert soligare framåt dagen men det är fortfarande kallt och snöigt eller jätteslaskigt pga att snön smälter lite på dagen.

Kanske borde de ”coola” killarna lära sig att vara föredömen för de mindre eller så kanske man helt enkelt som förälder ska lära sitt barn att klä sig efter väder. Tänk vad lättpåverkade barn är. Snart kommer väl hetsen efter märkeskläder också. Varför kan de inte bara vara barn?

Funderar på att flytta ner till Skåne för där är det minsann vår. Orkar inte (heller) med detta skitväder längre 🙂

Nu ska jag fortsätta med gårdagens städning. Har fått städmani. Har längtat efter att få sortera och göra fint i förråd och garderob. Alla kläder och saker vi inte ska behålla går till kyrkans loppis. Alla pengar från försäljningen går oavkortat till olika barnhem runt om i världen. Vi är även i fullfärd med att samla ihop till vårt (Bloggfamiljens) barnhem som ska byggas i Indien.

Hej på en stund.

All kärlek


26 kommentarer26 kommentarer om “Prutt-mamma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej fina Hannah!

  I skåne är det vår 🙂 och här i Malmö skiner solen och det känns så himla bra!
  jag förstår dig, måste vara jobbigt när barnen vill vara coola. min 11-åring var också sån när det var vinter, hon skulle ha sin korta jacka och ingen mössa på sig för då blir håret förstör,trots att det var kallt och januari! Vad gör man 🙁 ?

  Kram & ha en kul städstund, blir ju så fint efteråt!

  Svara
 • Haha Hannah! Vet du jag tror att de andra barnen kör med samma story ”alla andra får…” och det gäller bara att köra på det man tycker är rätt. Stå på sig. Vi får också kämpa ibland är hemma, framförallt store killen (9) gillar INTE att ha varma kläder på sig. För några veckor sen frågade han om han fick ha shorts… Så det är ibland en kamp på morgonen att han måste ha extra tröja, långkallingar och överdragsbyxor.
  Ska bli skönt när all snö är borta!!

  Vi ska ner till mina föräldrar i Helsingborg i påsk och jag längtar så efter att få se lite grönt och kanske en blomknopp!!

  kram Tea

  Svara
 • Jag var oxå en hemsk mamma i morse då dottern 10 år inte fick ha jeansjacka och converse…
  -10* och snö!
  Stackars barn med sån ”elak” mamma 😉
  Men jag tror de tackar oss sen när de har förstånd nog 😀

  Svara
 • Du är så välkommen hit till Skåne när som Hannah =)
  Ha en bra dag. Kram!

  Svara
 • Fast varför är det så viktigt? Man blir inte sjuk bara för att man blir kall och utan tvekan är han ju gammal nog att själv förstå när det blir för kallt. (I den åldern fryser man dessutom mindre än man gör som vuxen.) Vad gör det om han väljer att vara cool och frysa istället för att lufsa omkring i jobbiga kläder?

  Jag förstår verkligen inte alla föräldrar som glömt hur det var att vara ung/liten. Som tror att barn inte kan bestämma själv (till och med mina katter är smarta nog att förstå när det är för kallt för att vara ute – jag tror William är minst lika klok som de) och tror att barnen kommer stå kvar i kylan tills de dör. Misstänker att du om ett par år kommer att börja bråka om att de inte får ha de häftiga kläderna och frisyrerna de vill ha heller, för att de skall passa din norm, men VARFÖR? Varför inte bara få låta dem välja själva och växa upp till egna, tänkande individer?

  Mina föräldrar lät mig tack och lov bestämma själv i den åldern, och jo, jag tackar dem definitivt för det. Det lärde mig att ta eget ansvar och ta på mig kläder för att jag fryser, inte för att mamma säger det.

  Mina barn kommer få göra precis likadant.

  Svara
 • Hej!

  Jag måste nog lägga mig i lite där…
  Minns när jag var yngre och min mamma ”tvingade” på mig varma kläder med divisen att man ska frysa in hösten och svettas in våren. Till sommaren fick jag inte ha shorts förrens det var över ett visst gradtal på morgonen innan skolan. Tyckte det var skit just då men nu i efterhand är jag glad. Min mamma brydde sig verkligen om mig och det visade sig att ”alla andra” hade samma ”regler”. Må tyckas hårt men om man som förälder inte är ”hård” när barnet är 8 år kan man heller inte vara hård när barnet blivit 14-15 och ”alla andra får vara ute hur länge som helst” eller liknande…
  Hannah och Peter, jag tycker ni ska stå på er! Håll på era ”regler”!

  Många kramar

  Svara
 • Känner igen det där…Min 9åring vill sååå gärna ha sin skinnpaj och de nya blänkande, vita Conversen. Vi har lite snö kvar men det är slaskigt och eländigt. Här gäller softshell jacka och fodrade gummistövlar och vid utelek galonbyxor. Jag ”hotar” med att komma upp till skolgården och krama och pussa på henne annars…Mammas pussar och kramar duger bara hemma 🙂

  Svara
 • Hej Hannah!

  Jag känner att jag vill göra ett inlägg nu, mkt p.g.a din kommentar att ”de coolas” föräldrar borde…

  Jag känner såhär. Jag har två barn, 12 och 14 år och de är inte ”coola”, alltså helt vanliga ungdomar, men de är ”stora”. En viss skillnad. När de var mindre, var det en självklarhet att mössan e på, täckbyxor likaså men vid en viss ålder så vill de bryta sig loss en aning och få bestämma själva. Vid en viss ålder, olika för olika barn så visar de på olika sätt hur DOM vill ha det, och det tycker jag bara e sunt för det visar på en sund utveckling. Man SKA börja bryta sig loss, och det sunda här e ju att William visar att han vill bestämma över sina kläder, vilket inte är en så stor grej faktsikt. Vore ju värre om han ville dra in till stan en kväll t.ex. Man måste helt enkelt släppa lite på alla regler och fram för allt komma ihåg hur man själv var som ung. Men att han vill bryta sig loss en aning e bara bra, det är ju en normal utveckling.

  Sen till det här med att han skulle bli förskyld eller liknande av att ha converse på sig nu är ju faktiskt bara en myt. Titta på hur många vuxna eller äldre ungdomar som har gått omkring och går omkring i liknande skor och utan mössa, är alla dessa människor mer förskylda?

  Barn e dessutom kloka människor, ibland klokare än oss vuxna faktsikt. OM de fryser så kan jag lova att de nästa dag tar på sig andra kläder, utan att föräldrarna behöver lägga sig i. Men om det blir en grej, en maktkamp så lär det vara värt att frysa en aning bara för att vinna över föräldern.

  Man får helt enkelt börja låta barnet ta ett visst ansvar för sig själv. En bra början e att låta dem bestämma över kläder, frisyr etc. Dom e ju egna individer, inte en kopia av oss. Att bråka om sådana små saker e bara onödigt.Man ska vara oerhört glad över att dessa ”problem” handlar om kläder, för det finns ju mycket mycket värre problem!

  Sen att han tycker att det är barnsligt att leka i snön, och du går i taket över detta, känns som att du inte riktigt förstår vad han egentligen menar. Han har ju lekt i snön, det har ni ju fotat här på bloggen, MEN han kanske känner att han inte vill leka i snön i skolan, för att han där vill vara lite ”stor”, e väl inte hela världen. Alla vi människor beter oss lite olika beroende på vart vi befinner oss. Vi går igenom vissa faser, och han går förmodligen igenom en fas nu då kompisar e viktigt, frisyren ännu viktigare och han vill känna sig fin och cool, i kläder han själv valt. Inte som mamma valt.

  Jag kan säga att väldigt snart så kommer ni att ständigt bråka om detta om inte du börjar släppa lite. Mina barn har mössa ibland, ibland inte, ibland tjocka varma jackan och då och då som idag t.ex. så åkte den liite tunnare jackan på. Deras frisyrer bryr jag mig inte om, det är deras eget hår, som sitter på dem och hur de vill fixa detta är inget jag lägger mig i. Jag kan ha en åsikt om något men det är i slutändan deras val. Jag litar på att de är så pass kloka att de kan bestämma sådana grejer själv. Däremot bestämmer jag fortfarande över viktiga saker så som skola, läxor, tider etc. Välj dina strider Hannah och lita på din sons ömdömme, men fram för allt, minns din ungdom!

  Jag minns tydligt hur jag frös vid olika tillfällen som ung, för att jag och mina kompisar ville vara snygga. Nu skulle jag aldrig frysa för en sån sak men då var det viktigt. Under en kort period ska tilläggas. De blir inte sjuka av att gå utan mössa, jag lovar!!!

  Svara
 • Jag kommer absolut ihåg hur det var att vara en liten kille i skolan. Att ha jacka när solen kom fram var töntigt och alla tuffa hade shorts på gympan när man skulle ut och springa. ”Fryser du inte?” frågade tjejerna där jag stod med skallrande tänder och försäkrade att jag inte ens kände kylan.

  Det är en viss skillnad med barn som är 6 och 8 år jämfört med 12 och 14 år. Du tar troligen lite bättre beslut i 12-14 års åldern och behöver inte samma guidning i saker du gör. Hade vår 6-åring fått bestämma hade han utan tvekan kunnat ha flip-flops och pyjamas i skolan. Jag är övertygad om att jag inte hindrar hans utveckling genom att förklara att det kan man inte ha när det är minusgrader.

  Däremot skulle jag aldrig tvingat på en 14-åring täckbyxor eller leka i snön. Det jag kan reagera på är när barn i 6-8 års åldern tycker det är ”mesigt” att leka barnlekar och det är Facebook som är det bästa som finns, trots att man knappt är skrivkunnig. Personligen är jag villig att ta risken att barnen blir freaks genom att tvinga på varma kläder i minusgrader och uppmuntra till lek istället för att sitta framför en dator och chatta. Den tiden kommer ändå längre fram.

  Vilken tur att vi alla är olika. Tänk vilka tråkiga barn vi alla fått annars.

  Svara
 • Du Är underbar. Det engagemang du lägger ned på barnehmmen och Arkens verksamhet för de utsatta barnen
  kram

  Svara
 • Hahah hannah jag känner så igen mig i det du skriver 🙂
  Jag har en 10 årig dotter här hemma som minsann inte ska ha vinterskor längre, för aallaaa andra hade gympaskor nu å det skulle hon med ha !
  Vi hade också en riktig diskussion angående detta häromdagen..jobbig ålder det här tycker jag..ibland är de barn (som de faktiskt är) men så nästa sekund så inbillar de sig att de är jätte stora o coola..å fy så läskigt om jag råkar komma in på toa då hon sitter där eller står i duschen!! Medans hon nästa gång kan komma utstrttandes helt naken o inte bry sig alls. ja inte lätt att hänga med alla gånger 😀
  Kram

  Svara
 • Nu är ju inte William så gammal så jag tycker du gör helt rätt att uppmana honom till varma kläder. Min dotter är 14 år och jag säger till henne ”i dag tar du varma kläder på dig för det är svinkallt ute” detta säger jag för att unvika obehag för henne till och från skolan samt under rasten. Finns det nåt värr än att stå och frysa liksom? Sen gör hon självklart som hon vill men jag har ändå sagt till henne.

  Svara
 • Hej Hannah!
  Det var ett tag sen jag kommenterade, men jag följer dig dagligen. Du är som min ”drog” måste läsa vad du gör varje dag! Jag tycker du verkar vara helt underbar med dina barn. Jag har 2st själv så jag känner absolut igen mig i det du skriver. Jag tycker att man som förälder MÅSTE säga ifrån att man inte har vår/sommar skor o kläder så länge det finns snö. I den åldern är dom alldeles för små för att få bestämma eller veta vad som är bäst för dom. Ha en bra dag!
  Kram

  Svara
 • Stackare! Jag kommer att göra exakt likadant när min bebis i magen vill vara häftig och gå utan mössa och vantar. Jag ville vara cool när jag var i den åldern också och kan än idag minnas hur kallt det var när man gick hela långa vägen till skolan utan mössa, vantar eller halsduk. Öppen jacka var såklart givet. Åh, så idiotiskt! Helt rätt med andra ord ;)! Längtar efter helg och vila, bara två dagar kvar. KRAM

  Svara
 • Du är sååå välkommen till Skåne Hannah.Här är det Vår ingen snö och solen skiner.Jag har precis varit ute och gått en lång promenad utan vantar,utan mössa och skor på fötterna.Mitt barnbarn som är 12år tycker det är pinsamt med termobyxor det mesta är pinsamt.Kommer man med en påse från Lindex så håller han på att svimma.Ja dessa barn.Ha en underbar dag.Kram till min värdefulla vän.

  Svara
 • Ja Hanna det är hemskt att märkes kläder och coolhet kommer så långt ner i åldarna. Min bonus kille är 12år går i femman. Har jag köpt nåt nytt så frågar han jämt vad det kostade =( Mössa är han duktig att ha som tur är tjockbrallor och att hålla jackan på under våren är det sämre med. I år gjorde jag så att jag köpte fodrade *pumadojjor* han vägrade att ha vinterkängor. S.U.C.K ja inte blir det lättare att vi har en 17åring som jag inte kan påverka å han blir ju ett föredömme för 12åringen (typ han får ju blabla) Det är jätte svårt men jag tycker att man ska stå på sig ändå för dom är barn och vi deras förebilder och ska leda dom på rätt väg ;-)Kram Nettan

  Svara
 • Hejhej hanna..har just druckit mitt kaffe ute, lite lite kyligt men med fleecejacka oki.
  jag har promenadskor bara o tröja med väst , hääääärligt
  Så välkommen att flytta till Skåne. Här våren.
  ska plantera fröer idag o sätta i uterummet…gräslök o persilja.
  Kraaaaaaaam

  Svara
 • Shit! Du verkar HELT ha glömt hur det är att vara barn, men det är bra att du är så ocool för då ger du mer utrymme åt barnen att vara desto coolare!

  Svara
 • Jag håller verkligen med dig Hannah för ni har haft så mycket sjukdomar o stackars lilla Liv som oxå har drabbats så mycket den sista tiden.
  Dagens yngre föräldrar låter sina barn bli vuxna lite för tidigt att bestämma själv vad för kläder o frisyr allt dom skall ha o även barnen skall ha dom senaste modellen på mobiltelefon.
  Nej stå på dig för det kommer William att tacka dig för när han blir större att han mamma lärde honom vad som var rätt o fel. Är det vinter o snö så hör det inte till med converskängor ute fast jag såg många här i skåne som gick med sådan även när det var snö.
  Frisyren kan man rätta till även om man har haft mössa på sig till skolan. Tänk när man jobbade som frisör o lagt ner mycket möda på en frisyr till kunden sen går hon o drar mössan eller hatten ner över huvudet så var det jobbet borta.
  Att börja vänja barn vid märkeskläder när dom är runt åtta år är helt fel man måste ju tala om för barn vad kläder kostar o hur mycket man har råd att betala allt kostar idag.
  När min dotter var i Williams ålder fick en en jacka utav sin mormor o morfar för hon inte skulle frysa eftersom hon hade reumatism. Men hon använde endast jackan par ggr för hon tyckte den var för dyr så vi sålde den till en som ville ha den. Jag har alltid visat mina barn hur mycket pengar jag har haft o därefter lärt sig att rätta matsäck efter mun som är ett ordspråk.
  Så Hannah stå på dig o visa att du bestämmer för du är hans mamma o skall respektera.
  Ni är välkomna o flytta till skåne idag har vi plus 12 grader o blommorna tittar upp lite här o var..

  Ha en fortsatt underbar dag..
  Kram

  Svara
 • Ja kom ner till Skåne! Här är det verkligen vår, idag har vi haft cirka 10 grader hela dagen och snart syns HELA gräsmattan. Det är så fantastiskt vad lite sol kan göra, allting känns mycket lättare när bara solen tittar fram!!

  Svara
 • Hejhej
  Ta flyttlasset o kom ner till Skåne. Idag har det varit underbart väder. Ingen snö o ca 10 grader ute. Har varit ute i trädgården o klippt äppelträd o bara myst.
  Jag tycker du/ni gör helt rätt gällande William, är man 8-9 år då ska man göra som sina föräldrar säger. Men det är svårt i den åldern o förstå att det ens föräldrar säger är för sitt eget bästa.
  Hoppas att det löser sig.
  Kramkram

  Svara
 • Jag förstår inte allas kommentarer här.. Alla är vi olika o jag själv har alltid haft dåligt immunförsvar. Vare sig som barn eller vuxen, så har jag ofta blivit sjuk om jag inte haft mössa eller extra tjock, varm halsduk på mig. Kylan i sig är inte farlig, nej, men med virus i kroppen kan du bli sjuk ändå om det e kallt. Jag tror absolut att barn behöver råd på vägen av en vuxen när det gäller detta, och jag tycker att du Hannah gjorde helt rätt. Stå på dig!

  Svara
 • Va, får inte dina barn ha vårskor i snöigt slask? Är det inte dags att du inser att dina barn är hela 6 och 8 år gamla. Nästan myndiga ju. Nä, låt dem bestämma fritt. Fri anarki i hemmen!!

  😉 NOT!!

  Jag förundras istället över varför vi låter våra barn bli vuxna i förtid. Dumt! Låt barn vara barn.

  Kram

  Svara
 • Ja, du är välkommen ner till Skåne!! Igår var det upp mot 9-10 plusgrader och till och med lite solsken då och då. Jag och sambin fick ett städryck sådär mitt i veckan och gjorde en riktig ordentlig städning av bilen! det var dammsugning, tvättning, putsning och fejning! Kändes skönt och lite vårigt att göra det. Få nog byta till sommardäcken inom två veckor oxå! Kul!!
  Ha det bra!
  Kram V

  Svara
 • Maste kannas roligt att lasa alla kommentarer och alla dessa asikter genom att vara en bra och ansvarsfull mamma!! Kampa pa…det forsta jag tanker nar jag ser barn som inte har tillrackligt med klader pa sig (eller vinterjacka mitt i sommarn) ar att dom har sjalvupptagna och ansvarslosa foraldrar.

  Svara
 • Kan bara säga herregud vad folk tänker olika! Blir nästan lite upprörd här. Stå på er Hannah och Peter!
  Och tack för underbar läsning som ni ger mig varje dag 🙂
  Kramar till er

  Svara