Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

17:47 | april 23, 2010

Möten, vänner och matvägran

Hej min vän. Hoppas att din helg har börjat bra. Jag och Liv vaknade precis. Vi tog oss en tupplur när vi kom hem från stan. Gillar verkligen att vila en stund på dagen, särskilt en fredag så jag kanske kan hålla mig vaken längre än klockan nio på kvällen.

Ska strax ge Liv mat. Hon äter inte så bra. Hon har nämligen fått ”fobi” för mat med bitar i. Allt ska helst vara puréer. Jag har provat mig fram så jag vet i alla fall hennes favoritmat. Gärna pasta. Hon äter en halv burk barnmat sedan börjar hon plocka ut bitarna i munnen och kasta på golvet för att sedan och med hjälp av pruttljud spotta ut resten. Haklapp vägrar hon ha så allt hamnar på kläder och golv. Ser ut som rena matkriget när vi är klara. Hon är över längdkurvan men lite under viktkurvan. En lång smalis helt enkelt. Har du tips på någon god barnmat som gärna tjockar till henne? Älskar när bebisar är mer åt Buddah-hållet, då blir man inte lika orolig om de blir sjuka för då har de mer att ta av. 

Gårdagen var kul. Anna som var journalist och Martin som fotograferade var två underbara människor så dagen flöt på snabbt och jobbet kändes inte som ett jobb 🙂

Martin tog många fina bilder på vårt hem och mig och Livis. Anna har gjort kokböcker med sin syster så jag fick en av henne. Hon hade läst här på bloggen att jag kan behöva lite hjälp ibland. En kokbok med enkla recept passar mig utmärkt. Lovar att säga till så snart tidningen kommer ut och vilken det är.

Sälen som rotar i allt.

Sälen som rotar i allt.

Outfiten till gårdagens plåtning blev min Odd Molly-kavaj och ljusa Acne-jeans.

Outfiten till gårdagens plåtning blev min Odd Molly-kavaj och ljusa Acne-jeans.

Ett budskap att följa.

Ett budskap att följa.

Inför plåtningen kunde jag ställa fram saker som vanligtvis inte kan vara framme... om man inte vill ha det i tusen bitar vill säga.

Inför plåtningen kunde jag ställa fram saker som vanligtvis inte kan vara framme... om man inte vill ha det i tusen bitar vill säga.

Liv går inte ännu men hon klättrar som en apa. Upp i soffan och upp på stolar. Får ha full kolll hela tiden och försöka lära henne hur hon klättrar ner. Ben och rumpa först.

Liv går inte ännu men hon klättrar som en apa. Upp i soffan och upp på stolar. Får ha full kolll hela tiden och försöka lära henne hur hon klättrar ner. Ben och rumpa först.

Anna och hennes systers kokbok.

Anna och hennes systers kokbok.

Vårt besök idag i stan var trevligt. Roliga nya möten och lunch med vänner.

Efter givande möten åt vi lunch på Scandic Park. Hade min nya snygga kavaj från Fillipa K idag. Köpte den i Malmö förra helgen. Ett plagg som jag kommer att bo i.

Efter givande möten åt vi lunch på Scandic Park. Hade min nya snygga kavaj från Fillipa K idag. Köpte den i Malmö förra helgen. Ett plagg som jag kommer att bo i.

Jonas och Mia kom förbi oss på Park. De var toastmasters på vårt bröllop, sjukt roliga. Vackra Mia är även "familjens" Lou Rossling.

Jonas och Mia kom förbi oss på Park. De var toastmasters på vårt bröllop, sjukt roliga. Vackra Mia är även "familjens" Lou Rosslings dotter.

En nyvaken Liv. Hon har varit dagens mest omsvärmade lilla donna. Alla vi träffat har gosat och burit runt på henne. Hon har njutit i fulla drag av uppmärksamheten.

En nyvaken Liv. Hon har varit dagens mest omsvärmade lilla donna. Alla vi träffat har gosat och burit runt på henne. Hon har njutit i fulla drag av uppmärksamheten.

Jag är glad över att du finns och vill att du alltid ska komma ihåg att du är värdefull, unik och underbar.

Jag är glad över att du finns och vill att du alltid ska komma ihåg att du är värdefull, unik och underbar.

Nu ska jag planera för kvällens middag. Det blir nog en torskburgare från ”Salt och Sommar” eller så kikar jag in hos vår Victoria för lite tips och inspiration.

Hörs snart igen.

All kärlek.


22 kommentarer22 kommentarer om “Möten, vänner och matvägran”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Låter gott. Själv hade vi ugnsbakad lax med nypotatis. Mmmm
  ha en trevlig helg!
  Kram

  Svara
 • Elise va precis likadan när vi började med grövre mat. Men en favorit blev vår egen hemlagade mat med pasta och kyckling.

  Köpte en grillad kyckling och rensade ut allt kött, kokte spagetti och morötter. Till en början mixade jag allt men nu klarar hon lite större bitar så nu delar vi med bestick istället. Hon hade nog kunnat äta det alltid om hon hade fått 🙂

  Önskar er en trevlig helg!!

  Svara
 • Jag har sålt en produkt till många där det finns små barn som skall äta fastare kost som mamman själv lagar o då har som små liven ätit av mammans egen goda mat.
  Hannah hör av dig till min mail så skall jag ge dig tips på hur du skall göra. Vet ej om jag har skickat den katalogen med barnprodukter till dig för där är par recept i den?
  Ha en bra fredagskväll.

  Svara
 • Hej Hannah! Känner igen det där när barnet plockar ut bitar från munne och allt hamnar på golvet, kalddigt värre! min son vägrade också att bära haklapp ett tag men jag lovar att det går över efter ett tag.
  När min son vägrade äta en dag så gav jag honom mannagrynsgröt och det gav resultat 🙂 annars så älskade han att äta lasagne 8 mån från märket Nestlé, det är inte många småbitar i den. testa!

  Kram, hoppas det löser sig!

  Svara
 • Vart kommer det fina flätade silverarmbandet ifrån,det var jättefint!

  Svara
 • Hej underbara Hannah. Tack för en härlig blogg! Jag är också trebarnsmor, mina gryn är åtta år, sex år och 14 månader. Min lilla äter mest bara det hon ser att vi äter, resten ratar hon och KRÄVER att omedelbart få smaka av oss!:) Men nu till frågan, var kan man få tag i skylten med texten ”wish it, dream it, do it”? Den är bara så otroligt härlig. kram från mig och min familj 🙂

  Svara
 • Hej finaste Hannah.Det där med att Liv plockar ut bitarna i barnmaten , det är vanligt att dom gör.T.o.m mitt lilla barnbarn som är 7 månader vill helst äta pure.Liv är lång och smal precis som sin Pappa.Jag är så nyfiken på vilken tidning som varit hos er,blir spännande.Ni har ju ett fantastiskt hem Hannah.Som taget direkt från en heminrednings tidning.Precis som Lommo undrar jag också var ditt fina armband kommer ifrån,ursnyggt.Har du fått användning för ditt snö of sweden?Ha nu en riktigt skön Fredag.Kram.

  Svara
 • Har precis likadant hemma..Leia fyller 1 på Tisdag och bara vägrar mat med större bitar. Antingen spottar hon ut den eller skakar på huvudet 🙂 Det blir säkert bättre får vi tro..
  Trevlig helg på er!

  Svara
 • Låter som att Livan har ärvt din kroppstyp Hannah, och det kommer hon att vara tacksam för senare i livet, tror jag.
  Hoppas att du får en riktigt njutningsfull fredagkväll finaste bloggvännen! Du är bäst!!

  Love and hugs

  Svara
 • Ellas favorit hittar du här
  http://liteta.blogspot.com/2008/08/frsta-receptet.html
  Kyckling, ris, katrinplommonspuré, banan och grädde. Stavmixern kan göra det helt slätt!

  Svara
 • go kväll hannah… ett tips me maten när liv ska äta å gå upp mer i vikt.. lägg en klick smör i maten oavsett om de e vanlig, burk ell gröt, de tipset fick ja till savis när hon ska gå upp vikt.. min savis e oxå lång å smal å ligger lite under i kurvan men inget farligt..
  dela maten i mindre bitar ska du se att de går bättre. fast ja brukar sätta på musik när savis börjar å krångla så sitter ja däre å dummar mig när hon ska äta… hon glömmer bort att slänga maten på golvet utan äter som en häst.. testa detta å se..
  för hos oss så funkar de..de e ju bara en periord som man gör så här.
  sen så får savis vanlig mat hon äter samma mat som oss 🙂
  testa detta ¨å berätta sen hur de gick..
  ha en fin fortsatt fin kväll
  kram

  Svara
 • Hej Hannah! Har följt din blogg sedan du va gravid då jag va gravid samtidigt. Fick en Charlie strax efter att du fick liv så det är kul att följa deras utveckling=) Charlie har oftast följt sin längdkurva (är lång) men haft en egen viktkurva under ”födelseviktskurvan”. Är en pigg och aktiv kille som tycker att det finns roligare saker att göra än att sitta still o äta;) Brukar få distrahera med allt möjligt för att få i honom en burk. Har haft perioder då bitar varit ok och sedan har det inte gått alls. Är det potatisbitar får jag mosa. Har han en ”matstruldag” brukar ändå sempers pasta med köttfärsås funka (pastan är små blommor). Har samma problem med hakklappen. Man kan ju berika maten med lite flytande margarin/olja. Lycka till med din söta dotter=)
  kram

  Svara
 • Gokväll i Sigtuna och övriga delar av vårat avlånga land!Här kommer en hälsning från ett snöande /haglande Jönköping! ja, det kallas väl för bakslag i väderleken. Lilla goa bestämda Livan, hon vet vad hon vill ha på tallriken…! Mysigt att träffa vänner. Har just kommit hem från en mysig och skrattgalen tjejkväll där vi bara suttit och pratat och skrattat, så trevligt fast alla var fredagströtta.
  Önskar er en mysig helg!

  Godnatt och sov så gott!

  Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu! att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du…

  kram

  Svara
 • Åh vad trist 🙁 men det vänder, tyvärr har jag inget bra tips då jag har en 8 månaders dotter som jag kallar mini Buddah, äter allt och bitar 🙂 Men jag tror att det är viktigt att inte tvinga i mat utan låta Liv äta det hon gillar men erbjuda henne olika smaker och bitar när man sitter tillsammans och äter. Mat ska vara roligt och se er som familj äta kanske tills slut gör en vändning på fina Liv. Min son vägrade äta mat när han var liten bara gröt sen blev det pasta med basilicasås, men efter 1 år så ände det bara. Håll ut och gör det trevligt vid bordet så kommer det nog vända tillslut! Kram och trevlig helg!!

  Svara
 • trevlig o skön helg till dig hanna m familj o även till er alla bloggare/läsare! just nu vräker regnet ner utanför men förhoppningsvis ser vi solen i helgen.
  kram

  Svara
 • Hej Hanna, Liv har likadan kofta som min Clara så söt =) Clara hade oxså på sig den idag komiskt!!! Min Clara har hela tiden legat lågt i vikten å ätit dåligt!!! Hennes favvo var å är lite fortfarande Nestles ångkokta sjötunga… Å jag har senaste ½året hällt i 1-2tsk rapsolja i hennes välling morgon och kväll =) ett litet tips om du vill veta att Liv får i sig fett ordentligt!!! Bra för utveckligen säger dom på min Bvc Clara är liten mn följer sin kurva!!! Kram å trevlig helg!!!

  Svara
 • Ps. Ångkokt sjötunga är från 6månader den äter Clara fortfarand å hon är 16månader *S* Inga bitar!!!

  Svara
 • Hej fina! Vi som många andra här verkar ha haft samma problem gällande matvägran när bitarna introduceras i barnmatsburkarna.
  Vi försökte rätt länge truga och testade massa knep, men inget funkade tills vi helt enkelt sakta gick över till att vår lilla Oliver fick äta det vi åt. Det var helt enkelt mer intressant, plus att det oftare är mindre ”geggigt” att ta i än barnmaten från köpta burkar. Nu äter han som en häst, hihi eller åtminstånde lika bra som sin storebror som är 3,5,(Oliver är 2 veckor äldre än Liv).
  Tyckte det va lite ”överkurs” och tidskrävande att laga dubbla rätter som krävdes när Oliver va mindre, därför köptes alltid färdiga burkar. Men nu när han både kan äta lite mer kryddad mat och lite större bitar är det ju toppen att han kan äta exakt det vi äter =) Bara att tänka på att dela i väldigt små bitar och inte krydda för mycket!
  Håll ut, det går över snart, varje familj hittar sitt egna knep som funkar bäst för just dem 😉
  Lycka till och ha en bra dag! =))

  Svara
 • Förlåt jag säger det men ni yngre mammor låter era barn styra vad dom skall äta har ni tänkt på hur dom kommer o styra med er när de blir större o får ännu mer problem då. Det att dom säger jag slapp o äta det eller den maten. Jag vill bara ha märkes kläder mm.

  Jag vill bara säga att detta är sista inlägget jag gör här på bloggen för jag har märkt att lära sina barn saker från det dom är små finns inte längre utan barnen får bestämma från de är små. Jag har lärt mina barn att det är jag som förälder bestämmer till dom kommer upp i övre tonåring o det har inte mina barn liddit av utan jag har blivit respekterad. Så alla lycka till med den fria barn uppfostran..Jag drar mig undan o kanske bara läser här någon gång då o då. Ha en bra sommar…

  Svara
 • Hej Hannah! Min lilla dotter som är ca 3 v yngre än Liv, har varit likadan. Jag använder oxå burkmat och har då tokmosat allt med gaffel eller t o m kört med stavmixern för att få det finfördelat och då har hon ätit. Från att ha haft en riktig dipp när hon var 6 mån (hade jättesvårt att lära sig äta annat än gröt) är hon nu riktigt rund och go! Lycka till, men kom ihåg att det här med mat går i perioder oxå för barn. Plötsligt äter hon bra igen! ;D Kram

  Svara
 • Jag tror också starkt på gränssättning och tydliga ramar för sina barn men just maten är väldigt känsligt, särskilt i början när barnen ska växa så mycket. Nu äter min son bra, så vi har inte de bekymren – nästan tvärtom så verkar han nästan aldrig mätt (hur mycket vågar man ge honom egentligen???). Mastunden ska vara en trevlig stund för hela familjen och att prova nytt ska vara en glädje, inte ett tvång som slutar i gråt och olustkänslor. När barnen är äldre anser jag det är skillnad, då lagas det mat som är tänkt att passa alla (man behöver ju inte laga något som man vet att barnet verkligen inte tycker om – det är dessutom bevisat att vilken mat man föredrar är en utvecklingssak, en människa utvecklas ständigt, så även smaksinnet) och passar inte det så får det vara eller så får de fixa något själv. En tio-elva-åring dör inte av att hoppa över middagen på kvällen. Det gör inte en ettåring heller men jag tycker som sagt ändå att det är skillnad. Men att tvinga är ingen idé, bara för att det är ”jag som vuxen som bestämmer”. Det budskapet går säkert fram till barnet på många andra sätt, på gott och ont. Respekt ska vara ömsesidig!
  Hanna: extra fett i maten är nog också mitt huvudtips! Och att ta det i Livs takt. Min Mio (10 mån) åt inga bitar för en månad sedan, nu funkar sempers ett-årsmat! Och vår korv stroganoff med ris. Sedan kan man ju inte mata bort anlag – alla är vi olika, som tur är! Stor kram och god helg!!!

  Svara
 • Jag håller helt med din filosofi och ramar och tydliga gränser är a och o men när det gäller maten så ska man inte tvinga, straffa mm med mat. Allt blir bra med tiden! Ha en underbar kväll!

  Svara