Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

14:34 | november 21, 2011

Rosa, blått, han eller hon?!

Är fortfarande lika trött men min man kom hem och drog med mig på lunch. Vi for ner på stan och gick på Valvet och åt en egenkomponerad sallad.

Tonfisksallad med ägg, champisar och annat gott.

Igår kom Peter hem med ett paket till Liv. Hon sken som en sol.

Vad kan det vara?

En sminkdocka. Nu kanske mitt smink och ansikte får vara i fred 🙂 .

Hela kvällen satt hon och sminkade och kammade sin docka. Dockan ville hon även ha med sig när hon skulle sova men där satte jag stopp.

Du kanske förstår varför?! Det var ingen sparsam sminkning.

När Livs egna ansikte och dockans var överspacklade fick jag rycka in. Hoppet om att jag skulle få slippa bli sminkad varade inte så länge 🙂 . När hon tröttnade på mitt ansikte fick pappa agera sminkdocka.

När det kommer till pojk- och flicksaker så har jag låtit båda mina pojkar få leka med vad de ville. Jag köpte inte bara bilar och typsikt grabbiga leksaker till dem. Både William och Mio hade en dockvagn med en docka som de körde runt, de testade mina sminkgrejer och var med mig på alla olika fotojobb mm där de stylades och sminkades. De tyckte det var roligt under en kort period. Sedan var deras intresse för det noll. De ville spela tv-spel, leka med bilar och rörde inte mitt smink. Liv har fått traktorer, bilar men också typiska tjejleksaker som Hello Kitty och dockor. Hon har inget intresse för tex sina traktorer, det är bara gosedjur, dockor, smink och kläder som hon gillar. När hon klär sig själv så väljer hon aldrig de bruna kläderna utan bara rosa , gärna med tyll 🙂

Hon har ändå två brorsor som hon avgudar och ser upp till.

Visst gillar jag hennes prinsess-fetish och gör ingen större ansträngning för att hon ska vara mer ”neutral”. Hon måste få vara precis som hon vill. Liv är en flicka en hon, ingen hen, som man måste säga till barnen på förskolan där min vän har sin dotter! Han och hon är fel så hen ska det tydligen heta där.

Nu går väl många i taket men jag gillar att vi alla är olika och att våra barn växer upp på olika sätt, med olika uppfostringstekniker och tankesätt. Vad tråkigt det vore annars 🙂

Hej på en stund.

Puss ♥

 


24 kommentarer24 kommentarer om “Rosa, blått, han eller hon?!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Fantastisk fina blev ni av stylingen, du, Liv, dockan och Peter var nog minst lika snygg. En liten sminktalang inne i Liv kanske 🙂 Hon verkade ju vara otroligt nöjd med presenten iaf och det är ju viktigast!

  Ha det gott!

  Svara
 • Åh så snygg du blev. Nästa photo shoot måste du ha Liv som stylist och sminkös. Ingen annan behövs.
  Till uppfostring. Vad barn leker med spelar väl ingen roll så länge dom är lyckliga och glada. Jag tycker du gör helt rätt. Killa och tjejer är olika, så är det bara. kram towe.

  Svara
 • Hej!
  Vad fin du blev =) jag håller med dig och min dotter är lika som Liv. Vill bara leka med sina dockor,laga mat till dom och gosedjuren och när jag ska sminka sig står hon där och vill vara med. Hon brukar hämta sin väska och vill sätta upp toffsar i mitt hår. Hon är 2 år och har en bror på 10 år och jag har också alltid köpt ”alla” leksaker till dem men han vill bara hålla på med musik och hon med dockor. Här om dagen skulle hon promt sova i sin prinsesskjol. Mysigt med en luchdate med sin man. Ha en härlig kväll

  Svara
 • Hen??? Allvarligt??? säger de HEN istället för hon/han?? jag har inte ens nån kommentar så befängt tycker jag det är!!!

  very snygg sminkning by the way 😉
  kram

  Svara
 • Säger detsamma .HEN??? Där skulle inte jag vilja ha mitt barn.Då har det verkligen gått till överdrift.Men det är vad jag tycker.Du kommer nog bombaderas med massor med kommentarer under kvällen:)Önskar dig en fin kväll.Puss o kram.

  Svara
 • Håller med föregående talare. Hen??? haha

  Svara
 • Måste bara tipsa dig om att nästa gång du ska äta sallad, gör det på Brödboden i Märsta istället! Mycket bättre än Valvet! 🙂

  Svara
 • Tycker det går alldeles för långt i att alla människor ska vara lika..unixex, man får inte sticka ut. Vi är födda olika som pojkar och flickor låt dem vara det!!

  Svara
 • Hen? Nää då har man gått över gränsen. När det handlar om genus så ska man lägga till inte ta ifrån. Man kan inte ta ifrån barnen deras könsidentitet, däremot kan man lägga till. På förskolan där jag jobbar försöker vi göra alla vråer till mötesplatser för Människor, inte Hens? Tex har vi tillsatt djur, dinosaurier, dockor och hästar till vår byggklossar och bilbanor, vilket lockar både killar och tjejer att leka med bygg och konstruktion. Du gör rätt i att låta Liv ha sina tyllkjolar! Det hade kunnat vara värre, jag hade en flicka som kom med pyjamas och gummistövlar till Förskolan VARJE dag, även på vintern….oj detta vart långt:)

  Svara
 • Låt alla vara lika olika, unika!

  Svara
 • Jag blir nästan ännu mer tjejig bara jag tänker på dagis där barnen inte får gå över övergångsstället när det är röd MÄNNISKA och inte gubbe eller sjunga en sockerbagare hen bor i staden… Känns inte sunt… Jag är kvinna och vill verkligen inte uppfattas som nåt mellanting! Det samma vill jag för mitt barn så klart. Jag vill att hon ska bli en ödmjuk, stark kvinna som tror på sig själv och är tillträckligt trygg i sig själv så att hon kan lyfta andra och inte behöva hävda sig. Kram alla fina! … Ja, och ni andra också 😉

  Svara
 • Vilken snygging du blev! 😀

  Jag håller verkligen med dig vad det gäller rosa, blått o hen o allt annat.
  Men oj oj säger jag bara. Hoppas inte de som kommenterade Amanda Schulmans inlägg om något liknande för några veckor sedan hittar hit, då kommer du få lååååånga utläggningar om hur trångsynta vi är i så fall. 😉

  Kram!

  Svara
 • Får också hålla med om att Hen låter väldigt konstigt om de skulle säga hos oss, antigen är det hon eller han eller henne och honom, om vi ska kalla dem hen kan vi lika gärna säga det! Nä sånt vill jag inte veta av hos oss iallfall.

  Tänkte ge Filippa ett dockhuvud i julklapp då hon alltid vill bli sminkad när jag sminkar mig, hon springer med sitt läppglans och nagelack ska alltid på. Hon är en riktig tjej precis som liv som gillar, kläder och smink, dockor ,gosedjur, byta kläder 20 ggr dag. Men min mellantjej var inte alls likadan, hon gillar inte rosa och hade mer naturfärger som liten, de sitter i personligheten hos barnen, men inte säger jag Hen istället för det 😉 ha en bra kväll..

  Svara
 • Jag går i taket för att man kallas hen! Människan har två kön, varför ska man slå ihop de två könen till ett. Det har verkligen gått för långt. Jag klarar inte av att prata om genus längre för det har blivit såååå sjukt.
  Hen, det var det sjukaste jag hört på länge…

  Låt pojkar vara pojkar och låt flickor vara flickor. Jag kommer alltid klä mina barn i olika kläder, för de är av olika kön och det ska väl synas?

  Jag håller med dig Hanna i det du skriver. Jag känner att jag blev väldigt upprörd över hen, är nog för att jag länge irriterat mig över detta överdrivna genustänk. Som när ni gav Liv en dammsugare…men snälla…Jag kan inte ens fatta att man kan reagera på sånt.

  Fin sminkning, by the way 🙂

  Svara
 • Varför måste det synas vilket kön det är? Säg EN bra andledning.

  Svara
 • Varför ska det inte synas? Nämn du en bra anledning. Blir nyfiken på hur du tänker.

  Varför får vi inte vara kön längre? Inte vara pojke och flicka. Varför hen?

  Jag tycker att det är viktigt att barn får växa upp och bli starka i sig själva, oavsett kön, men att det är starka i det kön de har. Pojke och flicka spelar ju ingen roll. Vi är förbajjat lika bra för det!

  Svara
 • För det första förstår jag inte varför alla blir så upprörda över HEN, i många språk finns inte han eller hon, i finskan tex. Hur lever man där när man inte dagligen säger vilket kön man har mellan benen till varandra? Det går tydligen jätte bra. Jag tycker man ska vara stolt över vad man är och inte över sitt kön, för oavsett pojke eller flicka så är vi människor och ska vi inte istället vara stolta över våra handligar än vad vi råkar ha för kön.

  Svara
 • Jag håller med dig, självklart ska man vara stolt över sina handlingar. Vi är alla människor. Jag tror de flesta reagerar på hen för att det gör oss könlösa. Vilket vi inte är.

  Jag kan förstå hur du tänker, läste ditt inlägg till Hanna. Vi pårverkar våra barn med precis allt vi gör, men det betyder inte att de sen väljer att göra samma sak utan de kan faktiskt göra tvärtom. Har man barn så ser man hur barnen faktiskt väljer själv hur och med vad de leker med oavsett om man ger dem delar från alla världar. Det är väldigt svårt att få ett barn att leka med det ”mamma eller pappa” vill. Barn har en stark egen vilja. Det är lika fel att bli insnöad på att få en pojke att leka med dockor som att bara köpa ”typiska” pojkleksaker. Jag har gått en genuskurs och kursen var intressant och väldigt bra. Rekommenderas starkt till de som tycker om att diskutera om genus.
  Vilket jag är less på, så nu skriver inte jag nå mer.

  Tycker som du, låt barn vara barn. Analysera inte sönder barndomen.

 • Då tror jag vi förstår varandra mer, men just när du skrev låt pojkar vara pojkar och flickor flickor reagerade jag. Det handlar aldrig om att göra barn könslösa för det är dem inte, men man behöver inte påpeka i varje mening vad man är, det är ju så naturligt endå.Just därför tycker inte jag hen kan vara bra. Och självklart ska barn leka med det dom finner stiumlerande och roligt, men somliga föräldrar ger inte ens sina barn möjligheten att få välja. Jag gillar mer könsneutrala redskap/leksaker för barn som lego, färger, klippa klistra, lera, pussel, memorie/spel.

 • Jag mår illa och får ont i hjärtat när jag ser det här. Jag tycker det är så synd att du inte låter dina barn få utvecklas utifrån sig själva, utan du följer ett stenålders mönster där kvinnor förväntas vara på ett sätt och killar på ett annat.För att det vore tråkigt annars? Varför ens belysa utseende och smink för ett så litet barn? Hur ska hon kunna bilda ett självförtroende när allt cirkulerar kring socker, fluff, glitter, smink och att dofta gott? Hur ska Liv kunna känns sig trygg i sig själv, när det är vad Mamma tycker är viktigt? Näe jag förstår verkligen inte och finner knappt ord på hur besviken jag just blev på dig och alla andra här som kommentrat… SNÄLLA för era barn skull ge dem hela paletten! Låt barn vara barn och inte hon eller han.

  Svara
 • Hur många barn har du?

  Svara
 • Okej, så detta smink och mode skulle vara medfött då menar ni? Det kan inte vara så att små flickor ser vad deras mödrar gör och försöker efterlikna dem. Mamma sminkar sig, ja men då gör jag också det. Skulle pojkar se sina pappor sminka sig varje dag så skulle det vara naturligt att göra för dem med. Vuxna män fixar håret och pojkar börjar göra det tidigt, just därför att de apar efter.

  Min systerson sa en gång när han var liten att nej tjejer kan inte köra bil, just för att han aldrig sett sin mamma köra utan bara pappan. Nu har han dock ändrat åsikt eftersom mamman tagit körkort.
  Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör.

  Kram oh sov gott

  Svara
 • På allvar? Hen? Jag hade blivit vansinnig om min dotter blev en ”hen” och inte en hon – för det är ju vad hon är, en tjej. Tycker inte att det är något man ska ta ifrån barnen, att de har olika kön… däremot addera möjligheter i form av att låta dem välja fritt bland leksaker, kläder, aktiviteter etc.

  Svara
 • Hej Hanna
  Så söt hon är er lilla Liv! Min lilla tre åring Livia älskar att klä ut sig och leka med sina dockor, Jag läste en genuskurs på högskolan och jag tyckte man fastnade i det här med färgerna. Det viktigaste är väl att vi ger våra barn flera alternativ oavsett om de är en pojke eller flicka. Olikheter är bra som du säger vi men om vi ger dem mycket kärlek trygghet så kommer de att våga testa saker oavsett om de är pojkar eller flickor. Kram Hanna och ha en fin dag!

  Svara