Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

14:34 | november 21, 2014

Svar till Sköna Hus vd Ulrik

Som många av er vet har vi haft otroliga problem med vårt hus då företaget och dess underleverantörer gick i konkurs och det dessutom fanns många byggfel. I samband med att Zlatan byggde hus i Åre kontaktade Aftonbladet Hannah då det var samma företag vi haft problem med som var ansvariga för Zlatans hus. De frågade vad Hannah ansåg om att de nu fick enormt positiv publicitet. Som vanligt valde byggfirman (som heter Sköna Hus) att inte kommentera något vilket de även gjort i våra tidigare kontakter gällande vårt hus.
Nu har Sköna Hus gått ut med en release där de skriver att familjen Graaf Karyd under en längre tid smutskastat deras företag. Därför vill vi en sista gång svara deras vd Ulrik von Schedvin som anser att vi smutskastar deras företag. Vill tydliggöra att vi sökt Ulrik vid flertal tillfällen utan svar.
Hej Ulrik,
Då du tagit ett aktivt val att inte föra en direkt diskussion med oss använder jag nu samma metod som du gör. Jag lägger ut ett svar som kan läsas av de som är intresserade. I din release på er hemsida Skonahus.se skriver du att vi som familj ”under en längre tid smutskastat [er] i diverse medier” och även att ni aldrig skickat någon ”faktura avseende [vår] husbyggnation” under denna processen.
Ulrik, var ligger vår smutskastning? Du har rätt i sak att vi inte var en direkt kund till er utan vår avtalspart hette Arkitekthus. Men det var ni som byggde huset till Arkitekthus och det var er jag var i kontakt med löpande ute på byggplatsen. Det var således er personal som utfört de felaktigheter som uppstått. Jag vet att du nu duckar genom att säga att vi inte var er kund men vad är din kommentar till att det trots allt var ditt företag som byggde huset även om det var ett dotterbolag med annat organisationsnummer? Det var era byggare, under Andreas ledning, som glömde isolera somliga väggar så att vattenledningarna frös på vintern med resultat att vi inte hade vatten och fick bryta upp väggarna och dra om dessa rör. Det var dina byggare som utförde arbetet så golvet sluttade på ett flertal ställen i huset. Det var era byggare som drog skruvar genom dolda vattenledningar som medförde att vatten rann i en väggen utan att vi kunde se det på över ett år. Jag kan fortsätta skriva exempel men jag tror du förstår min poäng.
Menar du att bara för att vi inte var er direkta kund är ni inte ansvariga för de skador ni orsakat? Är det här du menar att vi smutskastar er för att vi inte var er kund? Eller hittar jag på ovanstående enligt dig? Förklara gärna. Jag kan skicka dokumenten på de byggfel som uppkom i samband med att ni byggde huset. De fel som försäkringsbolaget fick ersätta och vi som familj fick betala 22.000kr i självrisk. Per enskild skada! Och då har jag inte ens nämnt allt kakel som stals ur vårt hus i samband med konkursen som vi inte fick någon ersättning för. Men vi vet inte vem som stal det och massa annat ur vår hus. Polisen la ner ärendet direkt eftersom det saknades bevis. Det var förresten samma typ av kakel ni la i det andra huset ni renoverade i Sigtuna efter ni lämnat vårt hus. Menar på intet sätt att det var ni som stal vårt kakel utan skrev så här bara för att berätta för dig om allt som försvann ur vårt hus i samband med konkursen. Tänk att den andra familjen i Sigtuna ni renoverade till valde exakt samma kakel som vi beställt i deras badrum. Vi har tydligen en väldigt homogen smak vi som bor i Sigtuna.
Enligt mig, måste det kännas tryggt för de bolag som använder er för underentreprenad med ditt sätt att se på business. ”Nej, ser du, är familjerna/företagen vi bygger till inte våra avtalskunder så kan vi inte garantera att vi inte glömmer isolering lite här och där. Du förstår, det är bara om man skriver avtal direkt med oss som vi tar ansvar.” Är det så du menar? Rätta mig om jag har fel för jag förstår uppenbarligen inte riktigt hur du tänker.
Sedan skriver du att ni aldrig skickat fakturor? Hur kommer det sig att konkursförvaltaren kontaktade oss efter Arkitekthus/Sköna Hus lämnat oss och krävde oss på hundratusentals kronor för att ni hade flyttat byggkreditiv mellan bolagen? På den tiden tyckte konkursförvaltaren bestämt att vi hade ett avtal? Tänk som saker kan ändras beroende på hur vindarna blåser.
Att ni som företag väljer att inte svara när ni blir kontaktade av en familj vars hus ni har byggt, även om avtalet var med annan part, visar tydligt ert sätt att krishantera. Ni tog inte ens diskussionen när vi bad er att åtminstone ersätta oss för den självrisk vi tvingats betala för att era byggare gjort så grova byggfel. Ni kunde inte ens betala vår självrisk trots att många fel uppkommit på grund av era byggares felkonstruktioner. Men det värsta av allt, ni valde att inte ens föra en diskussion utan gömde er bakom nya organisationsnummer och ansåg er ha ryggen fri. Att ni nu i en release går ut och säger att den barnfamilj, vars hus det finns dokumenterade skador på som vi fick korrigera med andra byggare, smutskastar er är både sorgligt och tragiskt. Detta bör framför allt vara en väckarklocka mot alla de företag och familjer som överväger att använda er. Ni visar tydligt hur ni ser på ansvarsfrågan när det uppkommer fel till följd av er personals arbete.
I er release hävdar ni även att det var fel att ni använde oss som referensobjekt på er hemsida 2014, dvs fyra år efter att vi färdigställt huset med andra byggare. Jag uppskattar din ursäkt. Sedan fortsätter du med att bilderna togs bort samma dag som ni fick reda på detta? Hur ser era publiceringsrutiner ut? Var det en frilansfotograf som tyckte det var en bra idé att åka från Mjölby till Sigtuna för att ta bilder på vårt hus utan ert vetande och sedan publicerade dessa på er hemsida utan att ni visste om det? Förklara gärna processen eftersom ni tog bort bilderna ”samma dag [ni] fick reda på detta.”
Förklara gärna dina tankar hur du får det till att vi smutskastar er när det finns dokumenterade byggfel på vad dåvarande Sköna Hus byggare utfört. Är ni utan skuld för att vårt avtal var med Arkitekthus trots att de facto det var Sköna Hus som var den part som byggde? Och det där byggkreditivet som skulle skrivas över på er, hur förklarar du det för dina potentiella kunder som läser er release? Ni hade ju inga ekonomiska transaktioner från oss enligt dig? Jag förväntar mig dock inget svar. Inte den här gången heller.
Med vänliga hälsningar,
Peter Karyd


34 kommentarer34 kommentarer om “Svar till Sköna Hus vd Ulrik”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Så klockrent bra skrivet Peter! Trevlig helg:-)

  Svara
 • Word, så sorgligt alla dessa skojare i hus -branschen och sen inte ens kunna erkänna fel.. Jag tror starkt på karma. … Trevlig hel på er!

  Svara
 • Mkt bra skrivet!!

  Svara
 • Mycket Bra skrivet!
  vad är detta för företag egentligen?……
  har ni fått ordning på alla felen nu?
  Måste ha kostat enorma pengar…..
  Fy vad tråkigt.
  Tur att ni har varann iaf, eller hur <3

  Svara
 • kan ni inte gå till tidningarna med detta inlägg du just skrivit? eller tv…skulle de väl säkert vara intresserade av kan jag tänka mig. der snackas ju mkt om fuskbyggare. synd om fler människor skulle bli lurade av dem..

  Svara
 • Det har väl varit liknande text fast mycket kortare i tidningen! Fy fan, säger jag! Bra skrivet och ta ansvar!

  Svara
 • Bra där Hannah!! Kram

  Svara
 • Tack Peter ! Det hade jag inga aning om !!!! Vi hade nästan bestämt oss för det företag , men efter detta byter vi riktning givetvis .Med vänlig hälsning Johanna

  Svara
 • Mycket bra skrivet Hannah!! Kram

  Svara
 • Bra skrivet! Så ledsamt med dessa oseriösa byggahus-företag som bara fuskar och luras och vägrar ta sitt ansvar. Fler och fler kollar extra noga, allt går att googla nu för tiden som tur är innan man väljer företag som ska bygga hus eller renovera ett befintligt. Hoppas innerligt att detta företag kommer att ta sitt ansvar och betala er för alla kostnader och lidande ni har fått utstå.

  Svara
 • Peter, jag måste beundra ditt sätt att uttrycka dig. Mycket välskrivet och fint att se att du/ni inte sjunker till samma låga nivå som dem.
  För att använda Ulrik von Schedvins egna ord är det osmakligt att skriva om en enskild familj på detta sätt. Oavsett om ni är ett känt namn eller inte är ni en familj som alla andra som gjort en av sina största investeringar i livet och köpt ett hus.

  Svara
 • Mycket bra skrivet! Man blir fasen mörkrädd över att de kan behandla sina kunder så… Hoppas verkligen att ingen stackars familj anlitar den framöver!

  Svara
 • Kändes nästan obehagligt att läsa, vilka pisksnärtar! Smakfullt levererade.
  Jag är glad över att inte vara Ulrik!

  Svara
 • Tack, Peter! Vi har också funderat på att anlita detta företag men kommer nu naturligtvis inte att göra det! Jag uppskattar också ditt sätt att skriva väldigt mycket – sakligt, snyggt och faktiskt väldigt underhållande på samma gång.
  Önskar er familj all lycka.

  Svara
 • Bra skrivet!
  Ni har säkert kört den svängen – att ni stämde dom? Vad hände då? /h.

  Svara
 • Åh Peter och Hannah. Jag blir så trött. Trött på byggföretag som fuskgör och sedan gömmer sig bakom dotterbolag och skalbolag för att de tror att de har ryggen fri då. Som rymmer från allt vad ansvar, sunt förnuft och medmänsklighet heter. Att denne man har mage att påstå att er familj kastar skit i pressen vet jag inte om man ska skratta eller gråta åt! Ni driver en sajt där den vänliga tonen är nummer ett. Ni driver en familj med fyra barn mellan er med bravur och kärlek. Jag uppfattar er som uppfinningsrika, fyndiga, vänliga och hårt arbetande människor med stora hjärtan. Försök att inte låta de här människorna komma åt er. De är små, små personer som borde skämmas över sitt agerande.
  Ha en fin helg och ta hand om varandra.
  Kram från Anna

  Svara
 • Vilken tråkig historia. Kan bara tänka mig vilken energi och pengar det tagit från er. Jag studerar till kommunikationsstrateg och säger som Peter, deras sätt att hantera denna kris är under all kritik. Deras pressrelease var visserligen väldigt välskriven och trovärdig (Peters med!), men det hjälper ju inte när de (Sköna hus) inte tar sitt ansvar för er som kunder och löser detta. Det skulle de gjort från dag ett för att rädda deras företag från all negativ publicitet och självklart få nöjda kunder. Det är ju en ganska enkel ekvation att se hur mycket mer kostsamt det blir för Ulriks företag om han inte löser situationen med er med tanke på alla potentiella kunder som nu flyr till konkurrenter. Som kriskommunikationsnörd tycker jag detta var intressant, men framför allt beklagar jag allt det medfört för er som familj! Stor kram till er <3

  Svara
 • Bra skrivet!! Hoppas hoppas det är många som ” drar öronen åt sig” om de tänkt anlita detta oseriösa företag!!!Avskyvärt när företag behandlar sin kunder på detta nedlåtande, nonchalanta och kränkande sätt!! Uuuuurrrrrk Ulrik!!!

  Svara
 • hej! va roligt att föreställningen var bra. Hoppas också maten smakade bra. Frank är ett väldigt populärt ställe. Ikväll var min dotter o jag nere på stan där Västerås alla förskolors ljuslyktor av uppställda. Det lyste underbart fint. Det var några tusen som lyste upp den mörka höstkvällen. Ha en bra helg!
  Nina, Västerås

  Svara
 • Skicka in alla era dokument till Fuskbyggarna så de får ännu mer negativ publicitet och inser att de kanske borde ha gjort rätt från början. Bra skrivet!

  Svara
 • Bra att det kommer upp till ytan. Dessa oseriösa byggbolag.

  Svara
 • Heja Peter!
  Ni skall ju utan tvekan få ersättning för det som blivit fel anser jag.
  Ja, skicka in till Fuskbyggarna så kanske ännu fler får denna infon.
  Zlatan kanske upptäcker fel han också och då ligger dem risigt till … men förmodligen så har dem alla sina bästa topp snickare i Åre som säkerligen utför ett ”utmärkt” arbete och att ha Zlatan som referens bådar ju dessvärre gott för företaget.
  Ha det gott. Kramar!

  Svara
 • Delat!

  Svara
 • Det är fruktansvärt att det finns människor som gör vadsomhelst för pengar. Lurar, smiter ifrån och ljuger. Det värsta är att många av dessa typer dessutom förnekar att de gjort fel när de blir påkomna och vägrar be om ursäkt. Det jag försöker trösta mig med då är att förr eller senare slår de onda krafterna tillbaka på dem. Som en stor fet käftsmäll på något sätt. Det är dock förbannat svårt att inte känna ilskan bubbla upp och reagera när man stöter på dessa idioter. Jag hoppas det du skrivit leder till att många väljer bort sköna hus, Peter. Precis som jag hoppas att den arbetsgivare som lurat mig och utnyttjat mig inte lyckas med att bygga upp sitt företag med sina lögner.

  Svara
 • Sjukt det här alltså, jag kommer aldrig ens våga bygga nytt när man läser sånt här. Jag kommer då rakt inte att rekommendera den här skitfirman…kalla det smutskastning istället för att ta ansvar, svagt. Skönt att ni med försäkringsbolagets hjälp kunde lösa det trots att det blev dyrt

  Svara
 • Bra gjort av Peter att skriva och ta detta på ett vuxet och lugnt sätt i raderna.
  Har man följt Hannahs blogg en tid minns man hur hon mått av alla problem dom haft med huset och allt runt det.
  Storkram till er Hannah…

  Svara
 • Är det okej att dela?? Det här bör spridas, å att fler inte råkar lika illa ut!

  Svara
 • Jag står för allt som jag skrivit så dela på.

  Svara
 • Jättebra skrivet!!!
  Kommer ihåg denna karusell o minns när bilder på ert hus helt plötsligt låg uppe på deras hemsida! Osmakligt ör ordet, då ert hus ligger på deras sida, samtidigt som dom avsäger sig allt ansvar att vara ansvariga för ert hus. Men visa bilder går bra….som dessutom är tagna i smyg!
  Hoppas alla tänker sig för både en och två gånger innan dom anlitar dessa!

  Svara
 • Jag bugar och applåderar dig Peter!!

  Svara
 • Så grymt bra skrivet!! vilka pisspottor, hoppas de får rallybajs i julklapp!

  Svara
 • tack för info!! Kommer ALDRIG att använda mig utav dessa clowner!

  Svara
 • Tummen upp för dig Peter

  Svara
 • Så fantastiskt bra! ❤️

  Svara