Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:37 | december 26, 2009

Skäggubbe

Hej vacker. Det ligger fortfarande högar av kartonger, svarta sopsäckar med paketpapper och julklappar i vardagsrummet. Det är en allmän oordning och dammsugaren står orörd i mitten av allt 🙂 Igår gick jag runt i min sparkdräkt hela dagen, struntade i att kamma mig och gjorde absolut ingenting förutom att vara med familjen. Peters mamma, Urban, syster Pernilla och hennes barn åkte till Skåne igår. Det har varit jättemysigt att vara så många här hemma och fira jul. Det här är första gången som jag firar jul någon annanstans än hos mamma och Gunnar, men vi var där efter kyrkan och fikade och åt Tomtegröt. Vi hade bestämt oss för att fira hemma i vårt hus i år, första julen i huset och även Livs första jul 🙂

Barnen får alltid ett paket i julstrumpan på morgonen. Liv ville helst äta upp sitt.

Barnen får alltid ett paket i julstrumpan på morgonen. Liv ville helst äta upp sitt.

Hon fick en egen mobil. Nu slipper jag få dregel på min :-)

Hon fick en egen mobil. Nu slipper jag få dregel på min 🙂

Vår årliga jultradition är att åka till kyrkan på morgonen. Vi sjunger julsånger och barnen får med hjälp av Gunnar berätta julevangeliet och sätta upp krubban. Här sitter vi och lyssnar.

Vår årliga jultradition är att åka till kyrkan på morgonen. Vi sjunger julsånger och barnen får med hjälp av Gunnar berätta julevangeliet och sätta upp krubban. Här sitter vi och lyssnar.

William satt bredvid morfar och drömde sig bort.

William satt bredvid morfar och drömde sig bort.

Efter kyrkan åkte vi alla hem till älskade mor och Gunnar och så öppnade vi paket och myste en stund.

Efter kyrkan åkte vi alla hem till älskade mor och Gunnar och så öppnade vi paket, drack Gunnars hemmagjorda glögg och myste en stund.

Mamma, Marianne, Gunnar, Urban och Amanda.

Mamma, Marianne, Gunnar, Urban och Amanda.

Väl hemma hjälpte Tim Mio att bygga sitt Lego som han fått av morfar och mormor i julklapp.

Väl hemma hjälpte Tim, Mio att bygga sitt Lego som han fått av morfar och mormor i julklapp.

Min älskade, världens bästa man och jag.

Min älskade, världens bästa man och jag.

Marianne och Urban fixade julmaten.

Marianne och Urban fixade julmaten.

Vi gjorde väntan lite kortare och barnen fick öppna några julklappar innan maten.

Vi gjorde väntan lite kortare och barnen fick öppna några julklappar innan maten.

Här sitter vi till bords och ska snart hugga in på vår julmatsbuffé som var uppdukad på köksön.

Här sitter vi till bords och ska snart hugga in på vår julmatsbuffé som var uppdukad på köksön.

Livan fick byta till mysdress efter att ha haft sin fina julklänning och lackskor. Skönare för henne. Hon tuggade glatt på sitt bordsunderlägg

Livan fick byta till mysdress efter att ha haft sin fina julklänning och lackskor. Skönare för henne. Hon tuggade glatt på sitt bordsunderlägg

Vi valde att sprida ut klappöppningen under hela kvällen. Istället för att barnen skulle slita upp sina paket utan att veta vem det var från så öppnade vi alla ett i taget och visade vad vi fått och från vem. Det blev inte samma vidriga hets och alla blev gladare och en trevligare stämning. Vi kom fram till att Tomten inte hade lämnat sina paket, och pojkarna som absolut inte tror på att den skäggiga gubben finns på riktigt, började bli oroliga över att han inte skulle dyka upp 🙂

En bekants son skulle vara jultomte, men ställde in i sista sekund. Panik! Jag sa till pojkarna att eftersom de sagt att  de inte trodde att han fanns, så tänkte han nog inte komma hit. Funkade sådär. Det var nära till tårar, så jag började febrilt sms:a alla jag känner här i närheten. Det var inte någon som kollade sin mobil på julafton, så jag smet upp till ett grannhus och bad om hjälp. En kvart senare knackade det på altandörren och där stod Tomten (Tack, för att du räddade vår jul). 

Trots att Tomten varken var tjock eller hade parkerat sina renar i trädgården så såg man att pojkarna ännu inte riktigt kunde hålla fast vid sin tro att han inte var på riktigt.

Trots att Tomten varken var tjock eller hade parkerat sina renar i trädgården så såg man att pojkarna ännu inte riktigt kunde hålla fast vid sin tro att han inte var på riktigt.

Lyckan var total. Liv däremot började gråta när Tomten hälsade snällt.

Lyckan var total. Liv däremot började gråta när Tomten hälsade snällt.

Tomten lämnade sina paket och försvann ut i den mörka snöiga skogen. Liv blev snabbt glad igen efter att ha öppnat Tomtens paket.

Tomten lämnade sina paket och försvann ut i den mörka snöiga skogen. Liv blev snabbt glad igen efter att ha öppnat Tomtens paket.

Jag fick massor av klappar, trots att vi vuxna bestämt oss för att bara köpa till barnen. Det är samma sak varje år. Vi lovar att inte köpa något, men ändå så sitter vi alla med ett julklappsberg framför oss 🙂 Jag fick ett snyggt armband från Bottega Veneta, Raggsockor, böcker (hela Twilght-serien, så nu ska jag sträckläsa den), en weekendresa till Barcelona och massor av annat fint. Inte klokt vad mycket fint jag fick, men jag tror vi alla var och är tacksamma över allt som gavs, inte bara i form av paket utan i gemenskap och kärlek. Jag säger som William sa en jul ”Det viktigaste är kärleken inte alla paket” !

Barnen busade och vi vuxna satt proppmätta och spelade spel innan vi somnade som julegrisar.

Barnen busade och vi vuxna satt proppmätta och spelade spel innan vi somnade som julegrisar.

När jag vaknade igår så gav jag mig på att skruva ihop Livs nya säng, så något gjorde jag ändå 🙂

Två timmar senare med blåsor i händerna och ett dåligt humör så kunde jag bädda den och Liv fick provligga. Hon älskar den!

Två timmar senare med blåsor i händerna och ett dåligt humör så kunde jag bädda den och Liv fick provligga. Hon älskar den!

Det var lugnt och skönt. Pojkarna lekte med sina nya saker och jag hasade runt i min ”EllenCellen-dräkt”. Kvällen avslutades med en riktig ”Graafryd-middag”.

Vår favoriträtt Lövbiff och pommes. Inte särskilt vacker serverat, men vem bryr sig, gott var det i alla fall.

Vår favoriträtt lövbiff och pommes. Inte särskilt vacker serverat, men vem bryr sig, gott var det i alla fall.

jul19
Efter middagen kollade vi på Michael Jackson på tv och fick även en liten variant av honom live.

Efter middagen kollade vi på Michael Jackson på tv och fick även se en liten variant av honom live i vardagsrummet.

Även gitarristen Slash spelade för oss.

Även gitarristen Slash spelade för oss.

Hur har din jul varit? Jag hoppas i alla fall att du haft det underbart och att du mår bra. Nu sitter jag här med några extra julkilon och tittar ut genom fönstret. Det är så vackert och rofyllt, jag vill inte att julen ska ta slut. Kommer ta vara på de sista lugna dagarna innan vardagen knackar på dörren. 

Lite stress kände nu när jag såg våra utemöbler sticka fram under de tjocka snötäcket :-)

Lite stress kände jag nu när jag såg våra utemöbler sticka fram under de tjocka snötäcket 🙂

Vill helst av allt krypa ner i sängen och titta på en julmatiné på tv, men jag måste vara lite sund och ge mig ut i friska luften när det fortfarande är ljust ute 🙂

All kärlek.


10 kommentarer10 kommentarer om “Skäggubbe”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • God jul, till dig och din familj. Det är första gången jag skriver här, har dock följt din blogg i över ett år. Min jul har varit mysig, njuter av att det är snö. Fick i dag reda på att man kör med spårmaskinerna i min skog, årets första skidtur är ju alltid den bästa. I em fortsätter julfirande med hela släkten, kalkonmiddag en tradition i min familj sedan 1940-talet. Tina

  Svara
 • vad underbart o se alla fina bilder! <3
  ska nog lägga ut bilderpåmin blogg senare, just nu sitter jag nybadad i morgonrock i soffan och ska snart hemma till storebror för o fira en andra jul, den här gången med min familj. sambon’s har vi redan klarat av. ha det underbart, ta hand om er! kram. (http://sandstedt.blogg.se)

  Svara
 • Hej! Vilken mysig jul ni haft! 🙂 Vi tillbringade halva dagen hos mina föräldrar, och sen resten av dagen/kvällen hos min sambos föräldrar. Det får bli så när man har barn sen tidigare och nu ett barn ihop…men det funkade bra ändå. 🙂 Kram Malin

  Svara
 • Hej!

  Undrar bara var Livs hjärt- kläder kommer ifrån?

  kram

  Svara
 • Hej !

  Låter & ser ut som om ni har haft en underbar jul 😀 tack för alla bilder!

  Nu ska jag fira min bröllopsdag 😉

  Kramar
  /LOmmo

  Svara
 • Hej Hannah! Här är en till som läst din blogg väldigt länge utan att kommentera!
  Men det ska jag bli bättre på! 🙂
  Vilken fin jul ni har haft!
  Efter att ha ätit alla julens sötsaker börjar jag nu lessna lite på allt sött. Även om jag älskar julen så tycker jag att det ska bli lite skönt att återgå till ”vardagsmaten” igen. 🙂
  Jag förlänger dock ledigheten lite i år, flyr snön och åker strax till Usa. Ett par lediga veckor på västkusten och även för att fira in det nya året i Las Vegas.

  Hoppas hela familjen får ett bra slut på 2009 och en fin början på 2010, så lovar jag att bli flitigare med kommentarerna när jag kommer hem igen! 🙂
  Kram till er alla.

  Svara
 • Vilket härligt långt inlägg 🙂
  Vad mysigt ni har haft det. Ni ser så fina ut allihop. Gillar bilden på dig och Peter mycket.
  Det är nåt väldigt speciellt med julen. Man unnar sig verkligen att slöa i myskläder och proppa i sig god mat och godis, utan det minsta dåliga samvete.
  Jag äter i vanliga fall väldigt nyttigt, men nu har det blivit lussebullar, pepparkakor, janssons frestelse, köttbullar, julmust och chokladpraliner. Listan kan göras lång och jag flyger fram som en riktig gasballong. Men njutit har jag gjort. Fast i morse när jag vaknade var jag HELT svullen i ansiktet. Fick fullkomlig panik och gick ut på en långpromenad i en och en halv timme. Skönt.
  Stor julkram till dig Hannah!

  Svara
 • God Jul!!!! Kramar Lena

  Svara
 • Hej!
  Så mysigt med alla bilder du delar med dig av!vilken mysig jul ni har!Jag har också haft det bra,lugnt och skönt fast julafton blev hastigt annorlunda!Kl 11 på julafton då man gjort sig fin och packat in julklapparna i bilen, så ringer syrran och säger att deras dotter fått magsjuka…ajdå!Det blev till att lasta in klapparna igen i huset och ringa särbon och bjuda in sig på deras julfirande!Det var trevligt, men man saknar ju alltid sina nära och kära syskon m familjer och föräldrar!Nu har man slappat i 2 dagar, men jag har verit ute på promenader,så skönt!
  Tänk vad fort julen är förbi….

  Ha en mysig kväll!

  Varma kramar Helena

  Svara
 • Hej fina Hannah.Vilken underbar Jul ni haft och många fina bilder.Du delar verkligen med dig.Vi har också haft en fin Jul med barn och barnbarn.Men tyvärr är det inte mer snö i Skåne.Du får har en fortsatt bra helg.Ps.Bilden på dig och Peter såå fin.Kram på dig.

  Svara