Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

22:02 | mars 11, 2010

Stress och lugn mamma-dag

Hej vacker, hur har din dag varit? Jag for in till stan imorse och fick svar på mina blodprover. Proverna såg helt normala ut, men pga min trötthet så skickades jag iväg till ”labbet” för ett till blodprov för sköldkörteln. 

Annars tyckte läkaren att jag skulle få hjälp att hantera min stress, lära mig att säga ifrån och vara lite mer ”ego”. Någon som coachar mig. Kanske kan det vara bra, inte vet jag?! Få tips och råd på hur jag ska hantera min dåliga stress, för jag mår verkligen dåligt av att aldrig kunna ta det lugnt. Fick en hudsjukdom som heter Perioral dermatit pga min stress. Så fort min kropp säger ifrån så blossar det upp i ansiktet. Nu var det ett tag sedan med den ligger och lurar resten av mitt liv. Inte ens när jag är ledig och hemma kan jag coola ner. Hittar på olika saker att stressa upp mig över. Känner att jag vill vara alla till lags, inte göra någon besviken, fixa olika saker, åka dit, göra det osv. Slutar ofta med att jag blir på dåligt humör eller blir ledsen och nedstämd om jag inte hinner med allt. Man vill ju vara en bra mamma, vän, fru och göra sitt yttersta på jobbet, samtidigt som man ska hinna med alla vardagsbestyr. Ibland orkar jag inte svara i mobilen eller kolla min mail, för då får jag bara fler saker att stressa över. Har du också svårt att hantera stress? 

Innan jag hämtade William så åt jag, Peter och Liv lunch på 32 Rum och Kök hemma i Sigtuna.

Duracellkanin med dåliga batterier.

Duracellkanin med för tillfället dåliga batterier.

Liv satt och plockade med majsbitar. Hennes nya favorit snack.

Liv satt och plockade med majsbitar. Hennes nya favoritsnack.

Jag och William åkte till Kista och gick på bio. Det var bara vi och två andra i hela salongen. Mysigt. Efter bion gick vi på H&M och William fick välja några nya plagg. han har bara ett par jeans som passar så det var dags för nya. Hjälp vad de växer. Tur att Mio kan ärva Williams.

Jag och William åkte till Kista och gick på bio. Det var bara vi och två andra i hela salongen. Mysigt. Efter bion gick vi på H&M och William fick välja några nya plagg. Han har bara ett par jeans som passar så det var dags för nya. Hjälp vad de växer. Tur att Mio kan ärva Williams.

Lite rockigt...

Lite rockigt...

...och en ljus vårig outfit.

...och en ljus vårig outfit.

Var rädd om dig och kom ihåg att Du är Värdefull!

Varma kramar.


32 kommentarer32 kommentarer om “Stress och lugn mamma-dag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej!!! Hoppas du hittar en metod som hjälper dig att stressa ner, inte bra att du mår så dåligt av det. Måste säga att jag tycker det är så härligt att du och dina barn har mamma-son-dagar, det måste vara helt underbart. Dessutom är det ju bäst att passa på så länge dom vill hänga med mamma=O)
  Idag har jag haft en härlig dag, va inne på jobbet och jobbade lite snabbt, för sen bar det av till ”the big bang” ett ställe där vi kan äta, bowla, spela lasergame å massa annat. Vi va där med jobbet å åt gott å såklart bowlade=O) Nu ska jag snart krypa ner i sängen, e ju äntligen fredag i morgon igen. Då blir det jobb, sen vet i sjutton, men det märks.
  Ha en bra helg och ta hand om er, varma kramar

  Svara
 • Hannah du måste stressa ner inte bra o stressa för mycket utan lyssna på sin kropp vad den säger o jag vet att det kan vara svårt. Jag har själv haft en jätte stressig höst direkt efter min underbara semester med min dotter på Mallorca för hon skulle komma över deras inbrott i huset. Så skadar sig sonen när vi är på Mallis o två dgr efter hemkomst skall genomgå atroskopi därefter har jag kört två dgr i veckan för honom till sjukgymnasten i Lund ca 16 mil i veckan. Men min kropp sa ifrån o det var bara o lyssna på den.
  Jag har sett en del av Nanny i USA på tv jag tror du skall dela ut lite sysslor till killarna så dom hjälper till hemma. Ett bra försök o göra så ser dom en gladare mamma oxå.
  Ha en skön fredag till er alla i familjen.
  Kram

  Svara
 • Hej fina Hannah!
  Det låter precise som jag, har också svårt att säga nej, vara alla till lags och vara still kan man vara det?! Behöver verkligen tipps och råd för att hantera stress. Har också nyss kollat min sköldkörtel och värdena var lite låga men har stabiliserat sig nu. Har tyvärr opererat handen för karpaltunnelsyndrom så jag är så frustrerad att vara beroende av hjälp nu. Har en liten själv hemma och efter graviditeten så fick jag problem med sköldkörteln och sen händerna. Håller tummarna att du blir piggare! Ser ut som du haft en mysig dag med William ska ha en mamma son dag på lördag. Tack fina du för din underbara blogg! läser den jämt men har inte kommenterat på ett tag då det ha varit såå mycket här hemma.STOR kram

  Svara
 • Handlar mycket om att tänka om och sänka kraven och alla måsten! Du är en bra mamma,fru,vän och arbetskollega! Lättare sagt än gjort ibland! Unna dig en Taktil massage där adrenalinpåslaget sänks som jag tjatat om här innan..så skönt och avkopplande!

  Varm kram till dig!

  Svara
 • Det du skriver om i ditt inlägg gjorde att jag var tvungen att maila dig.
  Världens största godnattkram till dig! 🙂

  Svara
 • Det är inte alltid bra med alla de här tekniska prylar som dator och mobil, idag forska man t.o.m. om hur detta stressar folk…tänk när jag växte upp fanns inget av detta o jag är född-74 ,samhället har verkligen förändrats. Det ända man kan göra är att försöka säga nej oftare, inte lätt att göra utan att få dåligt samvete(är nog mycket ett kvinnligt fenomen,män är mycket bättre på att säga nej) men man vinner på det i längden. Oxå läste jag ett bra råd i en tidning;riktiga vänner ska du kunna ta hem även om det är ostädat mm, vi småbarnsmammor måste nog släppa lite på de ideal som finns kring hem o familj idag, för att vi själv ska överleva i längden. Kram från Malin som lärt sig säga nej.

  Svara
 • Hej Hanna!

  Har läst din blogg ett bra tag nu men aldrig kommenterat… Känns som det blivit läge nu. =)

  För cirka 3 månader sedan fick jag konstaterat att jag var drabbats av hypotyreos (underproduktion i sköldkörteln). Detta efter att under cirka ett års tid inte blivit riktigt klok på mig själv… Känt mig trött (ständigt), en konstig känslan av att vara lite utanpå mig själv, blivit stressad av saker som inte bitit på mig tidigare och att jag aldrig varit riktigt glad (nedstämd). Men hela tiden har jag ansträngt mig mycket med tanke på mina nära och kära (man och 2 söner 12 resp 8 år).

  Nu har jag behandlats med Levaxin under 3 månader och upplever redan ett märkbart resultat – mycket piggare och gladare, äntligen mer som mitt riktiga jag!!!

  Ville mest berätta för dig hur jag kände det. Lycka till med provtagningarna (värdet kan svänga upp och ner och kan vara lite svårt att pricka in för den där sköldkörteln ångar ju på för att få ordning på allt…)och hoppas du får ordning på din stressfaktor.

  Våren närmar sig (eller?)hälsningar från Skånetös.

  PS. Tuffa outfits =)min 8-åring hade älskat det, 12-åringen inte lika lättstylad…

  Jag vill bara dela med mig av min egen erfarenhet med tanke på att detta insjuknande i regel sker långsamt. Värden kan svänga upp och ner och det kan vara svårt att pricka in dem vid provtagning. Min hypotyreos upptäcktes under sitt uppseglande (vilken tur annars hade man väl legat i ide året runt)alltså i ett ganska tidigt stadium. Människor
  Men detta vill jag säga till dig är att hypotyreos är en sjukdom med ett långsamt insjuknande och värdena kan svänga upp och ner vilket gör det väldigt svårt att pricka in vid provtagning…

  Svara
 • En första kommentar som blev sådär (kl är 05,00 på morgonen och jag slutar snart)… Skrev nog om samma sak ett par gånger, tur att jag snart skall lägga mig =).

  Svara
 • Hejsan!
  Det du beskriver känner nog de flesta ansvarstagande mammor igen sig i.. min läkare sa: -De flesta utbrända patienterna jag har där dem kört sin bil utan att tanka på minst ett halvår är just mammor… Jag (precis som du )pga min trötthet så skickades jag iväg till “labbet” för ett till blodprov för sköldkörteln.
  Men det visade sig att jag inte hade nåt, då blir man orolig… jag nästan önskade att jag hae drabbats av hypotyreos (underproduktion i sköldkörteln) så jag fick veta svaret på min yrsel och trötthet.
  Men det är så att kör man på me fullt ös… o då ett vanligt kvinnligt problem inte saktar ner när kroppen säger ifrån utan fortsätter köra på… så börjar tröttheten tillslut visa sig med fysiska defekter…-då MÅSTE man ta det lugnt…
  Du har precis som jag hade då jag studerade på heltid o även låg i en tung vårdnadstvist -rasa i vikt… kroppen orkar inte me mer … då måste man ta det lugnt..
  Så krya på dig nu:) du kanske ska vänta lite med jobb o bara vara hemma sjukskriven med din familj? Det skulle jag göra om jag vore du iaf 🙂

  Det blir bra ska du se.. snart är det vår.. 🙂

  Så Hanna Var rädd om DIG och kom ihåg att Du är Värdefull!

  Varma kramar Nikki 🙂 🙂 🙂

  Svara
 • Såg din kommentar och blev bara tvungen att kommentera. Så skönt att se att någon annan har samma symptom som mig. Alltid lika skönt att se att man inte är ensam. Hoppas det blir bra för dig.

  Svara
 • 🙂 Hejsan!!
  Jaha.. -är vi samma lika?.. ja de är alltid skönt att höra att man inte är ensam, oron lindras lite då 🙂
  Sköt om dig .. jag tror vi alla är trötta nu.. för det är ju faktiskt snart ett år sen man hade semester.. och denna vinter har ju varit allt annat än lätt…
  Ta hand om dig och hoppas du också piggnar på dig 🙂

  Svara
 • Håller med alla ovanstånde som skrivit, man MÅSTE lyssna på vad man själv vill och man kan inte vara alla till lags. Jag var sådan förut men har ändrat mig, lärt mig säga nej även om det tagit tid.
  Ha en go helg!
  //U

  Svara
 • Hej igen, glömde en sak…jag har varit hos en naturläkare som tittade i ögonen på mig och berättade att jag antagligen har problem med sköldkörteln. Han bad mig ta tempen 3 morgnar på raken och ligger den under 36,5 så har du möjlig nedsatt produktion. Jag är lite skeptiskt till ”sådana” läkare men har har hjälpt mig och min mage jätte mycket. Kan inte skriva allt här..
  Men vill du ha numret till honom (finns i Kungälv)så hör av dig när du kommer till Göteborg.
  //U

  Svara
 • Känner precis igen mig!! Är alltid stressad, eller har i alla fall alltid en inre stress. Precis som du skriver vill man vara alla till lags, ha ett snyggt städat hem, vaa en bra mamma & fru. Samtidigt hinna med vänner & annat. På senare tid ( sedan Vilda & Älvin) kommit har jag fått stress eksem på ben & händer :(.
  Tycker absolut att du ska träffa en coach, det kan ju inte skada!
  Hoppas du får en lugn och fin helg med familjen!!
  Kram

  Svara
 • Hannah,
  Du måste verkligen ta hand om dig själv! Det är lätt att fastna i ’jag vill vara alla till lags’-träsket, men ingen blir glad av det om inte du mår bra under tiden.
  Ett litet tips som kan underlätta din vardag och spara massor av tid och energi är ’Linas matkasse’. En dietist sätter ihop recept till 5 middagar för fyra personer, god och enkel ’vanlig’ mat. Du får alla råvaror hem till dörren varannan vecka! Ingen planering och ingen inhandling, perfekt!
  Testa!
  STORA kramar från Lina

  Svara
 • Hej Hannah.

  Jag har också Perioral Drematit. För ett år sedan behandlades jag med antibiotika i 6 månader för det, och nu har jag en antibiotikasalva. Men det tycks inte hjälpa. Visst blir jag bättre ett tag, men så blossar det upp igen. Jag har även psoriasis och en annan kronisk sjukdom. Och psoriasisen mår bra av sol och med perioral dermatit ska man undvika solen. Inte lätt du =)
  Tänkte mest fråga vad du fick för beh mot Perioral D.? Något som funkat?

  Kramar

  Svara
 • Hej LisaM och alla andra 🙂 Tack för uppmuntrande ord och förståelse. Lisa, jag fick medicinen Tetracyklin, vilket gjorde att utslagen försvann för ett tag men utlöste andra sjukdommar. Den är då stark sp imunförsvaret blir sp dåligt att man blir mottaglig för annan skit. Så tyvärr, jag har inget tips. Har hört om en salva som ska vara bra, men vet ej vad den heter 🙁 Fy, vad jobbigt för dig att ha båda dessa hudsjukdommar. Solen är som du skrev förödande vid PD, de blossar upp med en gång då. Trist för jag älskar solen.

  Trevlig helg.

  Stor kram

  Svara
 • Hannah, det finns en jättebra ansiktscreme som du kan använda regelbundet även när utslagen inte blossat upp. Den förebygger och hjälper vid peroral dermatit och innehåller bara naturliga ingredienser. Den heter ”XM Focus” finns på hälsokostaffärer och kostar ca 200 kr för en tub. Du kan goggla och läsa om den på nätet. Fick tips om den av en annan som också drabbats av peroral dermatit.
  Fredagskram! 😉

  Svara
 • Perioral dermatit menar jag förstås. Perfektionisten i mig var tvungen att rätta till det 😉

  Svara
 • Hej LisaM!

  Jag har liksom Hannah provat Tetracyklin i nästan ett år. Utslagen försvann men kommer tillbaka lite då och då. Läkaren säger att det ska gå och bota men det är väldigt svårt. Iaf fick jag utskrivet ett ”mjällschampoo” som innehåller svavel (som är bra mot perorial dermatit). Det heter Selukos och finns receptfritt på apoteket. Det ska man tvätta utslagen med. Tänk bara på att inte låta det sitta på för länge utan o skölja av det för då blir du fruktansvärt torr och det yttersta hudlagret dör. Så tvätta bara! På mig hjälper det lite iaf, men tar tyvärr inte bort det helt.

  Hoppas det kan vara till någon hjälp!

  /Cathleen

  Svara
 • Hej Hannah,

  Känner igen mig i det du skriver. Och då har jag inte ens några barn ännu.

  Jag har faktiskt funderat på vart all din ”energi” kommer ifrån. Men nu vet jag alltså att den inte alltid är så hög som jag trodde.Hoppas du kan varva ner snart.
  När jag känner mig stressad så kör jag ett hypnospass (via YouTube då jag inte ”hinner” gå till en på riktigt…haha) och för mig har det fungerat superbra.

  Kraft och kärlek till dig!

  Svara
 • Hej Hannah,
  Jag tror många känner igen sig i det du skriver. Det finns postitiv och negativ stress. man vill vara en bra mamma och räcka till men man måste också säga nej ibland. Jag har själv lidit av stress och fick panikattacker men har lärt mig hantera det och kan stoppa känslan jag får imagen när det är på väg. Jag har ockås tagit prov på sköldkörteln och fick svar, jag har för låg ämnesomsättning 🙁 mina symptom var att jag kände mig trött, fick torr hy, blev hes och svårt att gå ner i vikt efter min graviditet.
  Man måste lära sig att bara vara, vilket kan vara svårt ibland.

  Kram Lommo

  Svara
 • Har jätte svårt att hantera stress. I början var det inte så svårt men efter ett tag så började kroppen märka det och det är inte lika kul. Man får helt enkelt försöka att inte stressa upp sig för allt. Hoppas det blir bättre. Kram.

  Svara
 • Hej Hanna!

  Jag har aldrig kommenterat här tidigare. Men har läst din blogg enda sedan du bloggade på Mama. Älskar verkligen din blogg! Du verkar vara en genuint genomsnäll människa och en underbar mamma.

  Jag valde att kommentera detta inlägg för att jag också har Perorial Dermatit och har haft det i flera år. Har dock aldrig hört någon mer än jag som haft det och som vet vilka problem det medför. Jag är inte glad att du har det såklart, men jag är oerhört glad att du skrev det, för nu känner jag mig mindre ensam. Mitt utlöses också av stress och jag känner igen mig själv i precis exakt allt du skriver . Duracellkanin med dåliga batterier var en klockren jämförelse!

  Ville iaf bara säga ett stort TACK för din ärlighet och medkänsla till allt och alla. Sköt om dig och försök ta lite tid för dig själv mellan varven!

  KRAM

  Svara
 • Jaa Hannah, stress är nog det värsta som drabbat mig!
  I och med min förlossningsdepression blev jag ohyggligt känslig för stress, innan dess kunde jag knappt stava till ordet – det fanns helt enkelt inte i mitt liv överhuvudtaget!
  Nu har jag svårt för att hantera större folkmassor utan att känna stress och blir lätt ofokuserad om det händer mycket omkring mig. Förhoppningsvis är detta något som jag kommer att komma över med hjälp av att prata med en psykolog på barnhälsovården inom kort, skall bara ta mig för att ringa samtalet!

  Svara
 • Förstår dej till 100%, ibland känner man sej så otillräcklig…och allting bara hopar sej….va rädd om dej o lyssna på din kropp och dina signaler även om det inte är så himla lätt alltid…=//
  ha en go helg med familjen nu….kramisar

  Svara
 • Under det senaste halvaret sa har jag varit enormt stressad och nedstamd. Nu har en tyngd lyfts fran axlarna men kvar finns cirka 6..

  Naja, man far val ta det som det kommer.

  Jag hoppas att du pa nagot satt kan tagga ner. Kanske kopa nagon avslappnings cd?

  Kram pa dig!

  Svara
 • Hej Hannah!
  Jag har också den där hudsjukdomen. Fick den första gången när jag gick i gymnasiet, sedan försvann den helt ett par år. Innan de blossade upp för två år sedan och vill aldrig riktigt ge sig helt. Minska lilla jag ”missköter” mig så är de där. Har också väldigt svårt att slappna av, ständigt stressad och orolig över något. Just nu är de kärleksproblem som förstör allt.. Min dejt har gått upp i rök efter två månader, inte hört ett ljud på två dagar, så kollar på mobilen ungefär varje minut o hoppas hoppas att han ska ha hört av sig, men inte. De är inte bra för huden inte 🙁
  Vi får försöka o slappna av mer o ta allt som de kommer. Lättare sagt en gjort.
  Hoppas du får en underbar lördag i de härliga vädret vi iaf har fått.
  Kram

  Svara
 • Hej och tack för alla tips! XM Focus har ju jag hemma. Köpte den för det var någon som använde den mot psoriasis. Kanske ska prova den i ansiktet också =)
  De flesta av er som har P.D verkar vara symtomfria en längre period. Mitt verkar bara hålla sig borta nån månad. Får helt enkelt se till att börja må lite bättre.

  Kramar

  Svara
 • Hej Lisa! Psoriasis är släkt med Perioral dermatit. Det finns en XM Focus för ansiktet och en för kroppen. Se till att du har rätt! 😉 Kram och lycka till.

  Svara
 • Hej fina Hanna!
  Jag känner igen mig i dig,trött slut o känns som jag sovit bort nästan hela hösten/vintern/våren.Varit till flera olika doktorer o de ha tagit sköldkörtelprover 3 ggr,för de är säkra på att det är de som är felet med mig…men det visar inget 🙁 men har alla symtom på att det ska var något fel på sköldkörteln, otrolig trötthet,frusenhet,torr hud och torrt hår,sämre minneyrsel,allergichocker,hög puls, hjärtklappningar,huvudvärk,viktuppgång mm. Jag önskar nästan att jag hade drabbats av hypotyreos (underproduktion i sköldkörteln) så jag fick veta svaret på några symptom åtminstone tröttheten.
  Har haft Perioral dermatit sen tonåren men fick inte reda på vad det var förens 3 års sen…så jag kör med Tetralysal tabl nästan hela året om utom sommaren + Finacea gel som jag ska styka på 2 ggr om dan som jag fått av min hudläkare. Funkar bra med tabl…men får inte alls vara i solen med dem, man bränner sig då.Slutar jag med tabl är såren, bölderna tillbaka på ca en månad 🙁 Men jag blir bättre i solen på sommaren …tvärtemot några av er.Tycker det är jätte svårt med smink o hudkrämer för vi med Pd tål ju inte oljor, då förvärras vår sjukdom omgående.Som tur så finns det ju bra mineralsmink nuförtiden…men jag har inte hittat någon bra hudkräm, har apotekets canoderm kräm som hudläkaren rekommenderade, men den är ju inte alltid så rolig med den krämen, skulle vilja ha någon annan kräm. Men är det någon annan som har något bra tips på en bra hudkräm för oss med denna ansiktssjukdom, så skriv gärna det här, skulle bli jätte glad 🙂
  Oj oj blev ett långt brev :/
  Kramar

  Svara
 • Precis som många andra, kände jag igen mig i din beskrivning av stress!!

  Jag hoppas du finner ro Hannah och finner rätt prioriteringar! Vi är så många som tror på dig och som du inte behöver prestera för! Det handlar inte om att göra allt och vilja vara duktig i allt utan att vara HEL som människa. Vi kan stötta varandra i att göra rätt prioriteringar! Jag har alltid beundrat dig för att du verkar så harmonisk i din mammaroll och vill tacka dig för den bra förebild du är!!!

  Har kommit på att min självkänsla ofta är baserad på presationer och fick börja äta blodtryckssänkade medicin i jan. efter ha kört på alltför hårt en längre tid. Hälsan och relationer är det viktigaste vi har. Må vi alla ta hand om det!!!

  Svara