Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

20:55 | augusti 29, 2011

Kokböcker på väggen

God kväll igen 🙂
Nu sover Liv och pojkarna ligger och tittar på film. Pojkarna och alla andra barn som går i skolor i Sigtuna kommun är lediga imorgon. Anledningen är Ramadan.
Jag ska slötitta på tv nu sedan blir det sängen.

Minimoj och William har varit saknade här hemma.

Minimoj och William har varit saknade här hemma.


Livan tog sig en tur på åkgräsklipparen.

Livan tog sig en tur på åkgräsklipparen.


I eftermiddag gick jag och Liv över till grannen Tone. Liv älskar att hänga där och leka med sonen Hampus. Eller mest vill hon ta hand om honom och springer runt och ska pussa och krama honom. Hon kallar honom för sin bebis trots att han bara är några månader yngre 🙂
Tone har jättefint hemma. Gillar hennes kök där hon har kokböcker som tavlor. Snyggt ha dem så istället för travade på varandra i ett skåp som jag har.

Tone har jättefint hemma. Gillar hennes kök där hon har kokböcker på hyllor nästan som tavlor. Snyggt ha dem så istället för travade på varandra i ett skåp som jag har.


Gillar den här tavlan också som hon har. Familjens efternamn och under deras budord.

Gillar den här tavlan också. Familjens efternamn och under familjens budord/regler.


Nu börjar Svenska Hollywoodfruar. Kan inte låta bli att titta 🙂
Puss ♥


26 kommentarer26 kommentarer om “Kokböcker på väggen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Heej! Jag tänkte höra vem som vann Camilla Läckbergs bok! Kanske jag 😉 Hihi! Ha en mysig kväll!

  Svara
 • Ledig för ramadam!?!? Nja, det känns lite konstigt, gör det inte det… Jag brukar alltid sätta mig in i situationen om jag själv skulle behöva flytta till ett annat land och en annan kultur. Då skulle inte jag varken räkna med eller kräva att få ledigt på svenska högtider… Är det bara jag som reagerar och tycker att det känns skumt? Kram kram

  Svara
 • Jag håller faktiskt med dig om att det låter mycket skumt. Jag tror knappast att vi skulle få vara lediga på våra största högtider i deras land.
  Självklart ska alla troende få leva efter sin religion, men jag tycker det låter konstigt att alla skolbarn ska vara lediga av den anledningen.

  Svara
 • Håller verkligen med…..låter väldigt konstigt, tänk om man i andra länder skulle ha lediga dagar för alla andra länders helgdagar, skulle bli rätt konstigt tror jag…….

  Svara
 • Är de lediga för att det är ramadan!? Låter crazy!

  Svara
 • Jag håller med dig oxå, det låter helt crazy!

  Svara
 • Vilken superfin tavla!!! En så´n borde alla ha och framförallt följa reglerna på!! Var har dom köpt den? Njut nu av er lediga dag, trots den något konstiga anledningen …….Kram

  Svara
 • Superfin tavla,var beställer man en sån?? Kan inte alla här på bloggfamiljen hjälpa mig vinna en ny mobil! =) http://sarasmatkasse.se/tavlingsbidrag-anna-norberg-freja# Rösta på min tjej!

  Svara
 • Haha! Men gud så sjukt. Och så har vår egen nationaldag bara varit röd dag i, vad är det nu, tre år?
  Låt de som behöver vara lediga få vara det, men att TVINGA på andra barn en högtid som inte hör till varken kultur och tradition är bara fel.

  Svara
 • TVINGA PÅ?! Alla muslimer som inte firar jul då? Vad ska vi göra med dem? De borde nog gå i skolan när det är jul, visst? Skitbra idé 😉

  Svara
 • Hahaha, ledig dag för Ramadan?? Ja det var det roligaste och sjukaste jag hört på länge måste jag säga. 😀

  Svara
 • Åh, vad skönt att jag inte var ensam om att tycka så:)

  Svara
 • Jag håller inte med! För det första så finns det idag ca en halv miljon muslimer i Sverige. Det är den näst största religionen i Sverige. Med tanke på alla kristna högtider vi har ledigt för (och då är det röda dagar) så är det väl inget märkligt att man ger barnen ledigt i skolan när det trots allt är en ganska stor del av befolkningen som faktiskt har en stor högtid.
  Dessutom så undrar jag hur många som verkligen uppskattar våra högtider för att de är just kristna. De flesta är väl bara glada åt att vara lediga och vara med familjen.
  OCH argumentet om att ”om jag flyttade till ett annat land” är inte riktigt hållbart. För den största kristna högtiden, julen, både uppmärksammas och firas i många ”icke-kristna” länder. Dvs. någon har tagit hänsyn till andras känslor och firanden.
  Var glada och stolta att vi lever i ett samhälle som är för oliktänkande. Hur kan man bli upprörd över att barn blir lediga? Sorgligt.

  Svara
 • Tack tack tack! Så himla bra sagt 🙂

  Svara
 • Vad som är sorgligt är dina kommentarer. Sverige är inte ett muslimskt land och ska då således inte ha undantag i vår vardag vid muslimska högtider. Vill man vara ledig på Ramadan, ja varsågod och FLYTTA.

  Svara
 • Vem ska ta hand om barnen när de är lediga då??? Jo föräldrarna, som då TVINGAS ta semester. Jag tycker det skulle vore jättekonstigt att ändra ett annat lands helgdagar, bara för att en stor del inflyttad befolkning har andra helgdagar. Försöker alltid se till mig själv i sådanahär frågor. Om jag varit i samma situation… Därefter bildar jag mig en uppfattning om vad jag tycker är rimligt. Jag tycker att man kan söka ledigt eller semester om man vill vara ledig andra dagar än våra helgdagar. Inget konstigt med det:)

  Svara
 • Jag har aldrig kommenterat på denna bloggen, men efter att jag såg vilka tankar några här har så var jag bara tvungen. Jag vill bara säga att vi har tur som bor i Sverige och för att Sverige är ett mångkulturellt land där vi kan ta del av varandras kulturer och traditioner. Jag är muslim och har genom min skolgång alltid vid jultid varit med eleverna och lyssnat på berättelser om Jesus, skrivit julberättelser, gjort julkort, ätit pepparkakor o.s.v. Detta är inte min kultur eller tradition, men vem är jag att säga ”bara för att ni firar jul så behöver inte alla göra det” eller ”bara för att ni vill vara lediga, behöver inte alla det” Jag blir så ledsen och besviken när jag ser vissa av kommentarerna, att det låter sjukt och ”Gud, hur kan man göra så…”. Jag blev glad och positivt överraskad när jag läste att alla elever i Sigtuna är lediga på Bajram (Eid).

  Svara
 • Men snälla, ingen hindrar nåfon från att fira någon högtid och det är fantastiskt att hela världens människor kan samsas i lilla plutt-Sverige. Men man får inte vara så jäkla rädd för att ses som intolerant eller rasistisk att man slutar ha gränser.
  Jag skiter i varför vi firar ”våra” högtider här i Sverige, poängen är att vi alltid gjort det, oavsett anledning. Jag är absolut inte kristen, men jag älskar julen ändå! För mig är det en familjehögtid, inget annat.
  Men just Ramadan och liknande är så väldigt starkt bundet till en religion och tro som ligger så långt ifrån kulturen här. Så jag tycker att det är sjukt att HELA skolor stängs. Ja.

  Svara
 • Fast det är ju inte långt ifrån kulturen här. Det är bara att inse att för en stor del av Sveriges befolkning så är detta en stark tradition/högtid. Sen kanske det inte är en tradition som HELA Sveriges befolkning firar. Men alla firar inte jul heller.

  Svara
 • Alma30, ingen tvingar dig att fira jul i Sverige. Detta gäller oavsett om du är muslim eller tillhör någon annan religion. Du väljer själv. DET är det fina med Sverige.
  Att få lära sig om andras religioner och kulturer är också ett privilegium som vi har i Sverige (till skillnad mot många andra länder; däribland många muslimska). DET är det fina med Sverige.
  Att däremot tvinga ’alla elever i Sigtuna’ att ta ledigt för en högtid som inte har någonting med vårat kulturarv att göra tycker jag är att gå för långt. Det är precis lika långsökt som att ’man får inte hissa svenska flaggan på nationaldagen’ eller’ man får inte ha en skolavslutning i kyrkan’. Allt för att inte stöta sig med människor från andra kulturer som nu vistas i Sverige.
  Jag är inte rasist. Jag känner, och umgås, med många olika männsikor från olika delar av världen. De flesta är alldeles fantastiska individer.
  Jag har ingenting emot att du ansöker om ledighet till ditt barn för att fira Bajram. Jag är övertygad om eran skola, i detta generösa land, beviljar det utan ifrågasättande. Men att mitt barn, som inte har någonting med Ramadan att göra, skall vara ledig av den anledningen tycker jag är fel.

  Svara
 • Jag har svårt att sätta ord på saker ibland, men du gjorde det riktigt bra!
  Tack GabriellaS!
  Jag håller med dig till fullo.
  Och för övrigt är det helt sjukt att vi inte får sjunga nationalsången i skolorna på avslutningar numer.
  Uppror kära lärare, rektorer, elever o andra som är involverade i skolan! Snälla, det är fan inte sant.
  Invandrare brukar ju till och med tycka vi är lite udda för att vi är för lite patriotiska. Hur väl klingar det med att förbjuda nationalsången?
  Blä, blir galen.
  Tack för ordet & godnatt på er alla!

  Svara
 • Det dröjer inte länge innan den svenska flaggan måste ändras. Varför? Den föreställer ju ett stort gult kristet kors och det går ju inte längre an i detta politiskt korrekta land där ingen får öppna käften och öppet kritisera baksidorna med multikulturen – för ja, det finns sådana också.
  Tyvärr har det gått alldeles för långt tycker jag när man möts av ”Happy Ramadan” på MCDonalds och Lindex. Jag vill inte ha någon religion rätt i fejset när jag ska äta på donken eller köpa barnkläder på klädaffären, vare sig det är Islam, kristendom eller Hinduism. Och blanda för sjutton inte in julen i det här, den är kristen ja, men inte påtvingad!

  Svara
 • HAHA, julen inte påtvingad??????? Hela Sverige är för fan rött från slutet av november till 24dec! Julsånger i ALLA butiker. Alla våra traditioner är in your face i Sverige.
  Inte för att det skulle hända och verkligen inte pga av andras religioner men va fan skulle det spela för roll om man ändrade vår flagga? Varför måste vi ha en flagga överhuvud taget? Jag förstår inte detta behov av att vara indelad hela tiden. Jag är svensk, gul och blå, från Sverige. Du är dansk, röd och vit, från Danmark. Va fan spelar det för roll?????

  Svara
 • Haha ja, varför ha en flagga överhuvudtaget? Så dumt. Och varför ha landsgränser? Öppna upp för alla och låt bidragen flöda fritt! Vilken fin tanke. En enda stor värld skulle vi vara och alla skulle dansa fram på gatorna, muslimer och kristna, hand i hand! Hurra!
  Jag gissar att du är röd så det skriker om det och att du lever i en kommunistisk rödvinsdröm där alla ska dela lika på allt. Men goddag yxskaft, dags att vakna upp när det är dags att betala räkningen. De som får betala är vi skattebetalare; du och jag samt våra barn och barnbarn. Dessutom anser jag att julen/midsommar/påsk är självklar i Sverige och något att vara stolt över. Varför förringar du våra egna svenska högtider?

  Svara
 • Det spelar väl ingen roll vilket land du är ifrån, eller vilken färg du röstar på, är inte det det fina med Sverige? Jag vill att det ska fortsätta vara så, och därför är jag oerhört stolt över att vi kan lära oss och ta del av andra religioners högtider också. Varför måste du bringa upp hur mycket det kostar? Är det inte bra att en liten del av skattepengarna går till att få exempelvis muslimer att känna sig hemma i här också. Och varför tar alla upp den här frågan som att dom stackars mer eller mindre kristna barnen blir tvingade till att vara lediga från skolan? Om jag hade varit i ”skolåldern” hade jag jublat över att få vara ledig, och få se mina icke kristna vänner fira sin högtid, så som vi tycker vi har rätt till att fira våra.

  Svara
 • Jag förringar inte de svenska högtiderna. Jag tycker dom är skit roliga. Tyckte bara inte att det var ett hållande argument att du inte vill se andras religioner när du käkar på donken.
  Jag är inte röd om nu det spelar någon roll. Du överdriver nått otroligt när du skriver. Jag tycker du har tagit detta till en annan diskussion när du blandar in att ”vi får betala skatten”…nu kan jag gissa vad du röstade på.

  Svara