Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:50 | september 25, 2012

Höstdag

Hej min vän. Vilken fin respons det blev på mitt förra inlägg. Fantastiskt att så många vill hjälpa till. Enklast är att ringa numret jag skrev och bestämma med Pernila hur du ska lämna saker eller skänka pengar. Jag kommer även lägga upp en mailadress till henne. Då kan du mail henne med frågor mm.

Snart ska jag och Vida gå och hämta Livis på förskolan. Det är inte mycket man hinner få gjort under de få timmarna som hon får gå på förskolan. Jag har inte ens tagit ut någon föräldrapenning för Vida ännu. Ändå får hon bara gå 15 timmar.

Tråkigt för henne för hon fullkomligt älskar förskolan och sina kopmisar.

Silence of the lambs.

Nu ska jag faktiskt sätta mig med Sköna hem, dricka kaffe och ta det lugnt. En kvart kan jag i alla fall få innan tvätt ska hängas, Vida ska matas och jag ska gå till förskolan 🙂

Huvva vad ruggigt och kallt det är. Nu är hösten här på riktigt. Måste rota fram alla tjocktröjor och varma jackor.

Varm kram ❤


43 kommentarer43 kommentarer om “Höstdag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Om du inte tar ut föräldrapenning utan arbetar så har du rött att ha henne längre…

  Svara
 • Detta ang hur lång (eller hur kort) tid man får ha sitt större barn på förskolan är så olika beroende på var man bor. Jag är glad för att vi fick ha storasyster 9-15 på förskolan. Hon älskade också att vara där och vi bor dessutom väldigt nära så det hade varit grymt om hon tvingats se sina kompisar och personal dagligen och inte fått vara med. Eller tvingats gå hem efter bara några timmar. En väninna till mig fick jätteproblem med att få hem sin dotter, slita iväg henne mitt i en lek, innan mellis. Helt galet. Nu kommer säkert andra att tycka att man kan ha det stora barnen hemma om man ändå är hemma men verkligheten ser ut så här och det innebär att dagtid, i parkleken och andra ställen är det bara bebisar och 1-åringar. De jämnåriga barnen är på förskolor….

  Svara
 • hej
  när jag fick fick barn fick man inte ha äldre syskon kvar på dagis. De skulle vara hemma med sitt småsyskon tills det började på dagis. Det var öppna förskolan som gällde för att storasyskonet skulle få träffa andra barn.I of s helt naturligt tycker jag, man ska väl ta hand om sina barn…

  Svara
 • Jag känner några som anmält sig till högskolekurser för att få ha äldre syskonet mer än 15 timmar. Då får man inte längre det gratis men en större valfrihet.

  Svara
 • Hej!
  Så söta dina barn är 🙂
  Om du inte tar ut några föräldradagar och du kan bevisa att du jobbar så har du rätt att ha Liv på förskolan så länge som du behöver! Jag arbetar själv på förskola och vi har flera föräldrar som gör så 🙂

  Ha en bra dag och tack för en rolig blogg!

  Kram

  Svara
 • Hej Hannah!
  Hoppas att du och familjen har det bra.
  Om du inte tar ut föräldrapenning utan jobbar och kan bevisa det så har du rätt att ha det ädre barnet fler timmar i förskolan.
  Där jag arbetar, (är själv förskollärare) så har 15 tim. barnen sin tid förlagd mellan kl.9-14 tis. ons. och tor.för att få en mer sammanhängande dag det är också då förskolan har sina planerade aktiviteter.Och så är de lediga mån. och fre. då det är arbetslags planeringar. Ganska bra tycker jag!

  Svara
 • Varför tar du inte ut föräldrapenning? låter du staten få ränta på dina pengar? att du inte tar ut och sparar undan själv istället om det ändå inte gör skillnad på förskoletiden?

  Svara
 • Alla dom andra stora syskonen är väll också på lekplatser mm…det är samma för alla tycker det ska vara så också! Har alla andra klarat det klarar vi du ni det också;) gränsen måste ju finnas nån?

  Svara
 • Det är synd att det bara är femton timmar när barnet älskar att vara på förskolan och mår gott av att vara med sina kompisar.
  Härligt med en lugn stund och bläddra i en tidning och njuta av en kaffekopp. Jag har också köpt den tidningen och längtar efter att få slänga mig i soffan under filten och bläddra i den 🙂

  Ha en mysig dag!
  Kram

  Svara
 • Om du är / varit sjukskriven efter förlossning har Liv rätt att gå heltid på dagis .. Mina går 9-16 sjukskriven snart 1 1/2 år … Bara intyg från läkaren som krävs att lämna på förskolan !!!

  Svara
 • Personalen på dagis önskar att alla barn var där heltid för det är bäst för barnet som då kan vara med på allt de gör och inte behöva känna sig utanför. Det är vad de sa till mig när det blev prat om 15 timmars för min dotter pga jag blev arbetslös, nu blev det inga 15 tim för henne hon får vara där heltid ändå (pga min sjukdom). Fast vi tar sovmorgon och lite ledigt emellanåt eftersom jag ändå är hemma, passar på att njuta av och med henne innan den riktiga skolan börjar:)

  Något som jag tycker är väldigt tråkigt ang 15 timmars är att de inte får vara med på mellis, jag har sett så många barn som blivit så ledsna att de måste gå hem när alla de andra ska få mellis. Tråkigt för Liv att hon inte har några barn i sin ålder att leka med de dagar hon är hemma men jag tror det löser sig. Det finns fler barn i samma sits här i Sigtuna så Livis kommer nog att hitta lite nya vänner. I somras när det var semestertider så gick jag och min dotter runt till lite olika lekplatser i närheten och hon hittade nya kompisar att leka med de dagar vi var hemma 🙂

  Föräldrarpenning kan man ju ta ut senare, ända tills de är 8 år tror jag, klarar man av det ekonomiskt utan att ta ut det så är det ju kanonbra att spara det tills sommarloven kommer så alla kan vara ledig.

  Svara
 • Det tycker verkligen inte all personal!! Jag har jobbat på flera förskolor och känner många som gör det, och jag har aldrig hört det resonemanget, utan istället att det är märkligt att de får vara där över huvud taget när en förälder är hemma med annat barn. Hade folk varit hemma med sina barn ist för att få all egentid så hade det funnits hur mkt kompisar som helst. Och aktiveringen ska väl föräldrarna kunna stå för. Jag har aldrig hört någon personal säga att ”vi önskar att de fick vara här heltid”, utan ist ”varför skaffar de barn när de bara vill lämna bort dem?”. Kollar man på forskningen så blir barn som tryggast om de får vara hemma tills de är åtminstone 4 år.

  Svara
 • Oj vilken tur jag har då att de på dotterns förskola inte är emot att ha barn mer än 15 tim än fast man inte jobbar. Och tack vare det orkar jag ”aktivera” dottern när hon kommer hem från förskolan 🙂

  Svara
 • Jag hoppas så innerligt att lärarna imorgon tas ut i strejk så att föräldrar som ni förstår hur bra ni har det, när det inte längre finns någon service att utnyttja till max. Då får ni vara hemma med era barn vare sig ni vill eller inte!

  Svara
 • Om du läst hela mitt inlägg kanske du hade sett ordet pga sjukdom. Jag har inte min dotter på dagis för att ”slippa” ha henne hemma, jag har henne där pga sjukdom/funktionshinder (vore det inte pga det, så skulle jag ha henne så lite som möjligt på förskolan)

 • Vilken personal har sagt att det är bäst för barnen att vara där heltid så de inte missar verksamheten?! Det låter faktiskt helt sjukt i mina öron! Barn mår bäst när de får vara lagom med tid på förskolan och lagom tid med sina föräldrar! De barn som går på min förskola 40-50 timmar i veckan mår dåligt! De är där från morgon till kväll, de är trötta, de tjatar på kompisar som slutar tidigare om att få följa med hem. De tycker om sin förskola men de vill vara med sina föräldrar också! Visst förstår jag att man måste jobba och måste ha barnen på förskolan så länge, men detär verkligen inte ultimat för barnen! De barn som ”missar” eftermiddagarna missar inte så mycket, vi planerar ju in aktiviteter på förmiddagarna när de flesta barnen och alla pedagogerna är där! Eftermiddagarna kan det vara knökfullt med barn på två pedagoger, varav en går hem kl.15, då kan vi vara själva med 12-15 barn om vi har otur. Låter det ultimat?? Mellanmålet är inget speciellt, mackor med smöreller korv, det är vad barnen ”missar”. Jag tror, nej jag vet, att barnen har det mysigare hemma med sina föräldrar och syskon.

  Svara
 • Men gud va bra skrivet!! håller med herregud säger jag, missar mellanmålet säger någon här, som sagt det blir smörgås o mjölk.. o barnet som blir ledsen är nog förmodligen trött efter en dag på förskolan o ser fram emot ett mysigt mellanmål hemma med förälder o ev. syskon. Jag tror det handlar om att vissa föräldrar inte orkar el kan hantera konflikten som uppstår då när barnet ska hem.Som sagt..såå bra skrivet Sanna.Ha en bra dag.

  Svara
 • Ok det blev lite respons på mina inlägg…
  Ja kanske jag räknat fel ang hur många pedagoger det är på förskolan och ja kanske personalen är helt sjuk, och ja jag har nog fel ang aktiviteter, det finns kanske inte någon aktivitet efter lunch, de aktiviteter jag såg och hörde var nog hallucinationer och mellis är visst jämt “bara” smörgås och mjölk, den där hemmagjorda smoothie, hembakade brödet och grillade korven som görs ibland, var nog inte till barnen, jag såg fel, och heltid menade jag mer än 15 tim/veckan men inte 40 tim/vecka mitt misstag att inte skriva det (tänkte inte på heltid som vi tänker en arbetsvecka,sorry),…..jag är nog inte riktigt närvarande när jag besöker förskolan:)

  Poängen är att vi alla har olika erfarenheter när det gäller förskolan och jag kan bara beskriva den förskola min dotter går i. Det är en bra förskola, underbar personal och jag är oerhört tacksam för att min dotter får vara där så mycket hon vill.

  En del barn trivs väldigt bra på förskolan och det är oftast de lite större barnen, de har kul med kompisarna och när föräldrarna kommer kan man ibland höra en djup suck och “Snälla, kan jag inte få leka en liten stund till” medan de yngre barnen kan vara ganska så trötta på em och vill inget hellre än gå hem. Önskan vore väl att vi kunde stanna hemma med barnen tills de är 3 år men verkligheten ser tyvärr inte ut så för många.

  Det blev ett långt inlägg men det jag skriver är inget illa ment även om det första kanske låter som det, det är bara med glimten i ögat,poängen är att vi har alla olika erfarenheter inom förskolas aktiviteter, mellis, antal pedagoger, tider etc.
  (OBS när det gäller smoothie, korv etc till mellis så är det ju inte varje dag detta serveras, samma med em aktiviteter så är det inte heller varje dag och på denna förskola börjar många gå hem vid kl.15 eftersom de flesta föräldrar inte jobbar heltid)

  Svara
 • Jag tänker att det är en underbar lyx att faktiskt få gå på förskolan alls när man har en förälder som är hemma! Vi har ett fantastiskt land med en fantastisk förskola!

  Svara
 • Visst är det !!!

  Svara
 • Jag arbetar själv på en förskola och är mamma förstår inte resonemanget, att barnet får gå på förskola ett par dagar i veckan leka och aktiveras ser jag som en förmån!!!! Förskolan är ingen barnvakt barnen är där för sin egen skull inte för att mamma ska få en massa egentid. Jag ser det också ur en annan synvinkel med personalneddragningar och överfulla barngrupper i vissa kommuner.

  Svara
 • Jag håller helt med! Min dotter går 15h/vecka fördelat på 3 dagar då jag är föräldraledig med hennes tvillingsystrar. Personligen tycker jag att 15h är lagom & för mig skulle det kännas konstigt att ha henne där fler timmar då jag ändå är hemma. Hon älskar sitt dagis men att vara ledig & hitta på roliga saker tillsammans med sin mamma och systrar är inte helt fel det med :).

  Svara
 • Ja, ibland kan jag oxå känna att det är tråkigt att min dotter inte få vara mer på förskolan – då hon oxå älskar sin förskola. Men det är en enorm förmån att få ha henne 15 h i veckan gratis (from denna månaden då hon fyllt 3). Hon är där 5 h vid varje tillfälle, så jag tycker jag hinner med en hel del… Idag har jag tvättat 3 maskiner tvätt, och ändå suttit och gosat med min 2,5 mån bebis i flera omgångar… Men dock klarar vi inte av ekonomin om jag inte tar ut någon fp…

  Svara
 • Va? 30 timmar i veckan är det väl? I Stockholmsområdet är det 30 timmar i veckan om man t ex är arbetslös, föräldraledig osv. 15 timmar i veckan vet jag dom har på andra platser i Sverige men inte i Stockholm. Eller är det olika i Stockholm? På den förskolan mitt barn går är det 30 timmar i alla fall.

  Svara
 • Det är 30 timmar i Sthlms stad. Men i förorterna till Stockholm, tex Uppl Väsby och Sigtuna kommun (där Hanna bor) är det bara 15 timmar (konstigt nog). Helknäppt att det inte är lika för alla.

  Svara
 • Jeg som bor i Norge syntes det hørtes helt fantastisk ut å få 15 timer GRATIS i uken, helt til jeg skjønte at man heller ikke får LOV å flere timer…
  Her i Norge koster det 2600 kr i måneden med full førskoleplass, men vi bestemmer ihvertfall selv hvor mye vi skal bruke plassen…

  Svara
 • Fast gratis är det ju inte i Sverige… det kostar ju även för 15-timmarsbarn fast mindre än om man har barnet/n mer än 15 h.

  Svara
 • Fast det är faktiskt gratis from hösten det år barnetfyller 3 år.

  Svara
 • Ja men då är det fortfartfarande väldigt många som får betala för o ha sitt barn där…

  Svara
 • Hej!
  Jag är förskollärare och resonerar såhär! Förskolan är något bra för alla barn, en plats som ska stimulera barnens nyfikenhet och lust till att lära! Jag tror inte på regler, jag önskar att varje familj i samråd med förskolan skulle få komma fram till vilken vistelsetid som passar just deras barn då en förälder är arbetslös eller föräldraledig! Alla barn är olika och mår bra av olika saker! Vissa passar det med 15 Tim, andra inte alls! Vi måste sluta döma och ha regler kring allt och tro på att varje förälder tar de bästa besluten för just deras barn! Å ja jag tycker det är hemskt att personal inom förskolan inte önskar att barnen ska vara där, utan barn har vi ingen förskola och därmed inga jobb!
  Hanna om du inte är föräldraledig på pappret så tror jag att du har rätt att själv välja vistelsetid för Liv! Jag var föräldraledig, men pluggade en kurs och fick själv bestämma vistelsetid för min dotter!
  Lycka till!

  Svara
 • Skönt att läsa att det är fler pedagoger som känner som jag, tycker det känns både olustigt och sorgligt att läsa alla de upprörda inläggen från andra som arbetar inom förskolan. Tror även att du Hanna fått felaktig information från din förskolechef. Du är ju varken arbetslös eller lyfter föräldrapenning så du borde ha rätt att ange dina tider själv, så har det varit när vi haft föräldrar i samma sits som dig. Kolla upp det och se om det inte är möjligt att ändra på hennes tider 🙂

  Svara
 • Alltså är man rädd att barnet ej har någon att leka med om det ”bara” är där 15 tim så finns det föräldrargrupper o gå i för alla mammor o syskon+ öppna förskolan!! Hur skulle det har varit om alla föräldralediga fick bestämma över tider???Tror knappast att förskolelärarna blir utan jobb, nu är ju alla barngrupper så fulla dom får lov att vara och till o med fler barn än vad dom får vara!!Jag hade ALDRIG förlåtit mig själv om tex mitt barn skadade sig på förskolan bara för att jag vill ha det där längre!!

  Svara
 • Jag syftar inte på din sjukdom på något sätt, utan på det faktum att du tycker synd om barn som ”missar” mellanmål som enbart är en oerhört stressig situation med för många barn och för få pedagoger! Tänk om istället – tänk vilken lyx det är för barnet att få gå hem tidigt och vara med sin familj och äta mellanmål i lugn och ro, vilket många faktiskt inte har möjligheten att göra! Förskolan är rent krasst till för dig som förälder för att du skall kunna arbeta. Att ditt barn sedan får ta del av en fantastisk, pedagogisk verksamhet gratis under flera timmar i veckan trots att du (och nu menar jag inte just dig, utan föräldralediga/arbetslösa generellt) är hemma är en lyx och en fantastisk förmån vi har i Sverige. Mellanmål har med dagens överfulla barngrupper väldigt lite pedagogiskt innehåll och att man är tacksam för att tiden är begränsad för föräldralediga och arbetslösa handlar inte om att man inte vill ha barnen där utan att både barn och pedagoger behöver lugn och ro för att inte slita ut sig.

  Svara
 • Kanske mellis är olika på olika förskolor, med det som de barn jag såg missade var att de hade som en “kiosk” där barnen “beställde” sin mellis (vilket de tyckte var jättekul) och om jag inte missuppfattat det så verkar det inte så stressigt just vid de tillfällena, ca 4 pedagoger på 20 barn. Det tråkiga var att de 15 timmars barnen gick mellan 9-14 och kl 14 var mellis….vilket gjorde att de barnen såg “kön till kiosken”….

  Svara
 • Kan inte stämma….. den förskolan skulle jag vilja jobba på!!! På min förskola är vi 2,50% på 20 barn täckningen är ifrån 6:30-17:00 vilket innebär ganska mycket ensamarbete under dagen och vår personaltäthet är helt normal.

  Svara
 • Gratis? Jag betalade 800 i månaden för att ha min son 15 timmar på dagis / vecka…

  Svara
 • Hanna, i kommunen där jag jobbar är det väldigt lätt att få dispens, till 25 timmar i veckan. Det får man genom resursteamet. Dock kan jag tycka att barnen, med tanke på de alldeles för stora barngrupperna, mår bättre av att inte vara för långa dagar på förskolan. Sveriges förskolor erbjuder en fantastisk pedagogisk verksamhet, men att sitta 17 barn och äta mellanmål med två pedagoger är tyvärr ingen mysig stund. Att du vill ha henne där en stund varje dag kan jag förstå, men var inte ledsen för att hon inte får gå fulla dagar. Man får inte som förälder vara rädd för att barnen missar något i förskolan, tänk i stället så värdefulla era stunder tillsammans är. Jobbar man heltid ska man absolut inte ha dåligt samvete för det, men när man har möjlighet att låta sina barn vara hemma mer, tycker jag man ska göra det! Ta med någon kompis hem ibland, så hon får fortsätta leka hemma!
  Jenny

  Svara
 • Tycker tiden på förskola vid föräldrarledigt mer borde anpassas per barn, min son är 5år och jag är hemma med hans syster på 9 månader. han får vara 15 tim fördelat på 3 dagar men har ett större behov av kompisar och lek. Jag försöker aktivera oss, varit på öppna förskolan men där är medelåldern 18 månader så det ger inget för honom. Hade önskat i a f 5 tim till i veckan så han får vara mer med kompisar som börjat bli så viktiga nu. Mamma är inte tillräcklig stimulans för honom.

  Svara
 • Ja jag har en son på snart fyra och en dotter på snart 9 månader och kan bara hålla med om att det skulle vara fler timmar på förskolan för barn med syskon… Inte för föräldrarnas skull utan för barnen (de familjer som vill). Man försöker hitta på saker och aktivera men det blir ju inte samma sak. Vi får ha 15 timmarsbarnen Tis-Tors skulle även önska Måndagen. Det är ju inte direkt så att min son jublar när han ska hem, han har det som roligast m sina kompisar när jag kommer! Är himla tacksam att han trivs! Tack för en underbar blogg!

  Svara
 • Hej!

  Det där med hur många timmar man får gå på förskolan när en förälder är föräldraledig skiljer sig väldigt mellan olika kommuner. I Södertälje Kommun har alla barn till föräldralediga samt arbetslösa rätt till 24h i veckan och i Botkyrka Kommun är det 35h i veckan som gäller. Jag kan tycka att 15h är för lite men 35h är för mycket.

  Svara
 • Eftersom du faktiskt jobbar och inte är föräldraledig/arbetslös får du ha Liv mer tid på förskolan. Jag jobbade varje Måndag när jag hade fått min yngsta och Sigtuna var väääldigt tröga att få att förstå att min son måste vara på dagis då med men tillslut förstod dom.
  Min svägerska som har eget företag med sin man hade också sin äldsta på förskola när hon fått nr 2 och det var inget problem alls. Hon kunde ju jobba och ha barnet på kontoret när han var liten.

  Svara
 • Hej!
  Förstår att Liv vill vara mer på förskolan med alla kompisar!!:-)
  Jag jobbar på en förskola i Stockholm där föräldralediga får ha sitt barn 30 timmar i veckan!
  Många föräldrar klagar på det och tycker det är för lite…. Knas!

  Må gott! Kramis

  Svara
 • Det där med timmar på dagis kan du ju påverka. Eftersom du jobbar samtidigt som du är hemma med Vida så kan du ju få fler timmar.

  Särskilt eftersom du inte tar ut fp utan tjänar pengar från ditt företag.

  Svara