Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

16:45 | januari 17, 2017

Uppfostran och rädsla

Hej min vän. Har du en bra dag?

Min har gått i ett. Men nu är jag hemma och ska börja med middagen. 


Jag är sjukt seg idag. Måste piggna till för imorgon har jag en lång och viktig dag med flera möten med butiker. Får lägga mig tidigt ikväll. 


Vida är en riktig fruktoman. Hon kan äta många bananer och säkert 15 klementiner om dagen 🙂

Killarna sitter på sina rum och spelar FIFA. Ett fotbollsspel för Playstation och X-Box. Så mycket bättre än vidriga skjut-krig-döda-spel men ändå ett spel som som framkallar ett beroendebeteende.

Under jullovet hade jag inte så mycket regler när det kom till spelandet. De fick spela mer än vanligt och det blev helt klart för mycket. Säger jag inget så kan de sitta dygnet runt och på skoldagar från att de kommer hem till de lägger sig. Lätt otrevliga blir de också. Nu har jag satt en gräns. De måste hjälpa till mer hemma och under vardagar/skoldagar får de spela en timme. De får själva välja när de vill använda sin speltimme, men bara en timme. De är vansinniga. De tycker att jag har sjuka regler. 

Personligen tror jag och vet att barn mår bra av regler och rutiner och inte sitta och stirra för mycket på teve eller spela. De tappar sin fantasi och energi, sin lust att röra på sig men framför allt så tappar de den sociala förmågan. Att sitta med hörlurar och skrika och prata med medspelare online är inte att umgås. 

Har du spel- och tevetid för dina barn?

Det är en ständig kamp det där med uppfostran. Rädslan att göra fel. Kommer något beslut man tagit påverka dem på ett negativt sätt? Är jag en bra mamma? 

Ja du vet säkert och förstår om du har barn. Det är en stort ansvar vi bär på som föräldrar. Ansvar att bygga, stärka, hjälpa, forma och vara där för våra barn så de växer upp till starka, kärleksfulla och bra människor. 

Inte alltid så lätt man man gör ju sitt bästa och det är bra nog.


Men när det kommer till spel så mer sällskapsspel där man faktiskt umgås och pratar IRL som tonåringarna säger 🙂 

Kram ❤


28 kommentarer28 kommentarer om “Uppfostran och rädsla”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag tror att gränser är nyttigt. I skolans värld ser vi att fler elever får ett beroende till spel via datorn. Jag tror att vi måste balansera detta med idrott och annat. Det är vårt jobb som föräldrar.

  Svara
 • Håller fullständigt med dig om spelandet. Kommer göra samma med min son.. 🙂

  Det där samvetet gnager ofta som mamma/pappa och alla tankar man har.
  Gör man rätt, borde jag göra sig eller så?. Ibland önskar jag det fanns en handbok 🙂
  Blir tokig ibland… Och då är min son ”bara” 2 år.

  Men regler, rutiner och struktur är viktigt. 🙂 I ca 14 års ålder tyckte jag min mamma var dum när jag skulle vara hemma kl 10 en lördag och en annan vän fick ränna natten lång ute. Idag förstår jag fullständigt! 🙂

  Kram och kärlek ❤♡

  Svara
 • Jättebra inlägg, jag gillar när du skriver mer personliga inlägg och inte bara om hur dagen varit. Den där regeln låter både vettig och klok tycker jag. Kram

  Svara
 • Låter jättebra ,vi har oxå regler o det gillad inte av alla hehe

  Svara
 • Hej fina Hannah!Först och främst vill jag tacka dig för att du delar med dig av delar i ditt liv,både vardagslunk och fest 🙂 Uppskattar verkligen din ton i bloggen,att du aldrig pratat illa om andra,kort sagt du håller stilen!!!Följer en del bloggar och fastnat för din och ett par andra,som liksom din känns jordnära och juste.Så verkar du vara genuint förtjust i dina barn och familj utan att bli för präktig och det känns naturligt,det du låter oss läsare ta del av. Som mamma behöver du nog inte oroa dig,barn vet när de är älskade och de vet också och litar till att föräldrarna sätter gränser (även om de just i stunden inte verkar göra det;) Må så gott !!:)

  Svara
 • Hej! VI har också regler här hemma. En timme om dagen spel och en timme tv. På helgerna är det en timme på förmiddagen och en timme på eftermiddagen. Det blir en del gnäll men det bryr jag mig inte om. Jag är vuxen och barn är barn. Detta är för deras bästa.

  Svara
 • Nej. Vi har faktiskt inga regler. Nu spelar inte tjejerna men de sitter med telefoner. Ser filmer mm. Men ena tjejen är 12 och sportar nästan alla dagar i veckan, Och äldsta som är 15 är mest hemma. Lillkillen är 5 och spelar på ipaden men under kontroll då han leker mycket både inne och ute. Jag tror att man måste få ägna sig åt sina intresssen så länge man sköter skolan, äter med familjen och kan umgås då och då. Så ser jag det hela. Vill undvika förbud så gott det går 🙂

  Svara
 • Instämmer!

  Det är högt tempo i skolan, mycket intryck, kompisar, press från lärare m.m. Att då få komma hem och spela/se på Youtube eller vad det än är, tror jag är ren avkoppling.

  Läste nånstans att om barnet aldrig vill gå ut och leka, inte har aptit, inte finner glädje i nånting annat – ja, då ska man begränsa det. Hittills lägger våra barn ner paddan när nåt roligare lockar, så då år jag lugn.

  Svara
 • Åh frukt är ju så gott förstår henne precis 😀

  Svara
 • Nope, inga tidsbegränsningar här då jag tror på en slags självreglering OM jag hjälper dom på traven – dvs att jag lockar dom in i andra aktiviteter som utevistelse, hjälpa till hemma, fritidsaktiviteter osv. Jag tror också att olika perioder sett över året bjuder på mer av något och mindre av annat. Exempelvis spelar våra kids nästan inte alls under senvår,sommar och tidig höst men betydligt mer denna årstid.

  Jag försöker också tidsenligt försöka förstå den livsvärld de är en del av och ja, där sker otroligt mycket socialt umgänge via nätet. Det behöver inte alls vara fel om det också finns delar som är IRL (och det gör det ju med skola, fritids, aktiviteter etc). Jag ser att kids av idag tidigare kan utveckla sin språkliga förmåga (gärna engelska)på ett otroligt sätt genom onlinespel.

  Det finns naturligtvis inget rätt eller fel, varje familj måste göra det som känns rätt utifrån givna förutsättningar just nu. Men jag tror generellt att föräldrar av idag oroar sig för mycket kring sina barns dator/speltid och att vi gärna anlägger vår egen uppväxt som någon slags bas för hur det borde vara.

  Kram från Rektorskan

  Svara
 • Hej!
  Jag har faktiskt heller inga direkta regler gällande spelandet så länge skolan och fotbollen sköts:) Det spelas FIFA och CS flitigt. På vardagar stängs internet av 22 och helger 24, min kära sambo har ställt in raoutern så det inte kan spelas i smyg:) Det gnälls såklart massor men det funkar oftast. Kommer själv ihåg när man var i den åldern, inte kul att hänga ute när det regnade småspik eller blåser stormKram

  Svara
 • För mig låter det rimligt med begränsning av spelande för barn. Men alla är vi olika och avsett regler vill föräldrar sina barns bästa. Jag för min del tror att det bästa för mina barn är att vara utomhus, att de rör på sig, att de gör sina läxor, att de leker med kompisar, att de pysslar, att de läser, att de umgås med sina föräldrar, att de får tid till att vara kreativa.

  Själv hämtar jag mina barn på skolan halv tre, sen stannar vi ev. kvar en stund och leker med kompisar, cyklar sen hem. Då görs läxor och sen leker barnen med vänner eller pysslar/grejar på rummet medan maten lagas. När vi har ätit middag är det bara drygt en timme kvar tills pyjamasen åker på och det ska högläsas. Den timmen ägnas i vårt hus INTE till speltid. VI har som regel NOLL minuter tv/spel måndag till torsdag. Fredag till söndag är det ok med lite iPad/film. Men vi kontrollerar vad de gör. Vi laddar ner pedagogiska appar som programmering/matte/språkstmulerar. Minecraft är ok i vårt hus.

  Vi har märkt att våra barn lätt blir beroende av iPaden och vi vill inte uppmuntra till någon form av beroende. Att ”ha tråkigt” är bland det bästa man kan ge sina barn enligt mig. Då får de använda sin fantasi. Vi har även märkt att de blir otrevliga och snäsiga när de får sitta för länge och sedan ska lägga ifrån sig enheten. Vi lever inte i Sverige så vi har inte riktigt lika många kalla och mörka timmar om året, så här är det lätt att stanna ute och umgås med grannar och vänner, samt att aktivera sin familj.

  Låter som du gör ett bra jobb Hanna. Lycka till!

  ps. önskar fler föräldrar kunde stänga av internet på kvällen så som Sanna beskriver här ovan. När jag jobbade som lärare i Sverige kom många elever till skolan utmattade av att inte ha sovit, pga att de använt mobilen halva natten. Med föräldrar som sover i rummet bredvid och som inte har koll på att barnen är vakna sent. Trötta barn är svåra att undervisa.

  Svara
 • Hej ! Hanna bara underbart att din dotter gillar frukt det gör min dotter med . Jag tycker att när de kommer hem från skola och dagis så gör det inget om de får varva ner framför tv eller datorn en stund . De är trötta som vi vuxna . Sedan kanske de inte skall sitta flera timmar i sträck ! Tack för en väldigt mysig blogg följer både dig och din systers blogg !

  Svara
 • Känner precis igen problemet, har två söner som är 12 och 15. Jag jobbar på högstadiet och har pratat med många elever om detta och främst verkar det vara en killgrej att spela galet mycket. Tydligen umgås de med varandra via Xbox och Playstation också. Så inte är det lätt att begränsa. Det viktiga är att barnen gör annat också, tycker jag och att man har någon typ av gränser. Sen är det så att hjärnan är luststyrd och den får direkt feedback av att spela. Jag tror man ska prata med barnen om det men också försöka sätta sig in i vad barnen gör, det är ju deras intresse. Jag läste nyligen boken När vi släpper kontrollen av Patrik Wincent. Jag tyckte jag fick bra tips där.

  Svara
 • Hej Hanna! Intressant läsning och så aktuellt för mig med. Har en kille som snart blir 14 år och han förflyttar sig från datorn på sitt rum till ipaden och soffan hela dagarna under helgen. Det var så mycket lättare att få ut han när han var yngre… Nu finns det inget att göra tycker han, längtar till våren och då det blir mer cykling =). Tycker det är svårt att sätta regler och begränsa med tider när han har sitt sociala nätverk via skype och spelen. Vi bor en bit ifrån hans vänner och det blir inte de spontana träffarna IRL för dem. Men det är viktigt att man själv engagerar sig med ”vanliga” spel och turer från hemmet i bland. Krävs en del från oss föräldrar men det är svårt att få ihop allt när man har fler barn och mina är 6 och 14 vilket gör att de har olika intressen. Dessutom upplever jag att på ipaden är det mycket youtube istället för tv tittande – men jag får frispel ibland på hörlurarna och att han blir så osocial och avskärmad från den vanliga världen =)!!! En ny del av uppfostrandet! Tack för tips och att du delar med dig =). Kram Marie

  Svara
 • Tror också på speltider. Mina barn blir också ” otrevliga” av att spela, hetsigs liksom. De spelar bara fotboll, minecraft, bilspel..
  Mina får spela på onsdag kväll och på helgen. Men blir väl en hel del tv istället.. vilket kanske inte är bättre..svårt det där.
  Skulle vi inte säga till så skulle de sitta där i puffarna o spela hela tiden, känns som om att det är vårt ansvar, vi vuxna att sätta regler för speltid.

  Svara
 • Hej! Vida verkar så himla lik min dotter i sättet, rolig busig och aldrig still Många saker du skriver om henne kan jag reflektera till min dotter,hon har många ansiktsuttryck som liknar min Ebba
  Tack för en bra blogg.
  Mvh, Elinor

  Svara
 • Mina killar snart 12 och 14 har långa dagar i skolan och måste upp tidigt för att ta sig dit. Sen är det träning flera dagar i veckan och läxor på det. Så den stunden dem sitter vid sitt Playstation unnar jag dem. Det är lite som när jag kan sätta mig framför en serie och beta av 5-6 avs på raken. Man får skingra sina tankar lite. Nu har ju inte mina barn så mycket tid över för PS men om de satt där timmar i sträck 7 dgr i veckan så skulle jag se över det. Jag minns när PS kom och jag fick mitt första Mario Bruce, Succé!!! Jag satt framför det från att jag kom från skolan med paus för middag och sen satte mig där igen. Och det blev ju nåt vettigt av mig med.
  Stor kraaaam!

  Svara
 • Tycker det är jätteviktigt att begränsa spelande och tv- tittande. Barn är barn och kan inte ta det ansvaret med att avgöra hur länge de borde spela. Inte hälsosamt att vända på dygnet som tonåringarna gör idag och inte orka med skolan. Det är jättejobbigt att vara förälder ibland men det är vårt ansvar. Blir så trött på föräldrar som inte sätter gränser och bara vill vara snälla och mer som en kompis till sitt barn.
  Tycker din blogg är fantastisk och du verkar vara en så himla fin och jordnära person:).

  Svara
 • En sak till bara! Min dotter däremot har fastnat för fenomenet Marcus och Martinus (vet inte om jag stavar rätt) men iallafall. De ska spelas på spoty,appletv,på min mobil och min padda, här snackar vi 24/7 om vi bortser skolan. Hon är besatt! Vi var och såg SING vilket var en fantastisk film tyckte jag och min man 😉 men det gick ju inte att undgå planscherna på dessa två! Och sen dess har hon gnagit hål på min trumhinna. Vet inte, men det känns för tidigt att gå med en 6 åring. Det skriks och gapas och de beter sig väl som rabiessmittade tonåringar. Men jag minns ju NKOTB jag var ju oxå besatt! Mitt vhs band gick varmt hela tiden om jag inte spelade PS, hihi 😉

  Svara
 • Tack för detta inlägg! Nu fick jag kraft att ta itu med samma problem, en timme/dag skall vi också begränsa spelandet till!

  Svara
 • Jag håller fullständigt med dig gränser mår dom inte dåligt av tvärtom ha en fin dag o kväll kramar

  Svara
 • Vi har oxå regler på att spela Fifa. Annars blir de små ligistmonster…..

  Svara
 • Jätteviktigt med gränser, regler ordning och reda! Man ska våga vara förälder och ej vara ”kompis” med sitt barn.

  Svara
 • Ja, det är jättesvårt! Vi hade mer fritt tidigare, men det eskalerade till att det skulle spelas JÄMT, det blev konflikter när det var dags att stänga av för att äta, lägga sig osv. Så då bestämde vi oss för att begränsa deras skärmtid rejält. Vi bestämde det tillsammans med barnen på ett familjemöte, men sedan blev det ändå sura miner. De tyckte plötsligt inte att det var tillräckligt med skärmtid över veckan osv. Det gav med sig efter rätt så kort tid och sedan hände något häftigt; de började leka igen! Leksaker som jag tänkt skänka bort för att de aldrig lektes med blev plötsligt roliga igen osv. Nu är dina pojkar större och leker väl inte så mycket. Men det finns studier som visar att upp till en timmes skärmtid/dag för barn har gynnsamma effekter på socialt liv, kreativitet osv, men börjar man överskrida det så visas motsatt effekt samt aggressiva inslag i beteendet ökar. Jeesus, detta blev en novell, sorry. Ämne som engagerar!

  Svara
 • Hej!
  Lite fakta: barn som spelar dataspel har högre betyg än snittet. Under 2 timmars skärmtid har inte visat sig påverka barn negativt på något sätt. Det är vanligt att barn vill spela mer i åldern 13-15. Så länge spelandet inte har negativ påverkan på sömn, vänskapsrelationer eller läxläsning så är det ingen fara.

  Svara
 • Jag tycker också att man ska begränsa speltiden! Jag och min man diskuterar sånt här väldigt ofta och han menar samtidigt på att ungdomarnas sätt att umgås idag är via datorn/telefonen. Så vi umgicks när vi var små umgås inte ungdomarna/barnen idag. Så att förbjuda vore också att backa ungdomarna i utvecklingen. Tror de har mycket att lära via datorn/paddan idag – många som blir duktiga på engelska av spelandet…

  Svara
 • Tack för att du tar upp ämnet, känns ibland som att man är ensam om detta, så skönt att höra att inte är det.. 😉
  Må gott!

  Svara