Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

10:13 | april 12, 2017

Sluta döma

God morgon min vän. Härligt med påsk. Älskar högtider. Idag tar vi påsklov. En mysig helg väntar.

Ikväll ska jag överraska Peter och skämma bort honom. Har ordnat barnvakt och ska hämta Peter på Arlanda i eftermiddag när han kommer hem från Malmö. Killarna är på läger i kyrkan och flickorna ska vara med deras favorit Nathalie. Tycker det är så kul att överraska och hitta på roliga saker för nära och kära.

Idag står jobb och träning på schemat. Ska ta en intensiv förmiddag innan jag tar helg. Som egen företagare så tar man aldrig riktigt helg men jag behöver inte ställa klockan på morgonen och det gillar jag 🙂

Igår på dagen så fick Liv och Vida följa med storebror Mio, kusin Tristan och kompisen Malcom på bio. Deras ansikten sken som solar. Tjejerna var så stolta och kände sig så stora. Både Vida och Liv är väldigt förtjusta i Malcom. Vidas underläpp började nästan darra när han satte sig bredvid Liv i biosalongen. Tror den minsta damen har ”drabbats” av sin första kärlek.De gick på lilla biografen Gröna Ladan i Sigtuna och såg Smurfarna. Jag satt på Skafferiet i närheten, åt lunch, jobbade och väntade in dem.


Kycklingsallad med halloumi, avokado och honungsrostade valnötter. Valnötter ser verkligen osmakliga ut. Som små hjärnor. Men goda är det.

Framåt kvällen när killarna var färdigpackade och redo för läger så åkte vi till kyrkan.Redo för kyrkan i snyggaste tishan Alicia från Femme Collection, kavaj By Malene Birger, väska Anine Bing, jeans H&M och skor ACNE.


Det är ett stort gäng på säkert 20-30 ungdomar som bor över i Arkens lokaler. Blev alldeles varm i hjärtat när jag lämnade av killarnas packning i sovsalen. Fick så många roliga minnen från min barndom, från alla läger med kyrkan som jag var på som tonåring. Det var så kul! Härligt att de också får uppleva det. Hoppas de gillar det lika mycket som jag. 

Ringde dem nyss och kollade hur det var och de hade varit uppe och busat hela natten så de har nog kul 🙂


Det blev en ganska lång kväll. Men även de små hade det roligt. 


Det är ungdomsdagar i kyrkan och igår inledde Sebastian Stakset kvällen med att berätta om sitt liv och vilken förvandling han fick när han fann Gud. Från att ha levt i mörker med våld, kriminalitet och droger till att sprida ljus och glädje. 

Hela gänget. Liv, Alva-Leigh, Vida, Mio, William, Sebbe, Tristan och jag.


Innan vi for hem så fikade vi tillsammans. Blir alltid lika glad när du som läser kommer fram om du ser mig. Igår ville fina Alicia ta en bild och hon berättade att hon läser min blogg. Det värmde.


Pastor Johannes. Han kommer ha work shop med alla ungdomar idag.

Jag är uppväxt i kyrkan med föräldrar som är pastorer. Hela min barndom och tonårstid spenderade jag i kyrkan. Så för mig är det så naturligt. Idag går jag inte aktivt i kyrkan men jag har min tro. Den är t.o.m. starkare idag. 

Vill ge mina barn en grundtro en barnatro. Men de måste få ha sin egna vilja och ta sina egna beslut när det kommer till det. Vi ber nattbön varje kväll och att gå till kyrkan är inga konstigheter för dem. Peter är inte troende, som jag, men har aldrig haft synpunkter på att jag vill ge barnen en grundtro. Det känns viktigt och bra för mig. 

Fick en kommentar på Instagram igår om hur tusan jag kunde kalla mig kristen när jag har ställt upp på avklädda bilder. Vilken tur att Gud förlåter mig då svarade jag. Då fick jag svaret att hon/han skulle gå ut och mörda folk för Gud förlåter ju. Hmm. Visa hud vs. mörda. 

Alla har vi gjort något vi inte är stolta över men det betyder väl ändå inte att vi är märkta för livet och inte får ha en tro eller att vi förblir dåliga människor. 

Det fascinerar mig dock en aning att vissa hänger kvar vid något som JAG gjorde för över 20 år sedan. Move on! 🙂

Låt han utan synd kasta första stenen. (joh 8:7-8)

Människor är så bra på att döma och det tycker jag vi ska sluta med. Låt alla leva det liv de vill leva och sprid kärlek och glädje istället för fördömelse och hat.

Var rädd om dig och ha en fin dag.

Stor Kram ❤


39 kommentarer39 kommentarer om “Sluta döma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Dom flesta av oss gjord saker i tonåren och tidiga tjugoårsåldern som man inte skulle göra idag ca 20 år senare. Det är det som kallas att mogna och som gör en till den man är idag. Du har skaffat dig det liv du vill leva idag med familj och roligt jobb. Gratulerar!

  Svara
 • Vi alla föddes nakna så jag ser inte problemet med att man visar upp den nakna kropp man föddes med! Dom som gnäller för något som gjordes för 20 år sedan har nog ett tråkigt liv och är avundsjuka för hur långt både du och din syster kommit i livet!
  Kram

  Svara
 • Jo, många är snabba med att döma. Jag får själv tänka mig för ibland när dömande tankar om andra dyker upp. Då får jag tänka till ett eller ett par extra varv och komma ihåg att jag själv är långt ifrån perfekt eller ”prickfri”. Säga vad man vill om att bli äldre, men man blir faktiskt lite klokare för varje år. Tycker både att du Hannah och din syster Magdalena är så fina människor. Smarta, kloka och med stora varma hjärtan. Jag minns mycket väl er tid då ni var utvikningstjejer. Men det är sällan jag tänker på det, bara när det skrivs om det någonstans. Det har ingen betydelse enligt mig.

  Svara
 • Fint med kyrkan och så men man måste också kunna ta kritik och inte ta det personligt, du är ju en offentlig person, ha en debatt som utomstående måste kunna ifrågasätta. Det finns två sidor av myntet, man kan inte bara lägga locket på och soppa det under mattan. Såg att samma person hade även skrivit och ställt följdfrågor när du hade svarat men genast så tog du bort kommentaren och nån mer kommentar. Ta då debatten eller diskussionen och våga stå upp för det du tro på och stå för det! Sen när det gäller kyrkan i sig så är det väl så att det står för mycket skuld, skam och kontroll vilket kan få förödande konsekvenser på individnivå inte minst för barn, Arken har ju fått mycket kritik och klassas ju som en sekt, då är det inte konstigt att folk reagerar. Det handlar inte om att någon dömer er personligen, frireligiösa kan också vara mycket dömande mot icketroende som att tex se ner på andra osv. Så det gäller att få respekt ifrån båda hållen. Vad det gäller era utvik för 20 år sedan, det är väl ingen som tycker att det var ”fel” till skillnad att ni gjorde det offentligt och var först med det? Vad har du fått det ifrån? Så många andra som har vikt ut sig som Carolina Gynning, Linda Rosing, Marie Plosjö, ja tom prinssessan Sofia, förstår liksom inte ditt problem runt det, eller har jag missat nått? Hur som helst Glad Påsk!

  Svara
 • Tillägg: Gud förlåter väl alla oavsett om man har vikt ut sig (inte för att det är något brott att vika ut sig, ni fick ju väl betalt för det i form av pengar och inget straff) eller om man har begått brott i lagens mening som ung? Sen kan man väl alltid diskutera hur moraliskt, ansvarsfullt osv det är utifrån olika aspekter och politiska synvinklar. Som ordspråket lyder: ”Att fela är mänskligt att förlåta är gudomligt”.

  Svara
 • Klart man ska ta kritik och lyssna på folks åsikter. Men det är skillnad på kritik och påhopp och varför ska man behöva ta mer skit bara för att man är offentlig? Att jag valde att ta bort den personens kommentar var för att hon/han spred dålig stämning med att personen skulle mörda mm. Det drar bara igång tråkigheter bland kommentarerna. Jag tog bort kommentaren om att mörda för det finns verkligen inget bra svar på ett sådant påstående. Bara fånigt. Sen valde personen själv att ta bort sin första kommentar. Du är verkligen engagerad i mig och min syster. Ser att du ofta kommenterar hos henne också. Med en ogillande underton i dina ord. Kanske skulle du välja att inte läsa våra bloggar om du stör dig? Glad Påsk.

  Svara
 • Tack för svar! Nej, jag går verkligen inte ofta in och kommenterar, och kan verkligen inte säga att jag är engagerad av din syster eller dig. Jag tycker ni har fina bloggar bägge två, och kommer försätta att läsa. Att du tolkar in det som att jag stör er på er och att det är en ogillande underton får stå för dig. Glad Påsk! Kram <3

  Svara
 • Btw, personen i fråga ställde följdfrågor på ditt svar. Det var inget påhopp eller kritik utan ifrågasättande utav ditt svar. Med ditt svar om att ”gud förlåter men att människor är bra på döma”, du måste väl förstå personens poäng med personens fråga och det svaret du ger. Sen att personen skriver att ”man kan väl lika gärna mörda, våldta och att gud ändå förlåter” var dumt exempel utav personen ifråga, personen kunde vara mer välformulerad.

  Svara
 • Det är ju egentligen skitsamma för det är min blogg och mitt IG så vill ta bort så tar jag bort. Set händer väldigt väldigt sällan. Men igår gjorde jag det. Och nej det var inte följdfrågor utan ett konstaterande som hon/han skrev, att då kan hon/han lika väl gå ut och mörda etc. Opassande på nåt vis.

 • Nej, det är inte ett konstaterande utan en följdfråga personen ställer till dig på din kommentar som lyder: ”Är man kristen så vet man att Gud förlåter allt och dömer inte. Däremot är människor väldigt bra på att döma.” Varpå personen frågar indirekt: ”Då får man väl mörda, våldta, misshandla för Gud förlåter allt ändå…?”. Men det är skit i samma för det är inte det som är poängen, personen i fråga menar ju inte det bokstavligen utan personen ifrågasätter din kommentar och du tar bort den. Och givetvis får du ta bort kommentarer både på bloggen och ditt IG, du gör som du vill. Men du ser inte dubbelmoralen i det hela? Du går ut med att du är kristen men sen kan du inte tillåta eller ha överseende med att någon kommenterar eller ifrågasätter det oavsett ordval och dåliga formuleringar. I det här fallet inte står upp för din kristna tro genom att ta debatten eller diskussion och stå för det personligen. Utan gör som strutsen stoppar huvudet i sanden genom att ta bort kommentarer, lägger lockat på och soppar det under mattan och tycka att det blir dålig stämning, och tar det personligt. Står för att du är kristen och gör det fullt ut. Det spär bara på fördomarna mot kristna annars. Kram <3

 • Varför har Hanna skyldigheter mot dig eller andra? Det är hennes blogg och instagram. Inte direkt en rättegång där man är tvingad att svara. Förstår verkligen att hon inte orkar tjafsa med dig eller andra som bara vill provocera för att Hanna är kristen. Ingen har någon skyldighet att rättfärdiga sin tro oavsett om man är kristen, muslim eller ateist.

 • Hannah har ingen skyldighet vem har påstått det, det som ifrågasätts är dubbbelmoralen i det hela. Det bara att det blir lite märkligt när ingen ska vara dömande mot henne men samtidigt är hon det själv tillbaka, men gör heller inget själv åt det genom att ta någon debatt eller diskussion för att minska fördomarna utan lägger locket på och soppar det under mattan. Genom att ta bort kritiska kommentarer för att hon själv inte har något överseende eller ge tillåtelse att man ifrågasätter utan säger att man ”förstör stämningen”. Varför säga att man är kristen då om man inte kan stå för det? Självklart orkar hon ju inte tjafsa med mig, det är ju enklast så att stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting och gå vidare. Kram

 • När du soppar under mattan, eller det champinjon eller tomat?

 • Hahahahaha….

 • Det är både och såklart, haha!!

 • Emma, det är ju du som påstår att jag måste ge ett svar. Ingen annan. Fördomarna står du för. Jag har aldrig utgett mig för att vara Gud. Vill du eller personen på IG ha svar på universella eller religösa frågor så vänd er till Gud eller nån annan. Jag står för min tro mer än många andra men jag ger mig inte in i konstiga försvarstal över resonemang som jag inte mäktar med, som jag faktiskt tycker är fåniga. Allt började med att jag inte får vara troende för att jag tagit lättklädda bilder för 20 år sedan. Det är för mig sorgligt. Och som jag märker så kan jag inte ge ett tillfredställande svar till dig. Du säger att du inte är engagerad i mig och min syster men ingen av oss har upplevt någon som brinner så mycket för att förklara våra, enligt dig, negativa sidor. Sticker inte huvudet i sanden. Bara levt med sådana som dig och personen på IG i 20 år och ni har alltid försökt förminska mig utan att lyckas. Så varsågod, sista ordet är ditt för uppenbarligen återkommer du gång på gång trots att du inte engagerar dig i oss 🙂 KRAAAAAAAMIZZZZZ

 • ”Emma, det är ju du som påstår att jag måste ge ett svar. Ingen annan.”

  Nej du måste inte ge några svar och jag påstår inte att du måste men bra om du gör det om du inte vill att andra ska döma dig.

  ”Fördomarna står du för. Jag har aldrig utgett mig för att vara Gud.”

  ‪Du bekräftar ju bara fördomarna själv och spär dessutom på dem, man måste kunna ifrågasätta. Vem har sagt att du utgett dig för att vara Gud? Hur kom det in bilden? Vad fick du det ifrån? Vem har påstått det? Det där är ju din tolkning.‬

  ”Vill du eller personen på IG ha svar på universella eller religösa frågor så vänd er till Gud eller nån annan. ”

  Varför ska vi vända oss till någon annan när det är du själv som ber att vi inte ska döma dig för dom de utviken du gjorde. Samtidigt som du själv skriver att Gud förlåter allt. Vad har universella frågor eller nån annan med din egna kommentar på IG eller blogg inlägget att göra med det här?

  ”Jag står för min tro mer än många andra men jag ger mig inte in i konstiga försvarstal över resonemang som jag inte mäktar med, som jag faktiskt tycker är fåniga.”

  Får inte alls den uppfattningen av att du står för din kristna tro fult ut och dess värderingar tyvärr…som många andra frireligiösa kristna gör. ‪Vem har sagt att du ska ge dig in i försvarstal? Du kan väl argumentera och föra en diskussion på ett sakligt och vuxet sätt? Man ska väl kunna föra resonemang på ett kritiskt, logiskt, rationellt sätt kring det här frågorna inte bara känslomässiga och personliga argument? ‬

  ”Allt började med att jag inte får vara troende för att jag tagit lättklädda bilder för 20 år sedan. Det är för mig sorgligt. ”

  Vem har sagt att du inte får vara troende för att du vikt ut dig? Det personen på IG syftade väl på att utviken och kristen frireligiös tro går väl stick i stäv med varandra och personen ställde en följdfråga på din kommentar. Personen skrev aldrig att du inte får vara troende pga lättklädda bilder för 20 år sen. Du valde utviken då och väljer din tro själv, ingen annan gjort eller gör det åt dig.

  ”Och som jag märker så kan jag inte ge ett tillfredställande svar till dig.”

  …nej du kan inte ge mig svar för du vill som sagt stoppa huvudet i sanden istället för att föra en saklig diskussion.

  ”Du säger att du inte är engagerad i mig och min syster men ingen av oss har upplevt någon som brinner så mycket för att förklara våra, enligt dig, negativa sidor.”

  ‪Nej jag är inte är engagerade i varken dig eller din syster och jag brinner verkligen inte för er, det får stå för dig. Varför utgår du ifrån att jag skulle tycka att ni har negativa sidor? Vad är det för negativa sidor du syftar på? Säger ju bara mer om ditt tänkande. ‬

  ”Sticker inte huvudet i sanden.”
  Jag får den uppfattningen tyvärr…

  ”Bara levt med sådana som dig och personen på IG i 20 år och ni har alltid försökt förminska mig utan att lyckas.”

  ‪Hur kan du ta det personligt? Vad vet du om mig? ”Sådan som mig”? Vad lägger du själv för värdering när du skriver så? Vad grundar du den fördomen på? Vaddå förminska dig? Utan att lyckats? Tror du att det är någon personlig vendetta? Det är väl ingen som har förminskat dig? Tycker du att det är konstigt att folk ifrågasätter? Vad har dina personliga erfarenheter med mig att göra som person? Och mitt ifrågasättande av den dubbelmoralen i inlägget att göra? Kan du inte skilja på person sak? ‬

  ”Så varsågod, sista ordet är ditt för uppenbarligen återkommer du gång på gång trots att du inte engagerar dig i oss”

  Tack va snälla, nej jag engagera mig inte i er men när jag råkar läsa ett inlägg på era bloggar och framför allt när man lämnar en kommentar så vill jag ju följa upp det med svar och feedback. KRAM

 • Ville bara säga att du verkar vara en så himla fin person Hannah. 🙂

  Svara
 • Jag tycker att det är fantastiskt att du som offentlig person lyfter fram tron på Gud och kyrkan på ett positivt sätt. Det behövs i dagens samhälle!

  Svara
 • Håller med Ulrica och Caroline! 🙂 Du verkar så äkta, modig och kärleksfull! Kram!

  Svara
 • Tack Cecilia och Ulrika ❤

  Svara
 • A M E N

  Svara
 • Jag tror folk känner igen dig pga dina utvik. Men hade du inte gjort det hade din blogg inte varit så stor och dina kläder blivit köpta för ingen hade vetat vem du var. Så du får se det så det gav dig alla dessa nya möjligheter som inte dykt upp annars.☺

  Svara
 • Och jag gillar när du står upp för dig själv ger svar på tal. Förstår Peter att han tröttnar ur och vill försvara dig men tycker du fixar det bra själv forsätt med det. En stark kvinna reder sig sjäv

  Svara
 • Bra Hannah, ta ingen onödig skit eller påhopp! Skulle ha reagerat och känt precis som du….Kram <3

  Svara
 • Tack för att du delar med dig av din tro! Jag tänker lika när det gäller mina barn. Vill erbjuda en barnatro även om de är fria att själva välja vad de vill tro på.
  Varma kramar
  /Elin

  Svara
 • Bra svarat! De dumma kommentarerna säger ju mer om den som skrev dem, än dig. Jag är något år yngre än dig, och mindes först också bara den tiden. Sen flyttade jag utomlands och kom tillbaka 10 år senare, och började då läsa din blogg. Vilken helt annan uppfattning jag har idag! Du verkar vara en väldigt fin och känslig person, och en fantastisk mamma. Jag tycker att du är en väldigt bra förebild som skriver om livets upp- och nedgångar och om livet som fyrbarnsmamma.
  Jag hoppas och tror att du vet att vi är många som gillar dig! ❤

  Svara
 • Du har väl inget gjort du behöver skämmas över.Människor är så trångsynta och riktigt njuter över att få vara elaka.Glad Påsk!

  Svara
 • Du tycks vara en fin och naturlig person. Fötterna på jorden och jag är också glad att du berättar om din tro. Tack!
  Glad påsk!

  Svara
 • Så fint att du skriver så ärligt om kyrkan och tron och vad den betyder för dig. Kram Annelie

  Svara
 • du ska inte ta åt dig eller låta andra döma dig, helst inte för saker du gjort för 20 år sen,alla människor tar fel beslut o gör fel ibland,man behöver inte bli utdömd för det, jag tycker att du verkar vara en jätte fin o bra människa,du har din tro o gör det som är rätt för dig, många kramar nilla

  Svara
 • Ja, visst vet vi att beslut vi tog för längesedan inte var dom bästa MEN dom förde något gott med sig. I vårt fall så fick du en underbar dotter och jag en son ❤ Eller hur 🙂

  Svara
 • Skönt med en Gud som inte dömmer utan är kärleksfull och förlåtande! Jag ber lite då och då och får sådan ro i kropp o själ. När jag ber ber jag verkligen från hjärtat och känner Guds närvaro. Brukar även gå till kyrkan jag med ibland. Skönt med en blandning av fattiga, rika, korta, långa, ljusa och mörka. Gud älskar alla. Tycker det är trevligt att du skriver om din tro som vi delar. I denna tid av oro och ondska finns Gud alltid där… Gud är god! Ha en trevlig kväll fina! ❤️

  Svara
 • Jesus är ju halvnaken på korset där dina hycklande domare satten honom på. Dina domare dömer eftersom Gud vägrade dem en själ. De äts upp av bitterhet.

  Svara
 • personen i fråga kanske är bög och blir upprörd av Bibeln… som muslimerna som låtsas vara tjejer vill inte ens skaka hand med tjejer eller se hud fy fan

  Svara
 • Läser din blogg varje dag men tror det är första gången jag kommenterar . Men kände bara vilket underbart inlägg. Kram <3

  Svara
 • Vad kul att du skriver Carina ❤ Och tack! Kram

  Svara
 • Inte dömer Gud dig för att du ställt upp på avklädda bilder. SÅ småsint är inte Gud…

  Svara
 • Det är ingen synd att vika ut sig. Så något sådant ska inte vi behöva känna någon skam för. Det är människor som dömer de som viker ut sig och som inte respekterar andra människor som borde skämmas.
  Någonstans måste väl människor börja med att analysera: Vad är gott och vad anser jag är ont. Är det ont att vara naken, blottad, sexig?
  Varför blir tidningar på hyllorna censoerade när de visar naket men i nästa ställ helt ocensorerat så kan det stå ett omslag med Hitler på omslaget.

  Nej, var stolt över ditt förflutna. Du skapade ditt liv och det var en del av det.

  Svara