Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:38 | augusti 18, 2017

Mörker, Sorg och flytt

Hej min vän. Hur är det?

Jag vill blunda för allt hemskt som händer i världen. Blir så rädd och hatisk. All sorg. Lider med dem som förlorade någon i terrordådet i Barcelona. Lider med vår värld. Lider med alla oskyldiga. 

Det är en blygrå och tung himmel. Himlen gråter. Världen gråter. 

Vi måste stå upp mot ondskan. Bara ljuset kan övervinna mörkret. Detta becksvarta onda mörker. Jag hatar det!

Försöker fokusera på allt annat runtomkring mig. Har mycket att ordna med inför skolstarten på måndag.

Redan imorgon är det dags för William. Min stora fina älskade pojke. Helst vill jag bädda in alla mina barn i skyddande bomull och tvinga dom att bo hemma hela livet och aldrig gå utanför dörren 🙂

Men deras vingar måste bli starka så de kan flyga fritt och på egen hand.

Så imorgon flyttar William in på SSHL. Han ska gå på internatskola. Kungens gamla skola. Inte illa.

Hans dröm och något han kämpat för i högstadiet. Han har jobbat upp sina betyg och verkligen kämpat för detta så jag är stolt och stöttar honom till 100%. Men det känns jobbigt. Vill gråta och känner tårarnas bränna bakom mina ögonlock. 

Jag kommer kunna träffa honom när jag vill och han bor bara ett stenkast från oss men det är ändå så konstigt. Ingen sur William att väcka på morgnarna, inga buttra utrop, Mio och Williams skratt tillsammans OCH deras bråk. Kommer sakna bråkrösterna från deras rum, hans stökiga rum, de nattliga samtal att han vill bli hämtad i tid och otid. Men mest av allt kommer jag så klart sakna min varma godhjärtade pojkes kramar, hans tröstande ord och kärlek när jag är ledsen, hans närhet i soffan när vi kollar på film, våra samtal om allt. Min William! 

Men wow vilken utbildning han kommer få och vilken erfarenhet. Vilket äventyr.

Kommer hänga utanför hans elevhem och komma förbi med hans rentvätt och hemlagad mat. Nej då, han ska slippa sin pinsamma mamma. Helst av allt önskar han att jag inte ens följer med imorgon på hans inflytt… men det kommer han inte undan 🙂


Har en lång packlista inför hans flytt och en 2Do-lista med andra saker som måste fixas för Mio och tjejerna.

Apropå tjejerna så hade vi verkligen kul på kryssningen. Vi kom hem igårkväll och de sista timmarna på båten innehöll ett möte med kaptenen, show, cirkusaktiviteter och bus.


Vida är så lustig. Bar hon inte mina gamla stooora glasögon så släpade hon runt på sin stooora ryggsäck. Mitt lilla original 🙂


Vi fick komma upp på bryggan och träffa kaptenen Björn. Skojade med barnen och sa att såg ut som ett familjefoto.


Barnen tyckte ”glasgolvet” var roligast. 


Nu vilar Vida på soffan med Stig, i vanlig ordning, och Liv ska strax iväg till en kompis.

Killarna ligger fortfarande i sina sängar och drar sig.

Just nu är allt som vanligt. 

All Kärlek ❤️


48 kommentarer48 kommentarer om “Mörker, Sorg och flytt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Spännande med internat! Men visst kan man man gå som dagstudent med?

  Svara
 • Ja det kan man göra på SSHL. Det gjorde jag

  Svara
 • Man kan om det finns plats. Vilket det inte finns. Sen vill W bo där med flera av hans vänner.

  Svara
 • Förstår men tänkte mer att man får samma utbildning för väldigt mycket lägre kostnad när man ändå bor så nära…..

  Svara
 • Jag delar verkligen dina tankar med att oroa sig för barnen. Jag vill också stänga in dom i huset för att undvika alla faror och hemskheter där ute.. vill bara städa upp i världen och göra den trygg och kärleksfull tills det är dags för mina barn att ge sig ut och testa sina vingar.. Vilken stor och känslosam dag som mamma när ens barn tar ett nytt steg framåt i livet. Kan verkligen förstå att det är blandade känslor.. Så skönt att avståndet inte är så långt mellan er/H

  Svara
 • Jättekul för William.Men är emot olika vilkor för barn när det gäller skola. Lika skola för alla , alla ska ha samma chans i Sverige 2018. Jag som är lokalvårdare skulle aldrig kunna sätta mitt barn i den skolan.

  Svara
 • Å vad jag förstår din kluvna känsla inför hans skolgång/flytt! Jag önskar honom stort lycka till!!

  Svara
 • Ja världen är en orolig plats. Men det goda finns det mer utav 🙂 Annars skulle världen aldrig bestå. Kram på dig fina. Skickar många hjärtan till dig ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Svara
 • Åh, så fint du beskriver dessa omtumlande mammakänslor❤️! Har också en William, som nyss börjat 9:an. Har 3 älskade barn men han är min äldste och det är med honom jag känner att tiden springer iväg. Blir alldeles gråtmild när jag läser det du skriver. Så älskade – dessa barn❤️❤️❤️! Lycka till William✨!

  Svara
 • Ett läsår kostar 280 000:- så visst är det en klassfråga. Därmed inte sagt att W inte har förtjänat sin plats, rekommendation från mentor är ett måste samt vissa inträdesprov.

  Svara
 • Kastar absolut inte skit på William han är säkert jätteduktig etc.Men tycker i dagens Sverige att alla barn oavsett föräldrarnas inkomst ska ha samma skolgång. Bara för att jag inte har råd att låta mitt barn gå i någon fin internatskola så ska hen ligga i underkant med dom mer privilegierade.Det handlar inte om avundsjuka tycker du Hannah verkar vara en jättefin mamma.Men sånt här gör mig så frustrerad och arg.

  Svara
 • Förstår din tanke men utöver en handfull internatskolor så är svensk skolgång gratis och med höga betyg (=ditt barn har pluggat mycket eller har lätt för sig) kan barn söka sig till sk bra skolor. Även om alla barn inte har samma ekonomiska förutsättningar eller familjeförhållanden så är Sverige ett land som ger unika möjligheter att läsa vidare på t ex universitet utan att behöva betala. Jämför med t ex USA där det kostar en förmögenhet. Ungdomar har även tillgång till studielån via CSN för att plugga på annan ort. Finns mängder av kommunala skolor som har samma nivå på undervisningen som internatskolorna. Min dotter gick ut ett ”vanligt” gymnasium och lyckades tack vare otroliga betyg komma in på Handels. Jag har vare sig akademisk utbildning eller är rik men min dotter lyckades ändå med vilja och slit. Så lite överdrivet att det att få det att låta som att Sverige är så orättvist.

  Svara
 • Jag vet att man kan komma långt med bra betyg och mycket jobb.Men kom inte och säg att kommunala skolor har samma nivå .I så fall vilka områden finns dom skolorna? Ja just det.Sverige är ett bra land med många möjligheter men vi ska väl ändå bli bättre på lika möjligheter för alla.

  Svara
 • Vive, så du menar att för att man gått på någon av internatskolorna ligger världen vid ens fötter? Vi har mängder med bra skolor i vårt land och jag vet inget land som är bättre på lika möjligheter än Sverige. Givetvis finns det bättre och sämre skolor men att säga att det är så orättvist är att se ner på sådana som min dotter som gått vanligt kommunalt gymnasium och kommit in på toppuniversitet. Tror du att man bara glider fram i livet för att man gått på internat? Krävs lite mer än så för att lyckas i livet. Låter på dig som att man köper sig en lyckad framtid för att man går på internatskola.

 • 280000:- för ETT läsår? Herregud, det är ju helt galet. . .
  Men grattis till William som får sin dröm uppfylld. Önskar honom lycka till med studierna.

  Ha en fin helg ❤️

  Svara
 • Varför inte vanlig kommunal skola? Vad är det som är så speciellt med denna skolan, ja förutom de där 280000 kronorna och att kungen har gått där? Är det bättre i utbildnings syfte eller är det bara status att ha gått där? Hur som helst grattis!! Vad det gäller Barcelona så är det ju USA OCH Sverige som hjälper till att finansiera skiten till terroristerna, så ondskan och allt hat som sker har många skepnader så även i religionen.

  Svara
 • Och nu denna knivattack i Åbo!
  Det är så fruktansvärt.
  Kom hem från Helsingfors idag.
  Grattis till William!

  Svara
 • Jag gissar att Williams kompisar som han ska gå i skolan med bor i närheten , så fattar inte alls vitsen med att som ska bo på skolans. Det är ju svindyrt

  Svara
 • Vilken tur då att du inte är hans mamma för då slipper du lägga tid på detta.

  Svara
 • Jag ser varken ner på din dotter eller William. Skolor som ligger i ”fel” områden även i småstäder saknar behöriga lärare så redan där halkar många elever efter.Ja självklart ger det en stor fördel att ha gått på denna skola annars hade väl inte avgiften varit så hög.Bara för Sverige är bättre än många andra länder ska man inte nöja sig. Sverige är ett av världens mest jämställda länder så ska vi nöja oss där också.Det är bara läsa om betygfusket på dom ”finare” skolorna.Självklart har mitt barn stora möjligheter med bra betyg och mycket jobb. Men jag är väl för mycket vänster för att gilla läget i Sverige 2018. Men jag önskar William lycka till. Hannah verkar vara en fin jordnära människa och är säker på att W är likadan. Sen antar jag att hans kära far bekostar denna skolgång och det är inte mer än rätt!!!!

  Svara
 • Det enda jag tänker svara på här är påståendet att Williams ”kära” far har betalat hans skola. Andreas har inte lagt en krona på Williams skolgång eller satsat någonting in i hans framtid. Det är jag och bara jag. Tycker snarare att du ser ner på mig som kvinna och mamma, att jag inte skulle kunna betala för min sons skola. Jag tycker iofs som dig att det inte är mer än rätt att han ska vara med och betala. För som föräldrar hjälps man åt och gör allt för sina barn. Men så är det inte i detta fallet. Har frågat om han vill hjälpa med hälften men fått nej som svar. Han finns inte med i bilden alls i Williams liv, han har ingen kontakt med sin son. Sen vill jag lägga till att William har Peter. Han gör allt för honom och hjälper till, finns där och ställer upp i vått och torrt.

  Svara
 • Tråkigt att du tolka det så.Det var inte alls min mening, jag ber om ursäkt till både dig och William om mitt antagande. Han var tydligen större svin än vad man Trodde, finns gott om sånna. Men jag tror nog du förstår min ståndpunkt.Men jag har lärt mig min läxa tänker inte komma med åsikter som inte stryker medhårs.

  Svara
 • Du ska alltid stå upp för din åsikt och vad som känns rätt för dig. Så klart alla ska ha åsikter och inte stryka medhårs därav svarade jag bara på det som gjorde mig irriterad. Så fort det skrivs om honom så går jag igång 🙂 Blir väl så när jag är en mamma som skyddar och älskar mitt barn oändligt. William har inte alltid haft det så lätt därav blir glädjen så stor. Kram

  Svara
 • Blev tårögd av ditt svar. Förstår hur du känner för William. Min sons pappa är också en skitstövel .Så förstår precis eran relation. Och jag glädjs åt att just William kom in.Men från min sida av samhället märks vissa orättvisor mer inte bara skola utan även hur jag blir dömd pga mitt yrke,bor i ett invandrartätt område etc.Jag missunnar varken dig eller dina barn något.Ha en bra helg nu .

 • Vad tråkigt att inte Williams Pappa ställer upp för sin son.Tur att han har dig och Peter .Ni verkar vara jättebra föräldrar och Grattis till William .Det är viktigt att barnen hamnar rött i skolan Ps tack för en bra blogg.

  Svara
 • Vad ledsen jag blir av att läsa detta!!
  Trodde att Andreas äntligen dragit sitt strå till stacken.. Men inte då. Vad tusan är det som hindrar honom? Det är hans son!
  Sån himla tur att han har dig och Peter (och Mios pappa som jag har förstått att han är en del hos när Mio är där)

  ❤❤❤

  Svara
 • Nu kostar ju inte utbildningen 280 utan det är med internat annars är det ca 20 tror jag. Boende och mat kostar…

  Svara
 • Lägger mig inte i hur ni löser kostnaden för hans skola men har man fler barn som jag också har så är det svårt tycker jag, vi ska löpa en lägenhet till sonen då det är svårt för honom att få lån idag och då måste vi erbjuda alla barnen samma deal men hur ska vi kunna köpa 3 lägenheter? Hur tänker ni? Alla era barn ska få samma möjlighet?

  Svara
 • Stort grattis till William! Så roligt att hårt slit betalar sig genom att få följa sin dröm! Otroligt trist att läsa att man hänger upp sig på vad skolan kostar, vad spelar det för roll?! Prislappen har inget med prestationen att komma in o göra alls. Det är väl helt o hållet var o ens ensak vad man gör o vad det kostar? Poängen i inlägget är ju att en ung kille har haft en dröm, kämpat o pluggat o lyckats ,DET är väl något att kommentera o berömma istället för att kommentera vad det kostar? Men men svenska avundsjukan som vanligt … heja dig William o lycka till ! O till dig Hannah , kommer kännas i mammahjärtat att inte ha honom hemma längre, min son går på skola långt ifrån oss, o det värsta är att man inte blir en del av vardagen längre, men det bästa är att man är världens bästa föräldrar när man väl ses. Många kramar Linda

  Svara
 • Kärlek till dig Linda ❤️

  Svara
 • Varför ska det alltid behöva bli sådana här diskussioner så fort ordet pengar kommer in i bilden, känns så fel i det här sammanhanget där det är Williams glädje och dröm det handlar om. Om han nu har fått möjligheten att gå och bo på skolan både när det gäller betyg och avgift så varför inte glädjas åt det, nej istället ska denna avundsjuka komma fram och vem som betalar VAD har vi med det att göra? absolut INGENTING. Den här diskussionen om kommunala och privata skolor kanske ni ska ta med kommunen / skolverket och liknande istället tror inte att Hannah och hennes familj kan påverka detta. Många som har frågat var William ska gå, kan förstå att man som bloggar inte har så stor lust att berätta detta när det sedan blir så här, trist.
  Stort GRATTIS till dig William och lycka till framöver.

  Svara
 • Tack för en ödmjuk och genomtänkt kommentar. Klart man ska glädjas för William skull. Stor kram!

  Svara
 • Som sagt handlar det inte om avundsjuka utan om klass samhället som blir värre och värre ,står överallt. Jag önskar William all lycka och välgång och självklart är Hannah stolt.Jag stolt över mina barn , flickan har enbart A’n och B’n. Min pojke med svår adhd har F i allt men är lika stolt över honom för han har kämpat så hårt i alla dessa år och först nu kommer han få den rätta hjälpen för utredningen är äntligen klar efter alla dessa år.Ja om skolans pengar räcker till det vet man aldrig.Förvräng inte min åsikt till att kasta skit på William eller Hannah eller avundsjuka.

  Svara
 • Tänker på de som mist någon nära i Spanien. Så onödigt och fruktansvärt sorgligt! Tack för en fin blogg! Så rolig resa ni verkar ha varit på, funderar på att göra något liknande med mannen o dottern, verkar mysigt. Tack för alla bra tips på saker att göra från din blogg och för de fina kläderna jag köpt under åren. Grattis till William! Du verkar vara en jättebra mamma som finns där för dina barn. Kram Emma

  Svara
 • Har haft barn som gått på den skolan p.g av ett kortare utlandsjobb för oss föräldrar. Vill bara säga att barnen var överlyckliga när dom slutade där, så mkt mobbing av både elever och personal det finns där!! Det var stor skillnad på ”fattiga” elever och de som hade massor av pengar !Kanske hade vi bara otur med personalen (mest) och jag hoppas innerligen att det går bättre för din William. Hoppas det är bättre husföreståndare och lärare nu 2017.
  Lycka till

  Svara
 • Hemsk händelse i Åbo också! Sorgligt!

  Svara
 • Hej Hannah!
  Du har garanterat skrivit det i tidigare inlägg men vad är Stig för hundras ?
  Vi har efter 11 år nu gett med oss för hund till familjen och jag har fastnat för din/er Stig❤️
  Är han en bra hund med barn? Mina flickor är 11 och 8
  Må gott
  Kram Helena

  Svara
 • Om folk bara kunde hålla sina åsikter för sig själva! Vi gör alla det vi tror är bäst för våra barn. Det går att peppa och sporra även om man har det dåligt ställt!

  Svara
 • Hej Hannah
  Vad fantastiskt för Willian , kul för han att han vet vad han vill plugga!
  En fråga som jag inte har med att göra! Men undrar om William har kontakt med sin farmor tex?

  Trevlig lördag

  Med vänlig hälsning, Malin

  Svara
 • Stort lycka till William så spännande , så fin du är i rött Hannah ❤️

  Svara
 • Akademiskt ligger SSHL efter både Enskilda Gymnasiet och Viktor Rydberg. Så om det är en bra utbildning man vill ha, utan allt tjafs som jag har hört uppstår när man bor på internat, finns det andra bra skolor som inte kostar 280 tkr per år.

  Svara
 • Nu kostar ju inte utbildningen 280 utan det är med internat annars är det ca 20 tror jag. Boende och mat kostar…

  Svara
 • Kul att han kommit in på den skolan, som han vill plugga på och kämpat för att komma in på.
  Det finns för å nackdelar med alla skolor, och blir man missnöjd eller om det händer nåt så kan man byta eller ta diskussion med skolan.
  Tror att William har all stöttning han behöver, och en grundtrygghet i sigsjälv som kommer ta honom långt.

  Så kör William, och gör ditt bästa, ta in all kundskap du kan, våga ifrågasätta, lyft dina kompisar och digsjälv och framförallt njut och ha kul. Väl den väg du vill, även om den inte kommer vara rak och enkel, resan kommer vara en utmaning och ge dig erfarenheter!
  Skolan är inte bara betyg…

  Hannah, tack för att du delar med dig av ditt liv och familjens. Önskar att alla barn fick den kärleken, värmen å gemenskapen som ni och de runt er har och skapar!
  Kram Pedagogen

  Svara
 • Oj vad mycket olika känslor som kom upp, kanske kom alla känslorna upp för att jag egentligen är avundsjuk över att jag inte kan ge mina barn samma förutsättningar. Det betyder dock inte att jag inte kan glädjas för Er skull och önska all lycka till. Jag känner glädje för dem som kan betala för att barnen skall kunna gå den vägen som de vill. Sorg över de barn som inte kan gå den väg de vill. Orättvisa. Rättvisa. Grymt att ungdomar har kämpat för detta och samtidigt finns det flera unga som också kämpat men aldrig kan komma dithän. Dessa jävla pengar och status som lägger sig som en förbannad mur mellan oss människor. Det är någonting som jag privat kämpar för, att inte endast kungen skall kunna gå i en fin skola, utan det är i sådana fall någonting som alla skall ha förutsättningar till och skall kunna kämpa sig till. Mitt i allt det här, mitt i min egen ambivalens -tack för att du delar med dig och säger som det är, detta är globalt och inte riktat till din situation. ❤

  Svara
 • Fast SSHL kan alla gå på som har betygen. Man kan gå där som dagelev så inget du behöver må dåligt av:

  Svara
 • Din blogg är fantastisk!

  Svara
 • All lycka till din William! Härligt kämpat. Så klart att han är värd det. Vad är det för människor som ska tycka en massa skit? Lika skola för alla bl.a. bl.a. bl.a. Min dotter gick i vanliga skolor pluggat som en blådåre och fick åka på stipendium till Long Island University en termin. Snart har hon gjort sin termin. Går ut sin högskoleutbildning ekonomi kandidat 22år gammal. med toppbetyg. Som hon kämpat så glad att hon kommer få ett bra och välbetalt jobb så hon slipper vara bitter.
  Är själv barnsköterska på sjukhus och har trivts med det.
  ( dock har jag privat sjukvårdsförsäkring tack gode gud för det att man kan välja! )
  Är man lycklig i själen kan man vara snäll mot andra. Hannah❤️Du verkar vara världens finaste mamma, fru, syster & dotter! Så snäll och godhjärtad❤️( har läst din blogg i många år) du inspirerar och har ju världens finaste familj
  M

  Svara
 • Hej Ann ❤️ Tack för fina ord ❤️ Wow! Grattis till din dotter. Så härligt att höra. Vad jag man blir. Det finns alltid avundsjuka och orättvisor i världen och tyvärr blir det nog inte bättre för att jag inte låter min son gå på SSHL. Jag har också privat sjukvårdsförsäkring och är så tacksam över det. Stor kram till dig Ann

  Svara