Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

23:01 | januari 11, 2018

Sverige i Spanien

Godkväll vacker. Ligger i sängen och läser men tog en paus och skriver till dig. Egentligen har jag svårt att ta den här pausen för min bok är så bra.

Min vän Jessica tipsade mig om denna bok och sa att det är ett MÅSTE att läsa den. Har inte kommit så väldans långt men är redan fast.

Ogillar dock framsidan på boken.

Har du läst den?

Idag hade jag möte med min nya chef. Jag är eld och lågor och bara längtar att få sätta igång. Nästa vecka är det dags att komma in på kontoret, få min plats där, visitkort och sätta mig in i allt. Längtar.

På tisdag blir det en dag i bil då jag bara ska köra runt och lära mig alla bra gator och områden så jag blir grym på mitt jobb 🙂

Nästa vecka har jag min egna mäklar-mailadress och mer koll så du kan kontakta mig om du har tankar på att köpa nåt här nere på solkusten.

Passar på att njuta av dagarna med mamma och ge henne en fin semester med vila, familjen och annat gott för kropp och själ.

Stickan hänger med oss. Världens snällaste och goaste hund. Han är som en gammal vis gubbe… ser ut som en också trots sin ringa ålder 🙂

Sverige i Spanien. Kan det bli mer svenskt? Trätofflor från Sommarboden i Höllviken. Jag och tjejerna blev överraskade med dom idag och har haft på oss dom hela tiden.

Efter middagen bjöds det på ”musik”.

Goa ungar!

Nu ska jag läsa vidare.

Puss på dig ❤️


31 kommentarer31 kommentarer om “Sverige i Spanien”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Så mysigt ni har det. SPÄNNANDE med nytt jobb, ska du gå utbildning eller du ska inte värdera husen utan ”bara” sälja dom?

  Svara
 • Hejsan !

  Lite nyfiken på vad din fina mor läser för bok ?

  Svara
 • Läste boken under julledigheten, den är fantastisk och fruktansvärd på samma gång. Omöjligt att inte bli berörd!

  Svara
 • Min man tycker boken är världens bästa. Jag gillade den inte alls!…

  Svara
 • Lycka till med nytt jobb, Men har du utbildning för att bli mäklare? Kommer bli kul att följa dina dagar i Spanien.

  Svara
 • Lycka till Hannah med nya jobbet ❤️ Vi har pratat mycket här om och tillbringa några veckor där i Sommar så har du tips på någon lght som man kan hyra i Sommar så kom gärna med tips ❤️

  Svara
 • Höllviken är så mysigt! Även fast jag bara varit där över nyår. Nu tänkte vi provad det i sommar några dagar också.

  Svara
 • Den boken står i min bokhylla kanske något att plöja igenom när jag har läst ut Farrantes bok.
  Ser ljuvligt ut.
  Mys med mamma och trevlig helg.

  Kram

  Svara
 • Hej Hanna!
  Så underbart liv du o din familj har fått i Spanien!
  En dröm jag o min man Anders har haft några år.Vi lever o bor i Ystad med tre vuxna barn o barnbarn.
  Vi söker ett hus i Malaga eller Alicante vår tanke är att använda det på höstmånader o ledig tid.
  Vi vill ha nybyggt eller max två tre år gammalt två till tre sovrum två badrum o egen pool.
  Även önskan om närhet till centrum o max 5mil till flygplats.
  Önskar dej lycka till med mäklar jobbet o trevligt om du har möjlighet att ev.hjälpa oss!!

  MVH Kristina o Anders Ivarsson
  Ystad.

  Svara
 • Måste man inte ha en utbildning för att få kalla sig mäklare? Känns ju lite oseriöst….

  Svara
 • och din kommentar känns mycket missunsam….

  Svara
 • Varför känns den kommentaren missunnsam? Att köpa en bostad är ju en stor affär med mycket pengar inblandade. Så då vill man ju ha en mäklare som kan sina saker. Vad jag vet så har inte Hannah någon mäklarutbildning över huvudtaget. Förklara gärna!

  Svara
 • Hannah har ju i ett tidigare inlägg skrivit att hon har studerat en period ”lite i smyg” utan att skriva om det på bloggen. Så någon form av utbildning har hon säkert för att kunna jobba som mäklare i Spanien!

  Svara
 • Varför?

  Svara
 • Behöver man ingen utbildning som mäklare i Spanien?! Oj, va skönt. I Sverige är den en universitetsutbildning där man läser både civilrätt, fastighetsrätt och byggnadsteknik bl.a. Men det behöver man inte i Spanien då?

  Svara
 • Googla?

  Svara
 • En av de bästa böcker jag läst!

  Svara
 • Var ska Stickan vara när du jobbar? Han är så underbart söt, så jag som hundälskare tänker på honom <3

  Svara
 • Men Christina! På vilket vis är denna Kristina ” missunsam” ? Det är väl inte så konstigt att folk undrar ? Hannah kommer väl troligtvis att svara på det sen så får vi veta. Att vara missunsam betyder att man inte unnar folk framgång o glädje, INTE för att man frågar om utbildningen. Lättkränkta blir vi tydligen mer mer ..

  Svara
 • Nä precis! Fattar inte heller varför människor direkt tror att man är avundsjuk eller då missunsam så fort något ifrågasätts. Det vet ju de flesta att för att titulera sig som mäklare ska man genomgått en universitet utb. Jag har iaf inte sett att Hannah skrivit om att hon gjort de och blir då lite konfundersam.

  Önskar för övrigt Hannah o hennes familj allt gott!

  Svara
 • Krävs ingen utbildning i Spanien. Säljjobb och advokater/notarie sköter, enligt lag, större delen av dokumentation. Sedan kan köparen/säljaren använda dig av en besiktningsman.

  Svara
 • Så lugn och klok Stickan verkar vara:)
  Hade det varit någon av våra hundar ( vuxna )så hade dom hoppat i poolen omgående.
  Hoppas ni kommer att trivas med nya boendet.
  Ser underbart ut.

  Svara
 • Nej man behöver ingen mäklarutbildning i Spanien vilket jag tycker är skrämmande. Hur ska man kunna genomföra ett sånt stort köp utan utbildning om byggnadskonstruktion, regler och rättslig utbildning. Med tanke på vad vi gått igenom med våra fastighetsköp och försäljningar skulle jag aldrig köpa hus av någon utan utbildning. Det är ju den största ekonomiska affären man gör i livet. I sverige är det bra med den långa universitetsutbildningen annars kan man lika gärna köpa och sälja direkt utan mellanhänder.

  Svara
 • Jag har köpt tre hus i mitt liv och varje gång har vi anlitat en besiktningsman. Inte direkt mäklaren som kollar huset. Även om de har en utbildning i Sverige så har de inte en besiktningsmans kunskap så att förfäras över att det inte behövs en utbildning i Spaninen förstår jag inte. Jag har aldrig varit med om en mäklare som kan något om huset mer än att de knackar på väggar och säger ”ja den tror jag är bärande”. I Spanien har du dessutom advokater som går igenom allt vid ett husköp och detta är enligt lag. Så sluta förfära er så mycket. Mäklare är som hussäljare, inte experter på byggnadsteknik som somliga av er verkar tro.

  Svara
 • Ja, du har helt rätt Erica! Frågan är egentligen varför svenska fastighetsmäklare ens behöver ha en viss kompetens inom byggteknik mm då väl ingen köpare skulle lita enkom på vad mäklaren ansåg? Man får ju som sagt ändå betala skjortan för att kunna hänvisa till den anlitade besiktningsmannens kompetens och utlåtande vid ev tvist.

  Svara
 • Det har bla med värdering att göra. Dom ska ju också sätta rätt pris och värdera gentemot banklån etc. Det är viktigt för att förstå kvalité och kunna räkna ut driftkostnad etc… det är inte bara att sälja ett hus.

  Svara
 • Va?!? Marknaden sätter pris på hus. Sätter mäklaren för högt köper ingen och sätter dom för lågt blir det budgivning. Driftskostnader lämnar säljaren in uppgifter eftersom säljaren de facto betalt det och således vet exakt vad det kostar. Inte direkt någon hemlig formel man lär sig på mäklarutbildning. Är det ett nytt hus gör extern part en energideklaration. Bankerna har egna värderingar så inte direkt mäklaren som avgör vad banken lånar ut, det gör banken själv. Har sålt tre gånger i Sverige och mäklaren gjorde inget av det du säger. Jag har även en lägenHet i Alicante sedan tre år. I Spanien går advokat igenom all dokumentation som sedan godkänns av notarie. Fungerar inte som hemma. Det betyder inte att det automatiskt är dåligt. Mäklare, i Spanien och Sverige, är säljare. Tror du kommer vara jätte duktig Hanna!

 • Är förvisso ingen expert på fastighetsaffärer i just Spanien men kan mycket väl tänka mig att fastighetsmäklaryrket är mer säljinriktat, medan det juridiska och byggtekniska överlåts till respektive experter på området. Så fungerar det i alla fall i många andra länder, t ex Storbritannien. Då kan man ju i själva verket nästan dra den slutsatsen att varje person som är inblandad i fastighetsaffären har desto djupare kompetens på sitt område än vad som är fallet i Sverige, där fastighetsmäklaren får ta hand om hela affären och förhoppningsvis då även har den kunskap som krävs på alla områden.

  Svara
 • För övrigt tror jag inte att det så mycket handlar om missunnsamhet utan mer en misstänksamhet mot sådant som inte fungerar exakt på samma vis som det gör i Sverige. Tyvärr en mycket svensk egenskap = i Sverige är vi bäst 😉 Faktum är att det inte alls alltid behöver vara på det sättet. Är man dessutom så intresserad av att få veta hur fastighetsaffärer fungerar i just Spanien går det förmodligen att ta reda på! Hannah kan nog annars bekräfta 🙂

  Svara
 • Jag köpte min llägenhet i Barcelona via en mäklare (Tecnocasa) som förhållandevis gick smidigt (det tog tre dagar från visning till jag hade husnyckel) men det var hög kommission till mäklaren (som hade kunnat sälja sin mamma för fem cent). Jag betalade en notarie för den juridiska biten, som man inte kan komma ifrån härnere. Det bästa rådet jag har till blivande Spanska hus/lägenhetsköpare är att ta kontakt med de spanska bankerna direkt. Bankerna sitter på fantastiska objekt efter den ekonomiska krisen i Spanien, och jag har flera Israeliska och Franska vänner som lever ett gott liv på att köpa, renovera och sälja objekt. Googla spanska banker, och det kommer upp annonser.

  Svara
 • Boken är helt fantastisk, omslaget får en mening när du läst ut boken, det är den bästa bok jag läst 2017

  Svara