Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:11 | december 11, 2019

Sovatten från Älvdalen

Hej igen. Lovade receptet på min soppa, so here it is. Såg alltid min gammelmormor och farmor laga denna soppa. Gör nog inte exakt som dom men som jag kommer ihåg den samt som jag själv gillar den.
Vet inte varför den kallas Sovatten men det är nåt Älvdalskt. Uppdatering. Nu vet jag varför det kallas sovatten. Tack Google. So är nämligen det gamla ordet för buljong. Så nu är det inte lika oklart 🙂
Denna soppa är perfekt nu när det är kallt. Den värmer gott och man tröttnar aldrig på den.

Jag har provat mig fram men bästa köttet är ekologisk fransyska från Lidl. Har alltid haft tur med den. Inte massa senor och snusk.
Brukar köpa en bit på ca 800gr.
Gör ofta en stor sats så den räcker hela veckan.
Börjar alltid med att koka upp 3 liter vatten. Lägger i 4 köttbuljongstärningar och 1 grönsaksbuljong, två lagerblad och ca 10 svart- eller vitpepparkorn.
Skär köttet i grytbitar och lägger i dom i den kokande buljongen.
Låter köttet koka i minst en och en halv timme innan jag kör i potatis- och morotsbitarna. Det är även gott att ha i palsternacka och/eller kålrot men det brukar jag hoppa över för barnen gillar inte det nämnvärt.
När allt kokat på låg värme under lock ca 20-30 min så droppar jag i klimpdegen direkt i buljongen.
Den gör jag på ett ägg, 1dl mjölk samt 2-2 1/2dl vetemjöl, 1tsk salt och 1/2 tsk socker. Den ska bli som en kletig bulldeg.
Lägger i klickar av degen med hjälp av två teskedar. När klimpen ploppar upp till ytan så är den klar.
Köttet blir så mört och gott när det kokar länge. Men godast är faktiskt soppan dag 2 och 3… och 4 🙂 Då har alla smaker satt sig och gottat till sig ordentligt.
Servera gärna hårdbröd med smör och ost till.
Smaklig spis ♥️


25 kommentarer25 kommentarer om “Sovatten från Älvdalen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • ”So” betyder gris (honan) så antagligen kokade de köttsoppan på griskött….

  Svara
 • Kollade upp det och so eller sö är det gamla ordet för buljong.

  Svara
 • Kommenterar aldrig men ville vara skriva att jag älskar er serie på tv. Feelgood. Du verkar vara en så ödmjuk och fin människa! Ha en fin kväll.

  Svara
 • Wow så glad du gjorde mig ♥️

  Svara
 • Vi kallar soppan för klimpsoppa. Hälsningar från Österbotten, Finland.

  Svara
 • Spännande att du hittade att so betyder bulljong, tycker det är häftigt med hur ord härleds….
  Jag är från västerbotten och jobbar i skolan. I ett korsord vi hade för barnen så fanns ordet so med och stod för sugga. Själv hade jag aldrig hört ordet so innan detta fast mina morföräldrar hade grisar. Kollade på wikipedia nu och fick fram detta om gris: Hanen kallas galt (tidigare också fargalt och orne), honan kallas sugga eller so, gylta kallas en gris som fött ungar högst en gång[
  Antagligen finns det många betydelser sen gammalt….
  Tack för din trevliga blogg, jag läser varje dag! Ha en skön jul nu med alla dina kära!

  Svara
 • Köttsoppa ska helst långkokas på älgben för att få till den riktigt mustiga sältan och djupet i smaken.
  Allt annat är ju lite fusk 😉

  Svara
 • Uppe i Norrland ( Gällivare ) heter det kort och gott köttsoppa. Där görs den på renkött ( fast jag föredrar högrev av nöt ), potatis, morötter, palsternacka, rotselleri och – bäst av allt – klimp! Mums!!!

  Svara
 • Receptet var som jag tänkt mig (jag hoppar nog klimpen dock, inget vi nånsin hade i soppan hemma) så nu ska jag ta och koka mig en värmande köttsoppa. Gott. Tack fina!

  Svara
 • Anna, kommer också från Malmfälten, Malmberget men bor i Stockholm. Där uppe hette det köttsoppa. Fantastiskt gott!
  Kommer ihåg att det ibland lagades utan klimp.
  Undrar om det skulle fungera som bjudmat med fint dukat bord …. fniss

  Svara
 • Det var länge sen man åt riktig so vann… För att inte tala om klimp, gör folk det längre?

  Svara
 • Många som läser din blogg imponeras säkert av, vad de tror, ditt enbart ”flashiga” liv och just därför så får du förhoppningsvis många, bl a genom att lägga ut ett recept på en ”simpel” (förstå mig rätt) köttsoppa, att fatta hur jordnära du är. Underbart Hannah! Dina barn ska skatta sig lyckliga med en sådan mor, vilket även märks när man ser på ditt och Magdalenas program.

  Svara
 • Är också uppvuxen med köttsoppa o klimp, men klimpen alltid serverad bredvid, så den som ville fick ta. Min pappa så alltid ”får jag inte klimp i soppan så skiter jag in”🤗

  Svara
 • Hej Hanna!
  Vilken mascara använder du? Har beställt förut men glömt vilket märke det var. Kram 💕

  Svara
 • Har en favorit från Yves Rocher men har även hittat en ny från clinique som är grym. Kan visa sen.

  Svara
 • Va gott det blev, vi hade aldrig provat klimp innan men det var fantastiskt gott. Fredag kväll, so vann och bubbel kan det bli bättre? Tack för ett gott recept❤️

  Svara
 • Jag är gift med en Älvdalskulla från Klittkulla som kokar sovatten ibland och det är så gott.

  Svara
 • Håller med om att detta är en supergod soppa, är själv uppväxt med denna då jag är Älvdaling.

  Svara
 • Står inget om hur många potatisar och hur många morötter…
  Vill gärna veta

  Svara
 • Vet inte exakt men ca 5 stora morötter och 8 mindre potatisar. Kör i så mycket det går innan kastrullen blir för full 🙂

  Svara
 • Jag brukar göra klimpen på vetemjöl, salt och vatten. Har nog aldrig ätit klimp med ägg men det finns nog lika många varianter som spisar i Älvdalen…. I min familj har vi ofta kokat på älgkött. Min plan för kommande vecka är att koka i min slökokare på låg värme med alla rotsaker som går. Det här var något av det bästa jag visste när jag växte upp och mina barn, både de vuxna och den lilla tycker om soppan.

  Svara
 • TACK! Letade receptet men efter flytt från Våmhus har det försvunnit. Nu vet jag att jag alltid hittar det.

  Svara
 • Så bra att du hittade det här 🙏🏼👏🏼♥️

  Svara
 • Underbart recept!
  Är själv uppväxt i Älvdalen, och min mamma gjorde alltid Sovatten, mest på söndagar. Men hon använde alltid älgkött, både färskt/fryst med ben och torkat. Och så hade hon aldrig buljong eller lagerblad, men salt, kryddpeppar och svartpeppar. Köttet kokades länge innan rotfrukter tillsattes och sedan potatis. Klimpen kokades för sig och blandades i på slutet. Gott med riktigt tunnbröd och messmör till.

  Svara
 • Hej!
  Sovatt’n skall i min mening kokas på Älg. Förr i tiden kokade man loss köttet från dem delar på djuret där det vart svårt att bena ur tex nacke, rygg osv. Du skall även lägga i ett märgben som ska koka med och koka ut i grytan. Eller ja så gör vi i min släkt iaf (Älvdalingar)

  Men jag tvekar inte på att detta recept är supersmarrigt 😁

  Svara