Det förekommer cookies på hannahgraaf.com. Genom att fortsätta läsa på hannahgraaf.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

08:32 | oktober 13, 2020

Evighetsprojekt

God morgon vacker. Hoppas allt är väl.

Har hållit igång sen söndagsmorgonen då klockan ringde 05.45 men nu har jag några minuter innan jag ska förbereda för Zoom-möte med bästa teamet.

Igår var nog den galnaste dagen. Fasen vad tufft det är att vara ensam med alla barnen. Att bära allt ansvar i stort sett hela tiden. Man är för det mesta en bankomat, sopkorg, slav och allt däremellan 😉

Man ska fixa och lösa alla problem, allt från skola och läxor till skrik, bråk och allt som kommer i vardagen. Ingen som kliver in, backar upp och tar över. Alla krig krigar man ensam.

Sen allt annat som händer runtomkring som man även ska mäkta med. Som ens egna känslor tex. Måste ha någon form av superkraft men igår kände jag faktiskt för att gå till skogs. Då tog det bara stopp. Hur mycket ska man orka med egentligen? Man gör det. Bara sätta på autopiloten och köra vidare. Men nu känner jag att tårarna är på väg precis hela tiden. Kan börja gråta i mataffären utan någon egentligen anledning. Nu bränner tårarna bakom ögonlocken igen bara för att jag berättade om det.

Så klart förstår ju dom flesta att jag inte kan berätta och skriva allt här på bloggen. Det är väldigt mycket mer som händer och sker bakom glada bilder, outfits och recept.

Men nog med gnäll. En riktig måndagsstart trots att det är tisdag 🙂

I söndags ringde iaf klockan tidigt och det var dags för äventyr med barnen. Vi var bjudna att få uppleva Actionbadet Kokpunkten i Västerås innan det öppnade för allmänheten.

Vi var ca 20 familjen som bjöds på frukost kl 8 och sen var det bara att kasta sig ut för rutschkanor, slappa i relaxen och prova deras nya VR-ride. Inga köer och knuff. Så lyxigt.

Tack Charlotta och Bangforthebucks.se för denna upplevelse.

Kl 11 hade vi redan hunnit med att åka till Västerås, bada och ha det kul och redo för lunch. Tre timmar på badhuset och alla var nöjda och glada.

Roligaste dagen någonsin enligt Liv och Vida.

Lunch och lite mer spel och lek på SteamHotel som ligger dörridörr.

På väg hem bestämde vi oss för att stanna till i Uppsala och gå på bio och se Trollz 2.

Det var inte många Uppsalabor som gick på bio för även biosalongen fick vi helt för oss själva.

Sen for vi hem och myste ner oss i soffan. Åt kantarellmackor och somnade som små grisar.

Fick en så trevlig och lyxig korg av en fin vän. Kantarellstuvning, Amarone, godis och mer därtill. Den kom väl till pass när vi trötta och glada kom hem på kvällen.

Gött.

Igår satt jag i Zoom hela förmiddagen med syrran, Leif och Martin.

Ett evighetsprojekt känns det som. Och det får det gärna vara för det är så kul och samtidigt terapeutiskt.

Igår blev det köttfärssås till middag och idag ska jag göra långkok. En höstig köttsoppa. Har bestämt hela veckans rätter. Storhandlade med Liv igår och då bestämde vi vad vi skulle äta till middag hela veckan. Imorgon blir det lax, torsdag Nuggets och pommes, fredag tacos, lördag resterna från veckan som en buffé och söndag en stor och god brunch med nybakade scones.

Ha en fin dag.

All Kärlek ♥️

Uppdatering! För att inte någon ska tro att jag skriver illa om någon pappa eller så jag inte trampar någon på tårna så tillägger jag nu att detta är mina känslor över att vara ensam. T.ex. Peter är en fantastisk pappa men han bor ju i Spanien så är ju inte här fysiskt. Men gör så mycket och sitt bästa från där. William bor hos mig och har alltid gjort, och hans pappa bor i USA, så det är mitt ansvar här också.

Sen är mina känslor just vad jag känner inom mig inte mot någon pappa. För det är jobbigt att vara själv oavsett om papporna är underbara pappor.


35 kommentarer35 kommentarer om “Evighetsprojekt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Under alla mina år som ensam förälder lärde jag mig att inte förvänta mig något av den andra föräldern, eller av någon annan heller för den delen. Tråkigt att behöva tänka så, men det hjälpte mig att orka med allt.
  Ställ krav på barnen Hannah och våga låta dem se dig i dina svaga stunder, det är nyttigt för dem.
  Kram på dig!

  Svara
 • Känner exakt igen den känslan du har . Just nu skulle jag bara vilja gå till en skog och skrika rakt ut.. Är själv med mina 3barn pappan tar inget ansvar för dem, även fast vi bor i samma stad. Det är tufft , man ska hinna med allt, jobb, barnens aktiviteter , skola möten mm.. sen nånstans ska man hinna tänka på sig själv hur gör man och när ska man hinna ? Massor med styrkekramar till dig Hannah ❤️

  Svara
 • Känner igen din känsla så väl.. Jag skulle bara vilja just nu ut till skogen och bara skrika ut vet inte om det hjälper men men. Jag är oxå själv med 3 barn, pappan tar inget ansvar för dem och vi bor i samma stad .. Det är inte lätt och fixa allt själv , jobb,skola , möten ,barnens sporter och en själv som man inte hinner med.. som du säger man sätter på autopiloten och det är bara och köra på… massor med styrkekramar till dig fina Hannah ❤️

  Svara
 • Börjar alltid gråta när jag är för slutkörd. Det är bara att lyssna på kroppen som signalerar att man kört på för hårt med sig själv.

  Svara
 • Tack för ditt ärliga inlägg! Haft en väldigt jobbig morgon och det känns som om kraven kväver mig. Är ensam med en 4-årig pojke, har utmattningssyndrom och det händer stora och tunga saker på löpande band. Tårarna rinner titt som tätt. Tacksam över att du tar upp detta och hjälper till att öka förståelsen och medvetenheten ❤️

  Svara
 • Hej Hanna,

  Jag tror du måste se över allt du gör för barnen.. det känns som du gör ALLT och de väldigt lite.. du har inte ens egen tid när du sover. Mysigt ibland men kan också bli för mycket. Ta hand om dig, bromsa i tid!! Gemensamt ansvar i hemmet – du har ju också ganska stora barn som kan hjälpa till de också.

  Kram!!

  Svara
 • Tänkte själv på det du nämnde om sömnen, Mia.

  Jag säger det här i all välmening, men det är dags att de går och lägger sig i sina egna sängar om nätterna. Sen får de såklart gärna komma in och lägga sig hos dig på natten om de känner sig ängsliga eller har mardrömmar, etc.

  Först tänkte jag skriva att det är dags att barnen lär sig sova i sina egna sängar, men det är ju tvärtom. Hannah, det är du som behöver lära dig sova ensam. Släppa på kontrollen över tjejerna och inse att de sover lika tryggt i sina egna sängar som Mio gör i sin. Ha ha ❤

  Om du absolut inte kan tänka dig att sova utan dem, så se åtminstone till att skaffa dig lite egentid om kvällarna genom att inte lägga dig samtidigt som dem. Det är väl mest det folk reagerar över. Att du inte ens får 5 minuter på egen hand om kvällarna.

  Bara att få ligga i totalt tystnad i soffan en timme utan barn som drar i en kommer göra dig gott. Tänd lite ljus och njut av tystnaden eller pyssla med någon hobby.

  Svara
 • Ja! Som jag drömmer om att sova en hel natt. Det är inte jag som vill ha en miniarmé i sängen. Det är dom som vill sova tillsammans. Men nu har vi äntligen börjat hitta ett sätt så jag får min säng för mig själv 🙏🏼 Igår somnade dom t.o.m utan att jag somnade med dom. Jag kollade klart en serie och hade egentid. Första gången på länge. En seger 😁♥️

  Svara
 • Fina Hannah?
  Kan tänka mig att det är tufft o va ensam med mycket ansvar på olika nivåer. Grabbarna på väg ut i vuxenlivet och flickorna som säkert kräver en hel del. Lite tonårsfix osv.
  Va rädd om dig bara.
  Ett tips, kräv lite tillbaka och visa dig sårbar. En mamma klarar av mycket men när tårarna bränner i ögonlocket o halsen tjocknar då är det dags att visa barnen/ungdomarna hur du känner dig.
  Önskar dig en fin helg💕

  Svara
 • Hej Hannah! Vill bara säga tack för att du delar med dig. Vi är nog många som känner igen oss i känslan, som sliter med att hantera livets tuffa perioder. All styrka och värme till dig! Kramar

  Svara
 • Tack snälla Hannah för att du också delar med dig av att det kan vara så enormt svårt och göra ont att vara förälder ibland! Det är en enorm tröst faktiskt. hoppas det ljusnar snart (och det gör det ju faktiskt nästan alltid!)

  Svara
 • Hej Hannah, hoppas du får må bättre snart! känner verkligen med dig, att det måste vara tufft att vara ensamstående i vissa lägen. Jag undrar också vilken storlek du har på din gucci-väska? Drömmer om den just nu.. 🙂

  Kram Rebecca

  Svara
 • Känner att det är så bra att du lyfter fram vardagen att det är tufft.
  Allting är inte så fantastiskt med barn hela tiden. Själv har jag förmånen att ha en man som hjälper till när han kommer hem efter jobbet men ibland känns det som hjärnan ändå smälter bort när jag är själv med dom på dagarna (mammaledig med två barn under 4 år)

  Man har en begränsad mängd kraft och det ska fördelas på bästa möjliga sätt efter ens egna resurser.

  Du är verkligen en duktig mamma och du behöver ladda dina krafter när kroppen säger till, så att du orkar kämpa vidare. Det är viktigt både för dig själv och dina barn ❤️

  Vet det själv då jag haft hälsoproblem med ångest bl.a.

  Tänker ofta på min mamma när jag själv tycker att det är jobbigt. Hon va ensamstående med 5 barn! Kära nån, hur orkade min mamma? Tänker också på ALLA de ensamstående mammor hur de får allting att gå runt. Det hjälper mig att få perspektiv på min egen situation de dgr som känns så otroligt tuffa.

  Sån credd till alla er mammor (speciellt er ensamstående) Ni är grymma! ❤️❤️❤️

  Svara
 • Nu ska jag skriva ngt som är lite ”tvärt emot” jag har en man som är borta långa perioder 6 mån- 1 år och min upplevelse är att det är så mycket lättare de perioder jag är själv med barnen, då vet jag att jag ska göra allt, bestämmer hur allt ska vara och jag slipper bli besviken och ledsen för att han inte tar ansvar och sin del av allt som hör till barn och hem. Den där besvikelsen (och ganska mycket ilska också) tar helt enkelt mer energi från mig än att bara göra allt själv. Jag och tjejerna, som nu hunnit bli 8 och 9 år, har varit själva lite mer än halva deras liv. Visst var det sjukt tufft att vara själv med en nyfödd med kolik och en 1 åring i 6 månader eller när de var i trotsåldern det ska jag inte ljuga om men nu när de är ”stora” har vi en superfin relation och de är är otroligt omtänksamma och har sina egna uppgifter som de ansvarar för här hemma. Jag upplever att de blir mer stökiga och struntar i att ha koll på sina egna saker/aktiviteter när pappan är hemma för då ruckas vårt vanliga schema. När han är hemma blir jag också vansinnig på att det ropas mamma hela tiden när han sitter precis bredvid men det är inte barnen som jag blir irriterad på utan på honom som inte kan steppa in och lösa vad det nu är som de vill ha hjälp med. Sedan är ju han såklart lite utanför då vi levt ett halvt liv utan honom så det är tufft även för honom att komma in och hitta sin roll i familjen. Vet inte riktigt vart jag vill komma med detta men uppskattar verkligen att du skriver om att det inte alltid är regnbågar och enhörningar när man har barn för det är tufft (men så värt det!) och jag tycker verkligen att du gör ett fantastiskt jobb som tar hand om din stora familj samtidigt som du har en karriär och du verkar också vara en superfin vän. Hoppas verkligen att det blir lättare och känns bättre för dig snart!

  Svara
 • Kram i stora lass ♥️♥️

  Svara
 • Kram till dig, fina underbara mamma♥️
  Jag känner igen mig så väl, var ensamstående med 3 barn, kämpigt, men också underbart. Men nu när de är vuxna kan jag se tillbaka på det som den underbaraste tiden i mitt liv, o sakna det.
  Hade också ’downs” att kämpa med.
  Fint att du är så ärlig o öppnar upp o blottar dig. tror det hjälper många

  Svara
 • Vill bara ge dig en miljon kramar! Ta hand om dig ⚘

  Svara
 • Kramar tillbaka 🥰

  Svara
 • Hade inte William flyttat ihop med sin flickvän? Såg Bingodokumentären, tycker att du påminner omHelena Hysén?

  Svara
 • Jag har inte sett dokumentären och vet inte vad exakt du syftar på, men… Helena Hysén? 😂 Herregud, den kvinnan är gräslig. Hoppas du trollar.

  .

  Svara
 • Nej inte ännu, då hade jag inte skrivit att han bodde här. Och du påminner mig om ett troll.

  Svara
 • Vad menar du med ”ett troll”?

  Svara
 • Stor kram till dig, du är en stark kvinna och tar hand om de dina på ett fantastiskt sätt! Bråk o skrik betyder känslor och känslor betyder att man tycker om varandra, ni är en härlig familj som lever tillsammans 🌸 försök hitta dina små stunder i nuet, bara sitt och njut över koppen kaffe eller att ta friska andetag på bron. Ha en fin kväll!

  Svara
 • Det tar jag till mig ♥️

  Svara
 • Känner igen mig i allt du skrev, kärlek och styrka till dig från en annan ensam mamma🙌💕

  Svara
 • Åh kram på dig. Stor igenkänning där. Nyseparerad m 2 tjejer och fortfarande halvt i förnekelse stadiet; det var ju inte såhär det skulle bli. En klassiker är när man haft en jobbig känslosam vecka och ungarna tycker man ställer omänskliga krav som att lägga smutsiga strumpor i tvätten och göra läxorna. Så slut o gråtfärdig att man inte ens kunde se hur man skulle fixa en timme till. Så fick jag 20 mins lugn å ro när jag lagade mat. Första 8 åringen kräker ur sig vid matbordet; pappas mat är godare! Bläääääää

  Svara
 • Jag kan tycka att det är märkligt att ni som privligerade influensor får spons resor till diverse attraktioner. Jag menar, varför inte bjuda in familjer som inte har samma ekonomiska möjligheter? Du och dina kollegor har ju dom ekonomiska förutsättningarna för att betala för er själva. Kanske inte din sak att svara på, bara lyfter frågan..

  Svara
 • Det är ju reklam för dom som bjuder in bloggare. Om jag skulle bli bjuden på något sådant och lägger ut det på mitt Instagram, så skulle ju det aldrig generera lika många besökare som Hannas socialamedier ger. Jobb för Hanna, och smart reklam för företagen

  Svara
 • Du är så bäst i allt du gör Hannah ❤️ Kämpa på jag vet har själv varit där en gång i tiden ensamstående med tre barn
  tufft var det men idag med facit i hand så ger jag mig själv en klapp på axeln 🥰

  Svara
 • Å, jag känner så igen mig. En dag fick jag bara nog och då införde vi veckomöten.
  30-60 minuter där vi pratar om förväntningar, hur veckan har har varit, hur nästa veckan ska bli.
  Vad som har varit bra/dåligt. Vi pratar om hur vi ska vara mot varandra och hur vi kan hjälpa till.
  Alla får säga sitt och tala till punkt.
  Naturligtvis har vi fortfarande lite gruff , ingen kan ju vara perfekt hela tiden 🙂 men vi har fått det mycket bättre.

  Svara
 • Hel lilla Hannah ,förstår dig att det är jobbigt ibland, du gör säkert så gott du kan, men mammor är också människor,. med allt vad det innebär, ofta sånt som barn tar naturligt, mat på bordet, rena kläder, disk o handling, ja, det som ska funka i vardagen..kräv lite egen tid emellanåt, av barnen, …Nyttigt för dom.. kram.

  Svara
 • Jag har själv inga barn och tycker det är sååå skönt. Skulle aldrig palla med att ha barn heller. Vakna tusen gånger på nätterna och allt annat… Säkert värt det dock. Har aldrig känt att min klocka börjat ticka på den fronten och om den inte gjort det hittills så kommer den nog aldrig göra det heller (är 35). Men hatten av till alla er mammor där ute, vare sig ni är gifta eller ensamstående eller nåt mittemellan ♥️ Ni förtjänar elva 🌟 utav tio. Sånt jobb ni gör! Och ni (de flesta) gör det bra. Du verkar vara en supergo o bra mamma Hannah. En riktig hönsmamma 😊 Men lite egentid vore inte helt fel 🤩

  Svara
 • Beundrar dig som roddar alla kids! Har inga själv och kan ändå känna att det är för mycket ibland. Då brukar jag tänka på alla föräldrar och framför allt de ensamstående, så en stor eloge till dig och er alla föräldrar! Ni är fan magiska!

  PS. Sååå nyfiken på boken, kan du säga något ungefärligt datum/månad/år (haha!) när den kommer?
  Får du/ni avslöja titeln?

  Kram på dig o din fina familj!

  Svara
 • Men visst får man gnälla ibland……Och gråta…..det lättar trycket i själen. annars kommer man förr eller senare att gå sönder.Viktigt att ha någon man kan beklaga sig med.,ha lite skitsnack.
  Gud Vädigne Dig Hannah !
  Allt blir bra
  Jag ber för dig.

  Svara
 • Välsigne ska det ju vara !

  Svara